Ugrás a fő tartalomra

Naomi Lawrence: Vilma világgá megy

Nem mindennapi történet. A főhős ugyanis a 87 éves Vilma, aki egyik nap úgy dönt, hogy világgá megy!

A regény az ő naplóján keresztül mutatja be az időskor apró-cseprő problémáit, kellemetlenségeit, napi gondjait. Megtudhatjuk milyen gondolatok fordulnak meg egy idős hölgy fejében, akinek már nem sok öröme van az életben, ráadásul elveszítette szeretett férjét és egyik gyermekét is.
Miközben éli a nyugdíjasok megszokott hétköznapjait, és bántja, hogy mindig "le-nénizik", titkos tervet sző: megszökik és véget vet ennek az egésznek.

Attól féltem, hogy ez az utazás nem is fog megvalósulni, annyi váratlan tényező jött mindig közbe. De nem, Vilma nem adja fel, őt nem olyan kőből faragták: ha valamit a fejébe vesz, az úgyis lesz. Családjának, sőt,  kedvenc szomszédjának, Walternak sem árulja el, milyen őrültségre készül. Mindvégig nagyon elszánt és kitartó, és habár csalódott, a humorát mégis megőrizte.

A távoli országba való menekülés azonban nem várt fodulatot hoz. Hiába készül "öngyilkosságra" és keresi direkt a veszélyes szituációkat - ami egyben megmosolyogtató és valahol keserű is -, a Sors mindig közbeszól. Az utazás lassan kezd kellemes nyaralássá alakulni, koktéllal, hajókázással és a jóképű szállodatulajdonossal. 

Bár Vilma nem erre számított, a regény bebizonytja, hogy még közel a kilencvenhez is lehet boldog az ember, kipróbálhat új dolgokat, utazhat, világot láthat. Nem kell tehát "eltemetnie" magát. Akárha az élet nem olyan már, mint korábban, nehezebb, lassabb vagy fájdalmasabb, azért meg lehet találni a napos oldalt is, és azt, ami örömet okoz.

Kellemes kis könyv volt, néhol olyan meseszerű, néhol nagyon valóságos is. 
Ajánlom időseknek és fiataloknak egyaránt!

Az írónő, Naomi Lawrence facebook oldala:

A hivatalos ajánlót itt olvashatjátok a moly-on:Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fognyűvő Manócska (Hanna Künzel, Günter Schmitt)

Gyermekkorom egyik emlékezetes könyvét szeretném most bemutatni nektek, amely a fogmosás fontosságára hívja fel a figyelmet. Főszereplője, Gergő, az a kisfiú, aki nagyon szereti az édességeket (csokit, cukorkát, nyalókát - innen a gúny-beceneve), a fogmosást azonban mindig elsumákolja. Egyik este egy zöld cukorfejű kis manó jelenik meg a szobájában, kalapáccsal a kezében. Másnap Gergő iszonyú fogfájásra ébred. A manócska ugyanis éjszak kifúrta a fogát! Vajon mi történik ezután Gergővel a fogorvosi rendelőben? Megváltozik az eset után? Gyerekként nagyon nagy hatással volt rám ez a könyv, sokáig abban a tudatban éltem, hogy lyukas fogainkat valóban egy gonosz kis manócska okozza. A könyv még ma is megvan szüleimnél, már 4 éves kislányom is jól ismeri, és szorgalmasan sikálja a fogát esténként. Sőt, legutóbb, mikor szegény nagypapájának fogorvoshoz kellett menni, megjegyezte: "Biztos nem mosott fogat!" :)) Sajnos nem tudom, hol lehet beszerezni a könyvet. Az antikvari

Veréb Emese: A Happy End után

Veréb Emesét a Segítség, már megint egy gyökérrel járok! könyvéről ismerhetjük. Nemrégiben újabb regénye jelent meg A Happy End után címmel. Elsőre az ember azt gondolhatná, hogy ez az előző történet folytatása, ám nem. Teljesen más szereplők, teljesen más környezet, teljesen más felépítés és koncepció. Kicsit romantikus, kicsit időutazós, természetesen a humor sem hiányozhat belőle, ugyanakkor igencsak elgondolkodtató és komolyabb kérdéskört is feszeget. Megváltoztatható múlt, elkerülhetjük a sorsunkat? Vagy bármit teszünk, mégis csak bekövetkezik az, aminek be kell következnie? Hogy miről is van szó? Kisha Raids egy teljesen átlagos lány. Évekkel ezelőtt balesetet szenvedett, amiben elveszítette emlékei nagy részét. Később valamilyen különös csoda folytán lehetősége adódik újraélni azokat, és ráébred a történtek szomorú okára is. Kishának tehát - és ezzel remélem nem árulok el nagy titkot - sikerül visszajutnia a múltjába, az elfeledett emlékei közé. Ahogyan újból

Dr. Metzing Miklós: Gimnasztika

Mint látjátok, ismét nagyon eltűntem, ám ennek megvan az oka. Elkezdtem egy okj-s tanfolyamot, gyerekfitnesz oktatónak tanulok (a Zumba és Zumba Kids oktatói papírom ugye megvan, tartok is gyerekeknek órát, ám ez kevés, ezért is vágtam bele ebbe a tanfolyamba). Így mostanában ilyen olvasmányaim vannak, mint Dr. Metzing Miklós Gimnasztika könyve. Szerintem akinek nem kell levizsgázni belőle (mint nekem), annak is érdekes lehet ez a tankönyv. Bár viccesnek tűnhet laikusok szemében, hogy pálcikaemberekkel ábrázol, ezek mind-mind fontos elemek ahhoz, hogy jó órát tudjunk tartani, és ismerjünk minden mozdulatot. A könyv részletesen végigvezet minket a gimnasztika rejtelmein, kezdve az eredetével, alapfogalmakkal, de a gyakorlatrendszereket és a szakkifejezéseket is nagyon jól bemutatja. Mindez hol pálcikaemberekkel, hol képekkel is illusztrálva. Persze ahhoz, hogy valaki jó edző vagy tornatanár legyen, nem elég bemagolni a könyvet, hanem gyakorlatban is "nagyon ott kell len