Ugrás a fő tartalomra

Nicholas Evans: Viharhegy


Mondtam már, hogy imádom Nicholas Evanst? (Igen, mondtam.) A suttogó meghatott, A csapda lenyűgözött, a Viharhegy azonban minden várakozásomat felülmúlta. Fantasztikusan jó könyv!

Részlet az ajánlóból:

Két síelő egy fiatal nő jégbe fagyott holttestére bukkan Montana hegyeiben. A seriff csapatának az egész éjszakája rámegy, hogy kiemeljék, az azonosítása viszont jóval kevesebb időt vesz igénybe. A huszonéves Abbie Coopert évek óta gyilkosság és ökoterrorista cselekmények miatt körözte az FBI, fényképe az Egyesült Államok minden rendőrörsének számítógépén megtalálható volt. Rejtély azonban, hogy miért és hogyan halt meg. Gyilkosság, öngyilkosság, baleset történt? … Szomorú, de sajnos hihető történet arról, hogy jó családból, rendes szülőktől származó gyerekek is követhetnek el súlyos hibákat, amelyek megpecsételik a sorsukat.

Ebben a regényben tehát nem az állatok (ló, farkasok) a főszereplők”, hanem egy család széthullása és egy lány rossz útra térése és tragédiája van a középpontban.
Sokat gondolkodtam, mi lett volna, ha Abbie apja nem hagyja el a családot. Tényleg ilyen mély lelki nyomot hagyhat egy kamaszban, ha a szülei házassága nem működik? Vagy csupán rosszkor volt rossz helyen, amikor is elszánt környezetvédőként bekerült az „ökoterrorista bandába”? Vagy mi lett volna ha nem ismeri meg Rolfot? Számos kérdést vet fel a könyv.
Emellett jó sok izgalom (menekülés, üldözés) is van benne, egyszóval letehetetlen! Természetesen itt sem hiányoznak az emberi érzelmek (szerelem, szex, férfi-nő kapcsolat), valamint a gyönyörű tájak és tájleírások – Evans ezekben nagyon profi!
(Hogy egy példát említsek erre, mennyire szépen fogalmaz, néhány sor a regény kezdetéből: „Pirkadat előtt keltek, és kiléptek a csillagoktól bolyhos, hideg éjszakába. Leheletük felhőként úszott a jéghideg légben, és bakancsuk élesen csikorgott az autósszálló parkolójának dermedt kavicsán. Az öreg kombi egymagában állt, a fülke és a motorház tetejét halvány, tört fényű dér lepte…")

Egyszóval ez az Evans-regény is a kedvencem lett. Most már csak A füstlovag van hátra. Aztán meg... remélem lesznek még új könyvei!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fognyűvő Manócska (Hanna Künzel, Günter Schmitt)

Gyermekkorom egyik emlékezetes könyvét szeretném most bemutatni nektek, amely a fogmosás fontosságára hívja fel a figyelmet. Főszereplője, Gergő, az a kisfiú, aki nagyon szereti az édességeket (csokit, cukorkát, nyalókát - innen a gúny-beceneve), a fogmosást azonban mindig elsumákolja. Egyik este egy zöld cukorfejű kis manó jelenik meg a szobájában, kalapáccsal a kezében. Másnap Gergő iszonyú fogfájásra ébred. A manócska ugyanis éjszak kifúrta a fogát! Vajon mi történik ezután Gergővel a fogorvosi rendelőben? Megváltozik az eset után? Gyerekként nagyon nagy hatással volt rám ez a könyv, sokáig abban a tudatban éltem, hogy lyukas fogainkat valóban egy gonosz kis manócska okozza. A könyv még ma is megvan szüleimnél, már 4 éves kislányom is jól ismeri, és szorgalmasan sikálja a fogát esténként. Sőt, legutóbb, mikor szegény nagypapájának fogorvoshoz kellett menni, megjegyezte: "Biztos nem mosott fogat!" :)) Sajnos nem tudom, hol lehet beszerezni a könyvet. Az antikvari

Veréb Emese: A Happy End után

Veréb Emesét a Segítség, már megint egy gyökérrel járok! könyvéről ismerhetjük. Nemrégiben újabb regénye jelent meg A Happy End után címmel. Elsőre az ember azt gondolhatná, hogy ez az előző történet folytatása, ám nem. Teljesen más szereplők, teljesen más környezet, teljesen más felépítés és koncepció. Kicsit romantikus, kicsit időutazós, természetesen a humor sem hiányozhat belőle, ugyanakkor igencsak elgondolkodtató és komolyabb kérdéskört is feszeget. Megváltoztatható múlt, elkerülhetjük a sorsunkat? Vagy bármit teszünk, mégis csak bekövetkezik az, aminek be kell következnie? Hogy miről is van szó? Kisha Raids egy teljesen átlagos lány. Évekkel ezelőtt balesetet szenvedett, amiben elveszítette emlékei nagy részét. Később valamilyen különös csoda folytán lehetősége adódik újraélni azokat, és ráébred a történtek szomorú okára is. Kishának tehát - és ezzel remélem nem árulok el nagy titkot - sikerül visszajutnia a múltjába, az elfeledett emlékei közé. Ahogyan újból

Dr. Metzing Miklós: Gimnasztika

Mint látjátok, ismét nagyon eltűntem, ám ennek megvan az oka. Elkezdtem egy okj-s tanfolyamot, gyerekfitnesz oktatónak tanulok (a Zumba és Zumba Kids oktatói papírom ugye megvan, tartok is gyerekeknek órát, ám ez kevés, ezért is vágtam bele ebbe a tanfolyamba). Így mostanában ilyen olvasmányaim vannak, mint Dr. Metzing Miklós Gimnasztika könyve. Szerintem akinek nem kell levizsgázni belőle (mint nekem), annak is érdekes lehet ez a tankönyv. Bár viccesnek tűnhet laikusok szemében, hogy pálcikaemberekkel ábrázol, ezek mind-mind fontos elemek ahhoz, hogy jó órát tudjunk tartani, és ismerjünk minden mozdulatot. A könyv részletesen végigvezet minket a gimnasztika rejtelmein, kezdve az eredetével, alapfogalmakkal, de a gyakorlatrendszereket és a szakkifejezéseket is nagyon jól bemutatja. Mindez hol pálcikaemberekkel, hol képekkel is illusztrálva. Persze ahhoz, hogy valaki jó edző vagy tornatanár legyen, nem elég bemagolni a könyvet, hanem gyakorlatban is "nagyon ott kell len