Ugrás a fő tartalomra

Alan Bradley: De mi került a pitébe?

Izgatottan vártam Alan Bradley kanadai író új könyvét, ugyanis szeretem a rejtélyes, nyomozós történeteket, főleg, ahol nem egy profi nyomozó, hanem a főszereplő deríti fel lépésről lépésre a bűnügyet. A főszereplő itt nem más, mint egy tizenegy éves lány, Flavia de Luce, aki édesapjával és két undok nővérével él együtt (édesanyjuk sajnos elhalálozott), és egy elhagyott laboratóriumnak (és kíváncsiságának) köszönhetően nagyon jól ért a kémiához, így a mérgekhez is.

Flavia, miután kertjükben felfedez egy holttestet, és édesapján letartóztatják, önhatalmúlag nyomozásba kezd. Nagyon tetszett a fiatal lány elszántsága, logikus gondolkodása, ahogy számára, és számunkra, olvasók számára is újabb és újabb részletek derülnek ki a múltból. Ugyanis természetesen a múltban is történt egy furcsa öngyilkosság(?), amelyet a mai napig homály fed. 
A pite, a könyv címével ellentétben nem sokat szerepel a műben, viszont valami tényleg került bele! A bélyegeknek azonban annál több szerepük van. Sőt, aki nem ért a bélyegekhez, az is kap egy pici betekintést a bélyegkészítés és -gyűjtés mibenlétébe. Mondanom sem kell, ez a szál is a múltba vezethető vissza.
Az meg külön piros pont, hogy az író a kémia szeretetére és a vegyületek ismeretének fontosságára is felhívja a figyelmet. (Persze a emberek nagy része nem keveredik mérgezős-gyilkossági ügyekbe, de akkor sem árt odafigyelni kémia órán, mert sosem tudhatod, mikor lesz rá szükséged.)

Összességében egy nagyon jól felépített regényről van szó, oldalról oldalra tartogat egy-egy újabb kis "kockát", amiből a végén összeáll a kép. Apropó, a vége! Igencsak izgalmas!
(Csupán egy negatív dolgot említenék meg. Sajnos vannak benne apróbb hibák, elütések, pl. a 100. oldalon: "job kezére" - így, egy b-vel írva...)

A könyv egy hatrészes sorozat első részének készült, tehát a jövőben is fogunk még találkozni a mindenre elszánt Flaviaval! Ha a sorozatról többet szeretnél tudni, keresd fel a weboldalát: www.flaviadeluce.com

A könyvet köszönöm a Maxim Kiadónak!
Ez a könyvet megnyerheted a Blogszülinapi játékban! Részletek ITT!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Veréb Emese: A Happy End után

Veréb Emesét a Segítség, már megint egy gyökérrel járok! könyvéről ismerhetjük. Nemrégiben újabb regénye jelent meg A Happy End után címmel. Elsőre az ember azt gondolhatná, hogy ez az előző történet folytatása, ám nem. Teljesen más szereplők, teljesen más környezet, teljesen más felépítés és koncepció. Kicsit romantikus, kicsit időutazós, természetesen a humor sem hiányozhat belőle, ugyanakkor igencsak elgondolkodtató és komolyabb kérdéskört is feszeget. Megváltoztatható múlt, elkerülhetjük a sorsunkat? Vagy bármit teszünk, mégis csak bekövetkezik az, aminek be kell következnie? Hogy miről is van szó? Kisha Raids egy teljesen átlagos lány. Évekkel ezelőtt balesetet szenvedett, amiben elveszítette emlékei nagy részét. Később valamilyen különös csoda folytán lehetősége adódik újraélni azokat, és ráébred a történtek szomorú okára is. Kishának tehát - és ezzel remélem nem árulok el nagy titkot - sikerül visszajutnia a múltjába, az elfeledett emlékei közé. Ahogyan újból

Fognyűvő Manócska (Hanna Künzel, Günter Schmitt)

Gyermekkorom egyik emlékezetes könyvét szeretném most bemutatni nektek, amely a fogmosás fontosságára hívja fel a figyelmet. Főszereplője, Gergő, az a kisfiú, aki nagyon szereti az édességeket (csokit, cukorkát, nyalókát - innen a gúny-beceneve), a fogmosást azonban mindig elsumákolja. Egyik este egy zöld cukorfejű kis manó jelenik meg a szobájában, kalapáccsal a kezében. Másnap Gergő iszonyú fogfájásra ébred. A manócska ugyanis éjszak kifúrta a fogát! Vajon mi történik ezután Gergővel a fogorvosi rendelőben? Megváltozik az eset után? Gyerekként nagyon nagy hatással volt rám ez a könyv, sokáig abban a tudatban éltem, hogy lyukas fogainkat valóban egy gonosz kis manócska okozza. A könyv még ma is megvan szüleimnél, már 4 éves kislányom is jól ismeri, és szorgalmasan sikálja a fogát esténként. Sőt, legutóbb, mikor szegény nagypapájának fogorvoshoz kellett menni, megjegyezte: "Biztos nem mosott fogat!" :)) Sajnos nem tudom, hol lehet beszerezni a könyvet. Az antikvari

Dr. Metzing Miklós: Gimnasztika

Mint látjátok, ismét nagyon eltűntem, ám ennek megvan az oka. Elkezdtem egy okj-s tanfolyamot, gyerekfitnesz oktatónak tanulok (a Zumba és Zumba Kids oktatói papírom ugye megvan, tartok is gyerekeknek órát, ám ez kevés, ezért is vágtam bele ebbe a tanfolyamba). Így mostanában ilyen olvasmányaim vannak, mint Dr. Metzing Miklós Gimnasztika könyve. Szerintem akinek nem kell levizsgázni belőle (mint nekem), annak is érdekes lehet ez a tankönyv. Bár viccesnek tűnhet laikusok szemében, hogy pálcikaemberekkel ábrázol, ezek mind-mind fontos elemek ahhoz, hogy jó órát tudjunk tartani, és ismerjünk minden mozdulatot. A könyv részletesen végigvezet minket a gimnasztika rejtelmein, kezdve az eredetével, alapfogalmakkal, de a gyakorlatrendszereket és a szakkifejezéseket is nagyon jól bemutatja. Mindez hol pálcikaemberekkel, hol képekkel is illusztrálva. Persze ahhoz, hogy valaki jó edző vagy tornatanár legyen, nem elég bemagolni a könyvet, hanem gyakorlatban is "nagyon ott kell len