Ugrás a fő tartalomra

Jane Corry: Vértestvérek

Érdekes, mert több regény is született Vértestvérek címmel, és valahogy már ebből a megnevezésből sejteni lehet, hogy a legtöbb esetben thrillerről van szó.

Mert mi is Jane Corry történetének kindulópontja? Adott két lánytestvér: egyikőjük Alison, aki művésztanárként kap állást egy börtönben! Ő az idősebb. Húga, Kitty - egy korábbi balesetnek köszönhetően - intézetben él, agysérült, kerekesszékben tölti mindennapjait, nem tud beszélni, és sajnos önmagára is veszélyes. A gondolatait viszont annál inkább megismerhetjük, sőt, mint később kiderül, érzelmei is vannak.
Ez a jelen.

A múltban visszaugrunk 15 évet, amikor a lányok és Vanessa, Kitty barátnője - a harmadik fontos gyerekkori szereplő - még iskolások. Ekkor történik egy "szörnyűség", amit mi, olvasók körülbelül a regény felénél tudunk meg. 

Három kislány indul iskolába egy napsütéses, májusi napon. Egy óra múlva az egyikük halott. - olvashatjuk.

A múltból és a jelenből váltva, a két lány szemszögéből áll össze a történet.
Alison élete ráadásul veszélyben van, a börtönben ugyanis megfenyegetik. De Kitty élete is elég fordulatos, köszönhetően az intézet új lakójának.

A regény apró lépésenként tárja fel előttünk a múltat, tűnnek fel sorra szereplők, anya, nevelőapa, helyes fiú, az "Ólomember", a börtön lakói... De vajon ki az, akiben megbízhat a lány, és ki az, aki még nagyobb bajba sodorja? Alison vezekel, hordozza magában a múlt bűneit, titkait, nem is egyet. Kitty pedig nem emlékszik, vagy ha mégis emlékezni kezd, akkor nem tudja kifejezni magát - pedig lehet, hogy ő az, aki tudja az igazságot. Ahogyan regény a vége felé közeledik, úgy lesznek újabb fordulatok - néha már kicsit sok meglepetés is éri az embert.

Szövevényes, gyorsan olvasható, izgalmas mű, nekem tetszett, még ha az elején nehezen is kezdtem bele.

A szerzőről: 
Jane Corry ismert angol újságíró, az Oxford University kreatív írás tanára. bemutatkozó regénye A férjem felesége címmel jelent meg, mely nagyon hamar nemzetköti bestsellerré vált.


Korábban Vértestvérek címmel az alábbi regényt olvastam:
https://koakonyvek.blogspot.com/2011/02/mikael-ollivier-vertestverek.html


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fognyűvő Manócska (Hanna Künzel, Günter Schmitt)

Gyermekkorom egyik emlékezetes könyvét szeretném most bemutatni nektek, amely a fogmosás fontosságára hívja fel a figyelmet. Főszereplője, Gergő, az a kisfiú, aki nagyon szereti az édességeket (csokit, cukorkát, nyalókát - innen a gúny-beceneve), a fogmosást azonban mindig elsumákolja. Egyik este egy zöld cukorfejű kis manó jelenik meg a szobájában, kalapáccsal a kezében. Másnap Gergő iszonyú fogfájásra ébred. A manócska ugyanis éjszak kifúrta a fogát! Vajon mi történik ezután Gergővel a fogorvosi rendelőben? Megváltozik az eset után? Gyerekként nagyon nagy hatással volt rám ez a könyv, sokáig abban a tudatban éltem, hogy lyukas fogainkat valóban egy gonosz kis manócska okozza. A könyv még ma is megvan szüleimnél, már 4 éves kislányom is jól ismeri, és szorgalmasan sikálja a fogát esténként. Sőt, legutóbb, mikor szegény nagypapájának fogorvoshoz kellett menni, megjegyezte: "Biztos nem mosott fogat!" :)) Sajnos nem tudom, hol lehet beszerezni a könyvet. Az antikvari

Veréb Emese: A Happy End után

Veréb Emesét a Segítség, már megint egy gyökérrel járok! könyvéről ismerhetjük. Nemrégiben újabb regénye jelent meg A Happy End után címmel. Elsőre az ember azt gondolhatná, hogy ez az előző történet folytatása, ám nem. Teljesen más szereplők, teljesen más környezet, teljesen más felépítés és koncepció. Kicsit romantikus, kicsit időutazós, természetesen a humor sem hiányozhat belőle, ugyanakkor igencsak elgondolkodtató és komolyabb kérdéskört is feszeget. Megváltoztatható múlt, elkerülhetjük a sorsunkat? Vagy bármit teszünk, mégis csak bekövetkezik az, aminek be kell következnie? Hogy miről is van szó? Kisha Raids egy teljesen átlagos lány. Évekkel ezelőtt balesetet szenvedett, amiben elveszítette emlékei nagy részét. Később valamilyen különös csoda folytán lehetősége adódik újraélni azokat, és ráébred a történtek szomorú okára is. Kishának tehát - és ezzel remélem nem árulok el nagy titkot - sikerül visszajutnia a múltjába, az elfeledett emlékei közé. Ahogyan újból

Dr. Metzing Miklós: Gimnasztika

Mint látjátok, ismét nagyon eltűntem, ám ennek megvan az oka. Elkezdtem egy okj-s tanfolyamot, gyerekfitnesz oktatónak tanulok (a Zumba és Zumba Kids oktatói papírom ugye megvan, tartok is gyerekeknek órát, ám ez kevés, ezért is vágtam bele ebbe a tanfolyamba). Így mostanában ilyen olvasmányaim vannak, mint Dr. Metzing Miklós Gimnasztika könyve. Szerintem akinek nem kell levizsgázni belőle (mint nekem), annak is érdekes lehet ez a tankönyv. Bár viccesnek tűnhet laikusok szemében, hogy pálcikaemberekkel ábrázol, ezek mind-mind fontos elemek ahhoz, hogy jó órát tudjunk tartani, és ismerjünk minden mozdulatot. A könyv részletesen végigvezet minket a gimnasztika rejtelmein, kezdve az eredetével, alapfogalmakkal, de a gyakorlatrendszereket és a szakkifejezéseket is nagyon jól bemutatja. Mindez hol pálcikaemberekkel, hol képekkel is illusztrálva. Persze ahhoz, hogy valaki jó edző vagy tornatanár legyen, nem elég bemagolni a könyvet, hanem gyakorlatban is "nagyon ott kell len