Ugrás a fő tartalomra

Cecelia Ahern: Ajándék

Cecelia Ahern könyveiben (bár ez csupán a második, amit olvastam tőle) mindig van valami meseszerű. Valós, mondhatni hétköznapi történettel indulnak, aztán már magad sem tudod, hogy épp valóság-e vagy mese, amit olvasol.
Az Ajándék című regénye pont Karácsonyra való, hogy egy kicsit magunkba szálljunk, lassítsunk, és átértékeljük a fontossági sorrendet az életünkben.
 
A kevély üzletember, Lou Suffern folyamatosan küzd az idővel, még álmában is csak a munka jár az eszében. Családjának meg kell harcolnia minden vele töltött pillanatért. Egy hideg téli reggel munkába menet Lou megismerkedik a hajléktalan Gabe-bel, és egy pillanatra mégis meglágyul a szíve: állást szerez a fiúnak a cégnél. Ez a ritka jócselekedet többszörösen megtérül: Gabe szerencsét hoz Lounak, sőt, úgy tűnik Gabe segítségével elérheti, amit mindig is akart: végre egyszerre lehet két helyen! Azonban rá kell jönnie, a rohanás sem mindig kifizetődő, és karácsony reggeléig még sok mindent rendbe kell hoznia a családjával…  - írja a moly. hu ajánlója.

A fenti sorokból is kiderül, hogy egy elfoglalt üzletember, Lou a történet főszereplője. Sajnos elég sok Lou-hoz hasonló férfi szaladgál a világban. Küzdenek, hogy megtartsák pozíciójukat, munkahelyüket, hogy jól teljesítsenek, előléptessék őket, ennek következtében szeretteik háttérbe szorulnak. És még ha gyötri  is őket a lelkiismeret-furdalás, hogy nem lehetnek együtt családjukkal, gyermekeikkel, nem tudnak változtatni rajta. Mert a munkahelyen teljesíteni kell, onnan nem lehet "hiányozni", a család meg úgyis megbocsát. Már ha megbocsát, mert azért  elég pocsék érzés lehet egy gyereknek, ha az apja nem megy el a karácsonyi fellépésére, mert fontos céges vacsorára kell mennie.
Lou  tehát Gabe-től kap egy csodapirulát, amelynek köszönhetően egyszerre lehet két helyen. De biztos hogy ez a csodapirula a megoldás? Szerintem inkább döntenie kellett volna Lou-nak, hogy mi a fontosabb az életben, nem mindkét helyen egyformán teljesítenie - egyszerre. Bár ez a pirula, mint tudjuk, ajándék volt Lou számára, hogy végre a családjával is időt tölthessen.

Tetszett a regény, de eléggé lehangolódtam utána. Ez a sok rohanás, vita, feszültség, ami áthatja az egész könyvet...! És hiába vártam a karácsonyi megbékélést... Cecelia Ahern nem szánt vidám befejezést ennek a "mesének".
Tanulság könyv, mindenkinek ajánlom a nagy karácsonyi rohanásban, főleg elfoglalt családapáknak!

Cecelia Ahern Talált tárgyak országa című könyvéről pedig ITT írtam.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fognyűvő Manócska (Hanna Künzel, Günter Schmitt)

Gyermekkorom egyik emlékezetes könyvét szeretném most bemutatni nektek, amely a fogmosás fontosságára hívja fel a figyelmet. Főszereplője, Gergő, az a kisfiú, aki nagyon szereti az édességeket (csokit, cukorkát, nyalókát - innen a gúny-beceneve), a fogmosást azonban mindig elsumákolja. Egyik este egy zöld cukorfejű kis manó jelenik meg a szobájában, kalapáccsal a kezében. Másnap Gergő iszonyú fogfájásra ébred. A manócska ugyanis éjszak kifúrta a fogát! Vajon mi történik ezután Gergővel a fogorvosi rendelőben? Megváltozik az eset után? Gyerekként nagyon nagy hatással volt rám ez a könyv, sokáig abban a tudatban éltem, hogy lyukas fogainkat valóban egy gonosz kis manócska okozza. A könyv még ma is megvan szüleimnél, már 4 éves kislányom is jól ismeri, és szorgalmasan sikálja a fogát esténként. Sőt, legutóbb, mikor szegény nagypapájának fogorvoshoz kellett menni, megjegyezte: "Biztos nem mosott fogat!" :)) Sajnos nem tudom, hol lehet beszerezni a könyvet. Az antikvari

Veréb Emese: A Happy End után

Veréb Emesét a Segítség, már megint egy gyökérrel járok! könyvéről ismerhetjük. Nemrégiben újabb regénye jelent meg A Happy End után címmel. Elsőre az ember azt gondolhatná, hogy ez az előző történet folytatása, ám nem. Teljesen más szereplők, teljesen más környezet, teljesen más felépítés és koncepció. Kicsit romantikus, kicsit időutazós, természetesen a humor sem hiányozhat belőle, ugyanakkor igencsak elgondolkodtató és komolyabb kérdéskört is feszeget. Megváltoztatható múlt, elkerülhetjük a sorsunkat? Vagy bármit teszünk, mégis csak bekövetkezik az, aminek be kell következnie? Hogy miről is van szó? Kisha Raids egy teljesen átlagos lány. Évekkel ezelőtt balesetet szenvedett, amiben elveszítette emlékei nagy részét. Később valamilyen különös csoda folytán lehetősége adódik újraélni azokat, és ráébred a történtek szomorú okára is. Kishának tehát - és ezzel remélem nem árulok el nagy titkot - sikerül visszajutnia a múltjába, az elfeledett emlékei közé. Ahogyan újból

Dr. Metzing Miklós: Gimnasztika

Mint látjátok, ismét nagyon eltűntem, ám ennek megvan az oka. Elkezdtem egy okj-s tanfolyamot, gyerekfitnesz oktatónak tanulok (a Zumba és Zumba Kids oktatói papírom ugye megvan, tartok is gyerekeknek órát, ám ez kevés, ezért is vágtam bele ebbe a tanfolyamba). Így mostanában ilyen olvasmányaim vannak, mint Dr. Metzing Miklós Gimnasztika könyve. Szerintem akinek nem kell levizsgázni belőle (mint nekem), annak is érdekes lehet ez a tankönyv. Bár viccesnek tűnhet laikusok szemében, hogy pálcikaemberekkel ábrázol, ezek mind-mind fontos elemek ahhoz, hogy jó órát tudjunk tartani, és ismerjünk minden mozdulatot. A könyv részletesen végigvezet minket a gimnasztika rejtelmein, kezdve az eredetével, alapfogalmakkal, de a gyakorlatrendszereket és a szakkifejezéseket is nagyon jól bemutatja. Mindez hol pálcikaemberekkel, hol képekkel is illusztrálva. Persze ahhoz, hogy valaki jó edző vagy tornatanár legyen, nem elég bemagolni a könyvet, hanem gyakorlatban is "nagyon ott kell len