Ugrás a fő tartalomra

Zichó Viktor: Csoma útján két keréken

Könyvbemutatón jártam még augusztus elején, melyet a Pannónia Könyvtár szervezett Balatonalmádiban, a Wesselényi strandon található ún. Strandkönyvtárban. Itt ismerkedtem meg Zichó Viktor könyvével és kalandos utazásával. Viktor két keréken, azaz konkrétan egy fekvőbiciklin végigjárta Kőrösi Csoma Sándor útját Magyarországról indulva egészen Indiáig.
Mint a vetítéssel egybekötött előadásán is megtudhattuk, útja során mindig akadtak kisebb (és nagyobb) gikszerek, Pakisztánban még börtönbe is került, ám ő mindvégig kitartott, csak egy cél lebegett a szeme előtt: eljutni a nagy kutató sírjához, megtisztelve ezzel őt indulásának 200. évfordulója alkalmából.
A másfél órás, kellemes hangulatú bemutató után természetesen a könyvet is megvettem és dedikáltattam a 12 éves lányomnak, aki szintén nagy érdeklődéssel hallgatta a nem mindennapi élményeket.
Úgy kezdtem (kezdtünk, mert lányommal ketten olvassuk párhuzamosan) neki az olvasásának, hogy a történések aprócska darabjait már ismertük.

A könyv részletesen beszámol az utazás minden egyes pillanatáról, kezdve az expedíció megtervezésétől. Majd, ahogyan végighalad az egyes országokon, megismerhetjük az ottani viszonyokat, életkörülményeket. Összességében mindenhol kedves emberekkel találkozott, sokan megvendégelték vagy befogadták egy-egy éjszakára, ám sajnos ennek az ellenkezőjével is szembesülnie kellett néha. Főleg a rendőrök voltak azok, akikkel kölcsönösen "nem bírták egymást" - ezt az előadásán is említette.
Viktor minden helyzetben feltalálta magát, számos vicces(nek tűnő) sztorit olvashatunk, megtudhatjuk például, hogyan csempésszünk át drónt a határon. Azt azért tegyük hozzá, nem mindennapi, ami bevállalt, mert ismeretlen tájakon, veszélyes országokban, kiszámíthatatlan körülmények között, sokszor hóban-fagyban-szélben kellett haladnia, és nem mindig aludt ám háznál vagy szálláshelyen, gyakran bizony a legcudarabb időben is sátoroznia kellett.
Összesen tizenegy hónapot volt úton, ebből - mint említettem - pár hetet börtönben töltött, pár hetet meg kényszerből egy igencsak lepukkant kórházban - az épp akkor megjelenő, és a média hatására nagy félelmet keltő covid-19 vírus miatt. (Amúgy tipikus példa itt is, hogy mindig a külföldi a bűnbak!)
Szerencsére a sok viszontagság után, a végén álruhában rejtőzve, elérte úticélját - a küldetés teljesítve!

A könyv 47 fejezetből áll, mindegyikhez színes képek tartoznak a hátsó oldalakon (ezeknek egy részét láttuk is a vetítésen). Kisbetűs, de ez ne zavarjon senkit, gyorsan olvasható, érdekes, leköti a figyelmet (még a kamaszlányét is). Idézetek is találhatók benne Kőrösi Csoma Sándor beszámolóiból.
Magánkiadásban jelent meg, ITT tudjátok beszerezni.
Amit még figyelmetekbe ajánlanék, az Zichó Viktor Youtube-csatornája, IDE kattintva éritek el (az expedícióról is van sok kis videó), és természetesen a Facebook-on és az Instagramon is megtaláljátok.
Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fognyűvő Manócska (Hanna Künzel, Günter Schmitt)

Gyermekkorom egyik emlékezetes könyvét szeretném most bemutatni nektek, amely a fogmosás fontosságára hívja fel a figyelmet. Főszereplője, Gergő, az a kisfiú, aki nagyon szereti az édességeket (csokit, cukorkát, nyalókát - innen a gúny-beceneve), a fogmosást azonban mindig elsumákolja. Egyik este egy zöld cukorfejű kis manó jelenik meg a szobájában, kalapáccsal a kezében. Másnap Gergő iszonyú fogfájásra ébred. A manócska ugyanis éjszak kifúrta a fogát! Vajon mi történik ezután Gergővel a fogorvosi rendelőben? Megváltozik az eset után? Gyerekként nagyon nagy hatással volt rám ez a könyv, sokáig abban a tudatban éltem, hogy lyukas fogainkat valóban egy gonosz kis manócska okozza. A könyv még ma is megvan szüleimnél, már 4 éves kislányom is jól ismeri, és szorgalmasan sikálja a fogát esténként. Sőt, legutóbb, mikor szegény nagypapájának fogorvoshoz kellett menni, megjegyezte: "Biztos nem mosott fogat!" :)) Sajnos nem tudom, hol lehet beszerezni a könyvet. Az antikvari

Dr. Metzing Miklós: Gimnasztika

Mint látjátok, ismét nagyon eltűntem, ám ennek megvan az oka. Elkezdtem egy okj-s tanfolyamot, gyerekfitnesz oktatónak tanulok (a Zumba és Zumba Kids oktatói papírom ugye megvan, tartok is gyerekeknek órát, ám ez kevés, ezért is vágtam bele ebbe a tanfolyamba). Így mostanában ilyen olvasmányaim vannak, mint Dr. Metzing Miklós Gimnasztika könyve. Szerintem akinek nem kell levizsgázni belőle (mint nekem), annak is érdekes lehet ez a tankönyv. Bár viccesnek tűnhet laikusok szemében, hogy pálcikaemberekkel ábrázol, ezek mind-mind fontos elemek ahhoz, hogy jó órát tudjunk tartani, és ismerjünk minden mozdulatot. A könyv részletesen végigvezet minket a gimnasztika rejtelmein, kezdve az eredetével, alapfogalmakkal, de a gyakorlatrendszereket és a szakkifejezéseket is nagyon jól bemutatja. Mindez hol pálcikaemberekkel, hol képekkel is illusztrálva. Persze ahhoz, hogy valaki jó edző vagy tornatanár legyen, nem elég bemagolni a könyvet, hanem gyakorlatban is "nagyon ott kell len

Veréb Emese: A Happy End után

Veréb Emesét a Segítség, már megint egy gyökérrel járok! könyvéről ismerhetjük. Nemrégiben újabb regénye jelent meg A Happy End után címmel. Elsőre az ember azt gondolhatná, hogy ez az előző történet folytatása, ám nem. Teljesen más szereplők, teljesen más környezet, teljesen más felépítés és koncepció. Kicsit romantikus, kicsit időutazós, természetesen a humor sem hiányozhat belőle, ugyanakkor igencsak elgondolkodtató és komolyabb kérdéskört is feszeget. Megváltoztatható múlt, elkerülhetjük a sorsunkat? Vagy bármit teszünk, mégis csak bekövetkezik az, aminek be kell következnie? Hogy miről is van szó? Kisha Raids egy teljesen átlagos lány. Évekkel ezelőtt balesetet szenvedett, amiben elveszítette emlékei nagy részét. Később valamilyen különös csoda folytán lehetősége adódik újraélni azokat, és ráébred a történtek szomorú okára is. Kishának tehát - és ezzel remélem nem árulok el nagy titkot - sikerül visszajutnia a múltjába, az elfeledett emlékei közé. Ahogyan újból