Ugrás a fő tartalomra

Lucy Foley: Vadászparti

Már a regény helyszíne adott egy gyilkossághoz: valahol fent a skót hegyekben áll egy kunyhó, amelyet a nagy havazás teljesen elzár a külvilágtól. Ide érkezik Londonból egy szilveszterező társaság, akik korábban együtt jártak az elit oxfordi egyetemre. A karakterek jelleme, stílusa is meghatározó: van köztük kívülálló, szőke bombanő, jelentéktelen lány, kisbabás pár. Rajtuk kívül csak Doug a vadőr, a segédei, és egy furcsa, izlandi pár van jelen.

Már a vonatúton érezni lehet, hogy a társaság bizonyos tagjai közt feszültség lesz, és ezt később hiába próbálják féktelen bulizással, ivással elfojtani, a levegő végig izzik, és nem csupán a néha rémületet keltő környezet miatt.

Minden fejezetet más szereplő mesél el, de ez nem zavaró, könnyen összeáll a kép. Nem csupán a jelenben játszódik, hanem a múltba is betekintést nyerhetünk, és igazából erre épül az egész regény: egy (volt) baráti társaság, akik az egyetem óta elég sok mindenben megváltoztak, és szinte senki sem az, akinek mutatja magát, szinte mindenkinek van egy apró titka. A regény felétől már elkezd körvonalazódni a gyilkos és az áldozat személye - persze ebben is van csavar, mert több féle-fajta konfliktus is kering a levegőben, nem beszélve a kívülálló személyekről.
Ugyanis - bár a regény úgy indul, hogy megtalálják a fagyott vízesésnél az eltűnt "vendéget", természetesen holtan -, az nem derül ki, hogy ki a gyilkos és ki az áldozat. Ahogyan közeledünk a végzetes eseményhez, úgy törnek felszínre a sérelmek, derülnek ki az elhallgatott titkok.

Érdekes, hogy sokan lehúzták ezt a regényt. Oké, hogy nem egy szövevényes svéd krimi, de szerintem nem rossz, én kb. egy nap alatt kiolvastam, annyira vártam, hogy mi fog ebből kisülni. A végére pedig nem is pont a thrillerrel kapcsolatos gondolataim támadtak, hanem az jutott eszembe, hogy huszonéves egyetemistaként mennyivel másképp látjuk a társainkat, a feltételezett barátainkat, és lehet, hogy csak később, túl a harmincon derül ki, hogy valójában ki milyen, amit korábban nem vettünk észre.
Talán a regény címe megtévesztő csak, mert olyan, mintha vadászokról, vadászatról szólna (oké, az is van benne mellékszálként, ld. szarvasvadászat, de alapból nem erre épül a sztori). Nekem azért tetszett.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fognyűvő Manócska (Hanna Künzel, Günter Schmitt)

Gyermekkorom egyik emlékezetes könyvét szeretném most bemutatni nektek, amely a fogmosás fontosságára hívja fel a figyelmet. Főszereplője, Gergő, az a kisfiú, aki nagyon szereti az édességeket (csokit, cukorkát, nyalókát - innen a gúny-beceneve), a fogmosást azonban mindig elsumákolja. Egyik este egy zöld cukorfejű kis manó jelenik meg a szobájában, kalapáccsal a kezében. Másnap Gergő iszonyú fogfájásra ébred. A manócska ugyanis éjszak kifúrta a fogát! Vajon mi történik ezután Gergővel a fogorvosi rendelőben? Megváltozik az eset után? Gyerekként nagyon nagy hatással volt rám ez a könyv, sokáig abban a tudatban éltem, hogy lyukas fogainkat valóban egy gonosz kis manócska okozza. A könyv még ma is megvan szüleimnél, már 4 éves kislányom is jól ismeri, és szorgalmasan sikálja a fogát esténként. Sőt, legutóbb, mikor szegény nagypapájának fogorvoshoz kellett menni, megjegyezte: "Biztos nem mosott fogat!" :)) Sajnos nem tudom, hol lehet beszerezni a könyvet. Az antikvari

Veréb Emese: A Happy End után

Veréb Emesét a Segítség, már megint egy gyökérrel járok! könyvéről ismerhetjük. Nemrégiben újabb regénye jelent meg A Happy End után címmel. Elsőre az ember azt gondolhatná, hogy ez az előző történet folytatása, ám nem. Teljesen más szereplők, teljesen más környezet, teljesen más felépítés és koncepció. Kicsit romantikus, kicsit időutazós, természetesen a humor sem hiányozhat belőle, ugyanakkor igencsak elgondolkodtató és komolyabb kérdéskört is feszeget. Megváltoztatható múlt, elkerülhetjük a sorsunkat? Vagy bármit teszünk, mégis csak bekövetkezik az, aminek be kell következnie? Hogy miről is van szó? Kisha Raids egy teljesen átlagos lány. Évekkel ezelőtt balesetet szenvedett, amiben elveszítette emlékei nagy részét. Később valamilyen különös csoda folytán lehetősége adódik újraélni azokat, és ráébred a történtek szomorú okára is. Kishának tehát - és ezzel remélem nem árulok el nagy titkot - sikerül visszajutnia a múltjába, az elfeledett emlékei közé. Ahogyan újból

Dr. Metzing Miklós: Gimnasztika

Mint látjátok, ismét nagyon eltűntem, ám ennek megvan az oka. Elkezdtem egy okj-s tanfolyamot, gyerekfitnesz oktatónak tanulok (a Zumba és Zumba Kids oktatói papírom ugye megvan, tartok is gyerekeknek órát, ám ez kevés, ezért is vágtam bele ebbe a tanfolyamba). Így mostanában ilyen olvasmányaim vannak, mint Dr. Metzing Miklós Gimnasztika könyve. Szerintem akinek nem kell levizsgázni belőle (mint nekem), annak is érdekes lehet ez a tankönyv. Bár viccesnek tűnhet laikusok szemében, hogy pálcikaemberekkel ábrázol, ezek mind-mind fontos elemek ahhoz, hogy jó órát tudjunk tartani, és ismerjünk minden mozdulatot. A könyv részletesen végigvezet minket a gimnasztika rejtelmein, kezdve az eredetével, alapfogalmakkal, de a gyakorlatrendszereket és a szakkifejezéseket is nagyon jól bemutatja. Mindez hol pálcikaemberekkel, hol képekkel is illusztrálva. Persze ahhoz, hogy valaki jó edző vagy tornatanár legyen, nem elég bemagolni a könyvet, hanem gyakorlatban is "nagyon ott kell len