Ugrás a fő tartalomra

Michael Morpurgo: Hadak útján

Nagyon szép könyv Michael Morpurgo regénye, amelynek Joey, a ló az elbeszélője, az ő szemszögéből ismerhetjük meg a világot, az embereket és az első világháború borzalmait.
Még mielőtt elkezdtem volna olvasni, kolléganőm az asztalomra pillantva megjegyezte, hogy ő látta filmen, és "ha szereted a lovakat, nem fogod kibírni bőgés nélkül" - mondta. Sejtettem, hogy megható történetről lesz szó.

Joey még kiscsikó korában kerül gazdájához, ahol a gazda fiával, Alberttel különös barátságot köt. A fiú gondozza, ápolja, neveli. Ám sajnos kitör az első világháború, és a lovat eladják a hadseregnek. Szomorú búcsút vesz tőle a fiú, ki tudja, látja-e még valaha szeretett lovát.
Miközben a háború zajlik, Joey különböző helyszíneken, különböző hadseregeknek szolgál. Talán akkor volt a legjobb sorsa (már ha jónak lehet mondani viszontagságait), amikor a franciáknál, egy nagyapánál és annak  Emily nevű unokájánál "lakhatott", miközben betegszállítóként dolgoztatták. Ám az élet kegyetlen, sajnos elkerül onnan, és nehéz ágyúkat kell húznia, kegyetlen körülmények között. Gondoljunk csak bele, milyen megerőltető lehet egy lónak a nehéz fizikai munka, minden pihenés nélkül, miközben robbannak a bombák mellette, és az ereje is csak egyre fogy, élelemhez is alig jut, és társai is megsérülnek, netán el is pusztulnak. Volt olyan pont, amikor azt lehet hinni, hogy ő is...
Ám a véletlen vagy szerencse műve, hogy a senki földjére kerül. Innentől kezdve a regény valóban nagyon megható és "bőgős".

Nagyon tetszett a könyv, nemcsak maga a történet kegyetlensége és szépsége, hanem, hogy mindezt a ló "meséli el". El tudom képzelni, hogy filmvásznon még látványosabb és ütősebb lehet.
A filmről egyébként itt olvashattok.

Ifjúsági regény kategória, a hossza miatt is (értsd: kb. 140 oldal, hamar elolvasható), és én is ajánlom minden fiatalnak, aki más szemszögből, nemcsak a történelemórák tanításaiból szeretné megismerni a világháborús eseményeket. Ló-rajongóknak pedig kötelező olvasmány!

Megjegyzések

  1. Szia!
    Szeretnélek meghívni egy általam készített tag kitöltésére (2in1 tag), nagyon örülnék ha kedvet kapnál a kitöltéséhez. :)

    http://konyvlelo.blogspot.hu/2015/02/konyvtar-book-tag.html

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fognyűvő Manócska (Hanna Künzel, Günter Schmitt)

Gyermekkorom egyik emlékezetes könyvét szeretném most bemutatni nektek, amely a fogmosás fontosságára hívja fel a figyelmet. Főszereplője, Gergő, az a kisfiú, aki nagyon szereti az édességeket (csokit, cukorkát, nyalókát - innen a gúny-beceneve), a fogmosást azonban mindig elsumákolja. Egyik este egy zöld cukorfejű kis manó jelenik meg a szobájában, kalapáccsal a kezében. Másnap Gergő iszonyú fogfájásra ébred. A manócska ugyanis éjszak kifúrta a fogát! Vajon mi történik ezután Gergővel a fogorvosi rendelőben? Megváltozik az eset után? Gyerekként nagyon nagy hatással volt rám ez a könyv, sokáig abban a tudatban éltem, hogy lyukas fogainkat valóban egy gonosz kis manócska okozza. A könyv még ma is megvan szüleimnél, már 4 éves kislányom is jól ismeri, és szorgalmasan sikálja a fogát esténként. Sőt, legutóbb, mikor szegény nagypapájának fogorvoshoz kellett menni, megjegyezte: "Biztos nem mosott fogat!" :)) Sajnos nem tudom, hol lehet beszerezni a könyvet. Az antikvari

Veréb Emese: A Happy End után

Veréb Emesét a Segítség, már megint egy gyökérrel járok! könyvéről ismerhetjük. Nemrégiben újabb regénye jelent meg A Happy End után címmel. Elsőre az ember azt gondolhatná, hogy ez az előző történet folytatása, ám nem. Teljesen más szereplők, teljesen más környezet, teljesen más felépítés és koncepció. Kicsit romantikus, kicsit időutazós, természetesen a humor sem hiányozhat belőle, ugyanakkor igencsak elgondolkodtató és komolyabb kérdéskört is feszeget. Megváltoztatható múlt, elkerülhetjük a sorsunkat? Vagy bármit teszünk, mégis csak bekövetkezik az, aminek be kell következnie? Hogy miről is van szó? Kisha Raids egy teljesen átlagos lány. Évekkel ezelőtt balesetet szenvedett, amiben elveszítette emlékei nagy részét. Később valamilyen különös csoda folytán lehetősége adódik újraélni azokat, és ráébred a történtek szomorú okára is. Kishának tehát - és ezzel remélem nem árulok el nagy titkot - sikerül visszajutnia a múltjába, az elfeledett emlékei közé. Ahogyan újból

Dr. Metzing Miklós: Gimnasztika

Mint látjátok, ismét nagyon eltűntem, ám ennek megvan az oka. Elkezdtem egy okj-s tanfolyamot, gyerekfitnesz oktatónak tanulok (a Zumba és Zumba Kids oktatói papírom ugye megvan, tartok is gyerekeknek órát, ám ez kevés, ezért is vágtam bele ebbe a tanfolyamba). Így mostanában ilyen olvasmányaim vannak, mint Dr. Metzing Miklós Gimnasztika könyve. Szerintem akinek nem kell levizsgázni belőle (mint nekem), annak is érdekes lehet ez a tankönyv. Bár viccesnek tűnhet laikusok szemében, hogy pálcikaemberekkel ábrázol, ezek mind-mind fontos elemek ahhoz, hogy jó órát tudjunk tartani, és ismerjünk minden mozdulatot. A könyv részletesen végigvezet minket a gimnasztika rejtelmein, kezdve az eredetével, alapfogalmakkal, de a gyakorlatrendszereket és a szakkifejezéseket is nagyon jól bemutatja. Mindez hol pálcikaemberekkel, hol képekkel is illusztrálva. Persze ahhoz, hogy valaki jó edző vagy tornatanár legyen, nem elég bemagolni a könyvet, hanem gyakorlatban is "nagyon ott kell len