Ugrás a fő tartalomra

Paula Hawkins: A lány a vonaton

A címe és az összefoglalója alapján érdekesnek ígérkezett Paula Hawkins műve. Szeretem a rejtélyes, nyomozós történetetek, főleg, mikor egy "civil" szereplő segítségével áll össze az olvasó fejében, hogy hoppá, mi is történhetett.
A könyv főszereplője Rachel, aki, ne is szépítsük, alkoholista. Emiatt is ment tönkre a házassága. Minden nap Londonba vonatozik, és az egyik állomás közelében, egy fénysorompónál  mindig a sorházak hátsó udvarát nézegeti. Ismeri a lakókat, a szokásokat - már a regény elején kiderül, miért is vonzódik ehhez a kis utcához.
Aztán egyik este történik valami. Valami szörnyűség, amire Rachel - köszönhetően ittas állapotának - nem emlékszik! És innen indulnak be a történések, jönnek elő képek a múltból, ismerjük meg a többi szereplőt is.

Egy alkoholista nő, aki zaklatja volt férjét, annak új feleségét és gyermekét.
Egy volt férj, aki még aggódik exéért, és hazudozik jelenlegi kedvesének.
Egy eltűnt nő, akiről szintén döbbenetes dolgok derülnek ki.
Egy másik férj, akinek szintén van titkolnivalója.
Egy terapeuta, egy barátnő, és egyéb mellékszereplők.

A könyvet nemcsak Rachel meséli el, hanem Megan is - egy évvel korábbról kezdve, valamint később bekapcsolódik Anna is. Kicsit figyelni kellett az időpontokra, főleg Megan esetében, de aztán összeértek a szálak.
Rachel kiszámíthatatlan, ezért senki sem veszi komolyan, de fontos információk birtokában van. Volt, hogy leállítottam volna magamban, ne igyon már, mert ha nem iszik, valóban jól és logikusan gondolkodik.
Anna, a gyermekét védő anya (holott jómagam is anya vagyok, és én is pánikolva védeném a gyerekem mindenkitől, főleg egy zaklató exfeleségtől) nem volt nekem túl szimpatikus.
Őszintén szóva egyik nővel se tudtam azonosulni a három közül.

A könyvben el kell telnie egy kis időnek és jópár fejezetnek, míg az ember fejében kezd összeállni a kép, de onnantól kezdve, hogy megtörténik a bűncselekmény, és beindul a történet, szinte letehetetlen. Pörögnek az események, az olvasó gondolkodik, hogy most ki miért és hogyan lehetett a tettes, sőt, az utolsó pillanatig tartogat izgalmakat.

Úgyhogy - bár pozitív és negatív véleményeket egyaránt olvastam róla - nekem bejött a könyv.
A könyvet a Könyvfalók blognak ajánlotta fel a Bookandwalk, köszönjük, ott írtam róla először.
Megvásárolható az alábbi linken: https://bookandwalk.hu/A-lany-a-vonaton-10233-ebook.aspx

Megjegyzések

  1. Nagyon jól indul a könyv, faltam az oldalakat, de utána valahogy eluntam, nem is tudom....Nem rossz könyv, de jobbat vártam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, egy picit nekem is hiányérzetem volt, de nekem összességében azért tetszett.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fognyűvő Manócska (Hanna Künzel, Günter Schmitt)

Gyermekkorom egyik emlékezetes könyvét szeretném most bemutatni nektek, amely a fogmosás fontosságára hívja fel a figyelmet. Főszereplője, Gergő, az a kisfiú, aki nagyon szereti az édességeket (csokit, cukorkát, nyalókát - innen a gúny-beceneve), a fogmosást azonban mindig elsumákolja. Egyik este egy zöld cukorfejű kis manó jelenik meg a szobájában, kalapáccsal a kezében. Másnap Gergő iszonyú fogfájásra ébred. A manócska ugyanis éjszak kifúrta a fogát! Vajon mi történik ezután Gergővel a fogorvosi rendelőben? Megváltozik az eset után? Gyerekként nagyon nagy hatással volt rám ez a könyv, sokáig abban a tudatban éltem, hogy lyukas fogainkat valóban egy gonosz kis manócska okozza. A könyv még ma is megvan szüleimnél, már 4 éves kislányom is jól ismeri, és szorgalmasan sikálja a fogát esténként. Sőt, legutóbb, mikor szegény nagypapájának fogorvoshoz kellett menni, megjegyezte: "Biztos nem mosott fogat!" :)) Sajnos nem tudom, hol lehet beszerezni a könyvet. Az antikvari

Veréb Emese: A Happy End után

Veréb Emesét a Segítség, már megint egy gyökérrel járok! könyvéről ismerhetjük. Nemrégiben újabb regénye jelent meg A Happy End után címmel. Elsőre az ember azt gondolhatná, hogy ez az előző történet folytatása, ám nem. Teljesen más szereplők, teljesen más környezet, teljesen más felépítés és koncepció. Kicsit romantikus, kicsit időutazós, természetesen a humor sem hiányozhat belőle, ugyanakkor igencsak elgondolkodtató és komolyabb kérdéskört is feszeget. Megváltoztatható múlt, elkerülhetjük a sorsunkat? Vagy bármit teszünk, mégis csak bekövetkezik az, aminek be kell következnie? Hogy miről is van szó? Kisha Raids egy teljesen átlagos lány. Évekkel ezelőtt balesetet szenvedett, amiben elveszítette emlékei nagy részét. Később valamilyen különös csoda folytán lehetősége adódik újraélni azokat, és ráébred a történtek szomorú okára is. Kishának tehát - és ezzel remélem nem árulok el nagy titkot - sikerül visszajutnia a múltjába, az elfeledett emlékei közé. Ahogyan újból

Dr. Metzing Miklós: Gimnasztika

Mint látjátok, ismét nagyon eltűntem, ám ennek megvan az oka. Elkezdtem egy okj-s tanfolyamot, gyerekfitnesz oktatónak tanulok (a Zumba és Zumba Kids oktatói papírom ugye megvan, tartok is gyerekeknek órát, ám ez kevés, ezért is vágtam bele ebbe a tanfolyamba). Így mostanában ilyen olvasmányaim vannak, mint Dr. Metzing Miklós Gimnasztika könyve. Szerintem akinek nem kell levizsgázni belőle (mint nekem), annak is érdekes lehet ez a tankönyv. Bár viccesnek tűnhet laikusok szemében, hogy pálcikaemberekkel ábrázol, ezek mind-mind fontos elemek ahhoz, hogy jó órát tudjunk tartani, és ismerjünk minden mozdulatot. A könyv részletesen végigvezet minket a gimnasztika rejtelmein, kezdve az eredetével, alapfogalmakkal, de a gyakorlatrendszereket és a szakkifejezéseket is nagyon jól bemutatja. Mindez hol pálcikaemberekkel, hol képekkel is illusztrálva. Persze ahhoz, hogy valaki jó edző vagy tornatanár legyen, nem elég bemagolni a könyvet, hanem gyakorlatban is "nagyon ott kell len