Ugrás a fő tartalomra

Fábián Janka: Virágszál

Fábián Jankától még sosem olvastam semmit, ám mikor a könyvtárban böngésztem (végre újból kinyitott a nyári szünet után), úgy gondoltam, a Virágszál jó kis olvasmánynak ígérkezik a fülszövege alapján. (Csak ez a könyv volt a polcon az írónőtől.)
Nem csalódtam. Sőt!
Arra számítottam, hogy könnyed, századelős, romantikus családregény lesz, de ennél sokkal többet kaptam! Egy izgalmas krimit, fondorlatos asszonyokkal, eltitkolt szerelmekkel és terhességekkel.

A történet az 1900-as évek elején kezdődik, és máris egy szerelmi háromszögbe csöppenhetünk. Urbán Flóra, a gazdag budai ügyvéd lánya, beleszeret Sándorba, a "szegény emberbe", ez a vonzalom kölcsönös, ám Sándorunk Ilonkával is összegabalyodik, aminek "következménye" lesz. Ekkor jön be a krimi-szál a történetbe. Flóra a tragédia után megszökik, és titokban gyermeket hoz a világra. Majd mikor kibékülni szeretne apjával, újabb sorscsapás következik be számára. Bevallom, nagyon mérges voltam az apára, sőt, szinte gyűlöltem azért, amit tett! Ő lett a később az oka mindennek - legalábbis szerintem-, vagyis amilyen Flóra felnőtt asszonyként lett.
A történet ugyanis jónéhány év kihagyásával folytatódik, megismerhetjük Nellit, az árvaházban felnőtt kis ápolónőt. Az olvasó már ilyenkor sejti, hogy ki is ő, és egyre izgatottabban várja, mikor robban a bomba. Főleg hogy a szegény Nelli pont a gazdag Flóra fogadott fiába, Miklósba szeret bele. A könyv első részében még szimpatikus Flórának ilyenkor jönnek elő apja tulajdonságai, a keserűség, bosszúállás, más életének tönkretevése. Persze itt sem maradhat el az eltitkolt terhesség, szerelmesek elszakadása egymástól. Érdekes, mert én Miklóst jobban sajnáltam, mint Nellit.
Rengeteg fordulat van tehát a könyvben, szinte a legeslegutolsó oldalig tartogat izgalmakat. Az utolsó kb. 30 oldalt a munkahelyemen titokban olvastam el, mivel nem bírtam ki (túl hamar le kellett szállnom a villamosról), ezzel azt hiszem mindent elmondtam. 
Külön örültem, hogy számomra ismerős helyszínek is feltűnnek benne (pl. Újpest, Károlyi kórház.)
Lehet, hogy volt benne egy-két dolog, amit máshogy írtam volna, de nekem nagyon tetszett ez a könyv. Olyannyira, hogy eldöntöttem, Fábián Janka többi könyvét is elolvasom - remélhetőleg bent lesznek a könyvtárban, mert eddig nem nagyon láttam őket. Nem csoda.

A nagy sikerű Emma-trilógia és Az angyalos ház fiatal írónőjének fordulatos és megindító regényében a múlt századi Magyarország első évtizedei elevenednek meg a legfontosabb történelmi események és a korabeli hétköznapi élet apró történéseinek tükrében.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fognyűvő Manócska (Hanna Künzel, Günter Schmitt)

Gyermekkorom egyik emlékezetes könyvét szeretném most bemutatni nektek, amely a fogmosás fontosságára hívja fel a figyelmet. Főszereplője, Gergő, az a kisfiú, aki nagyon szereti az édességeket (csokit, cukorkát, nyalókát - innen a gúny-beceneve), a fogmosást azonban mindig elsumákolja. Egyik este egy zöld cukorfejű kis manó jelenik meg a szobájában, kalapáccsal a kezében. Másnap Gergő iszonyú fogfájásra ébred. A manócska ugyanis éjszak kifúrta a fogát! Vajon mi történik ezután Gergővel a fogorvosi rendelőben? Megváltozik az eset után? Gyerekként nagyon nagy hatással volt rám ez a könyv, sokáig abban a tudatban éltem, hogy lyukas fogainkat valóban egy gonosz kis manócska okozza. A könyv még ma is megvan szüleimnél, már 4 éves kislányom is jól ismeri, és szorgalmasan sikálja a fogát esténként. Sőt, legutóbb, mikor szegény nagypapájának fogorvoshoz kellett menni, megjegyezte: "Biztos nem mosott fogat!" :)) Sajnos nem tudom, hol lehet beszerezni a könyvet. Az antikvari

Veréb Emese: A Happy End után

Veréb Emesét a Segítség, már megint egy gyökérrel járok! könyvéről ismerhetjük. Nemrégiben újabb regénye jelent meg A Happy End után címmel. Elsőre az ember azt gondolhatná, hogy ez az előző történet folytatása, ám nem. Teljesen más szereplők, teljesen más környezet, teljesen más felépítés és koncepció. Kicsit romantikus, kicsit időutazós, természetesen a humor sem hiányozhat belőle, ugyanakkor igencsak elgondolkodtató és komolyabb kérdéskört is feszeget. Megváltoztatható múlt, elkerülhetjük a sorsunkat? Vagy bármit teszünk, mégis csak bekövetkezik az, aminek be kell következnie? Hogy miről is van szó? Kisha Raids egy teljesen átlagos lány. Évekkel ezelőtt balesetet szenvedett, amiben elveszítette emlékei nagy részét. Később valamilyen különös csoda folytán lehetősége adódik újraélni azokat, és ráébred a történtek szomorú okára is. Kishának tehát - és ezzel remélem nem árulok el nagy titkot - sikerül visszajutnia a múltjába, az elfeledett emlékei közé. Ahogyan újból

Dr. Metzing Miklós: Gimnasztika

Mint látjátok, ismét nagyon eltűntem, ám ennek megvan az oka. Elkezdtem egy okj-s tanfolyamot, gyerekfitnesz oktatónak tanulok (a Zumba és Zumba Kids oktatói papírom ugye megvan, tartok is gyerekeknek órát, ám ez kevés, ezért is vágtam bele ebbe a tanfolyamba). Így mostanában ilyen olvasmányaim vannak, mint Dr. Metzing Miklós Gimnasztika könyve. Szerintem akinek nem kell levizsgázni belőle (mint nekem), annak is érdekes lehet ez a tankönyv. Bár viccesnek tűnhet laikusok szemében, hogy pálcikaemberekkel ábrázol, ezek mind-mind fontos elemek ahhoz, hogy jó órát tudjunk tartani, és ismerjünk minden mozdulatot. A könyv részletesen végigvezet minket a gimnasztika rejtelmein, kezdve az eredetével, alapfogalmakkal, de a gyakorlatrendszereket és a szakkifejezéseket is nagyon jól bemutatja. Mindez hol pálcikaemberekkel, hol képekkel is illusztrálva. Persze ahhoz, hogy valaki jó edző vagy tornatanár legyen, nem elég bemagolni a könyvet, hanem gyakorlatban is "nagyon ott kell len