Ugrás a fő tartalomra

Peter Heller: Kutya csillagkép

A címe és tartalmi leírása alapján keltette fel érdeklődésemet a Kutya csillagkép című regény, ugyanis kedvelem a kissé utópisztikus történeteket.
A történet kiindulópontja egy gyilkos influenzajárvány utáni világ, amely szinte minden embert elpusztított. Ezt élte túl Hig, aki egy elhagyatott repülőtér hangárjában él Jasperrel, a kutyájával, és egy Bangley nevű férfival.

Bevallom, engem a könyv alapszituációja nagyon emlékeztetett Az út című könyvre (Cormac McCarthy műve, itt írtam róla), mivel az úgy indul, hogy kipusztult a Föld, és egy apa a fiával vándorol és küzd a túlélésért.

Hig a közeli folyópartra jár horgászni, ám korántsem ilyen békés az élete. Ugyanis minden más ember ellenség, akit meg kell ölni! Bangley szinte már hidegvérrel vadássza le a közelükbe merészkedő, szintén túlélésért küzdő embereket. Mindenkit megölni, védeni a területünket, a megszerzett húst, élelmet - a cél a túlélés.
Hig persze gyakran nosztalgiázik: visszaemlékezik a régi világra, feleségére. Aztán, mikor bekövetkezik egy tragédia, úgy dönt: tovább lép, elhagyja a biztonságos menedéket, és repülőgépével elindul egy rádiójel irányába, a hegyen túlra. Hajtja a kíváncsiság és a jobb élet utáni remény. Még úgy is, ha közben az életét veszélybe sodorja, mert rá is vadásznak. Ahova kerül, eleinte már-már idilli, de vajon itt mer maradni, vagy továbblép ("haza"megy) új társaival?

A könyv hangulata, még ha nyomasztó is, mindvégig azt érzékelteti, hogy a reményt nem szabad feladni. Még ha kicsit lezáratlannak is tűnik a vége, azt sugallja, van jövő.

A Kutya csillagkép Peter Heller első regénye, amely már az első megjelenése után számos országban (Ausztrália, Németország, Nagy-Britannia, Franciaország) sikerkönyv lett.
A díjnyertes kalandtörténet-író több természetvédelmi és természetjárás témájú dokumentumkönyvet is írt, emellett az Outside Magazine, a Men's Journal és National Geographic szerkesztője. Jelenleg a Colorado állam-béli Denverben él.

A könyvet köszönöm a Maxim Kiadónak!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Veréb Emese: A Happy End után

Veréb Emesét a Segítség, már megint egy gyökérrel járok! könyvéről ismerhetjük. Nemrégiben újabb regénye jelent meg A Happy End után címmel. Elsőre az ember azt gondolhatná, hogy ez az előző történet folytatása, ám nem. Teljesen más szereplők, teljesen más környezet, teljesen más felépítés és koncepció. Kicsit romantikus, kicsit időutazós, természetesen a humor sem hiányozhat belőle, ugyanakkor igencsak elgondolkodtató és komolyabb kérdéskört is feszeget. Megváltoztatható múlt, elkerülhetjük a sorsunkat? Vagy bármit teszünk, mégis csak bekövetkezik az, aminek be kell következnie? Hogy miről is van szó? Kisha Raids egy teljesen átlagos lány. Évekkel ezelőtt balesetet szenvedett, amiben elveszítette emlékei nagy részét. Később valamilyen különös csoda folytán lehetősége adódik újraélni azokat, és ráébred a történtek szomorú okára is. Kishának tehát - és ezzel remélem nem árulok el nagy titkot - sikerül visszajutnia a múltjába, az elfeledett emlékei közé. Ahogyan újból

Fognyűvő Manócska (Hanna Künzel, Günter Schmitt)

Gyermekkorom egyik emlékezetes könyvét szeretném most bemutatni nektek, amely a fogmosás fontosságára hívja fel a figyelmet. Főszereplője, Gergő, az a kisfiú, aki nagyon szereti az édességeket (csokit, cukorkát, nyalókát - innen a gúny-beceneve), a fogmosást azonban mindig elsumákolja. Egyik este egy zöld cukorfejű kis manó jelenik meg a szobájában, kalapáccsal a kezében. Másnap Gergő iszonyú fogfájásra ébred. A manócska ugyanis éjszak kifúrta a fogát! Vajon mi történik ezután Gergővel a fogorvosi rendelőben? Megváltozik az eset után? Gyerekként nagyon nagy hatással volt rám ez a könyv, sokáig abban a tudatban éltem, hogy lyukas fogainkat valóban egy gonosz kis manócska okozza. A könyv még ma is megvan szüleimnél, már 4 éves kislányom is jól ismeri, és szorgalmasan sikálja a fogát esténként. Sőt, legutóbb, mikor szegény nagypapájának fogorvoshoz kellett menni, megjegyezte: "Biztos nem mosott fogat!" :)) Sajnos nem tudom, hol lehet beszerezni a könyvet. Az antikvari

Dr. Metzing Miklós: Gimnasztika

Mint látjátok, ismét nagyon eltűntem, ám ennek megvan az oka. Elkezdtem egy okj-s tanfolyamot, gyerekfitnesz oktatónak tanulok (a Zumba és Zumba Kids oktatói papírom ugye megvan, tartok is gyerekeknek órát, ám ez kevés, ezért is vágtam bele ebbe a tanfolyamba). Így mostanában ilyen olvasmányaim vannak, mint Dr. Metzing Miklós Gimnasztika könyve. Szerintem akinek nem kell levizsgázni belőle (mint nekem), annak is érdekes lehet ez a tankönyv. Bár viccesnek tűnhet laikusok szemében, hogy pálcikaemberekkel ábrázol, ezek mind-mind fontos elemek ahhoz, hogy jó órát tudjunk tartani, és ismerjünk minden mozdulatot. A könyv részletesen végigvezet minket a gimnasztika rejtelmein, kezdve az eredetével, alapfogalmakkal, de a gyakorlatrendszereket és a szakkifejezéseket is nagyon jól bemutatja. Mindez hol pálcikaemberekkel, hol képekkel is illusztrálva. Persze ahhoz, hogy valaki jó edző vagy tornatanár legyen, nem elég bemagolni a könyvet, hanem gyakorlatban is "nagyon ott kell len