Ugrás a fő tartalomra

Nicholas Evans: Semper Fortis

Nicholas Evans korábban olvasott könyvei mély nyomot hagytak bennem, ezért örültem, mikor megpillantottam könyvtárunk sikerlistás polcán az író új regényét, amely a Semper Fortis címet viseli.
Evans nagyszerűen ír családokról, emberi kapcsolatokról, és, mint főleg korábbi regényeire volt jellemző, az állatok (lovak) és szép tájak sem maradhatnak el történeteiből.
Szívbemarkoló regénye ezúttal egy kisfiúról, Tommyról szól, aki bentlakásos iskolába kényszerül. A történet két idősíkon zajlik, egyrészt megismerhetjük Tommy életét, másrészt a felnőtt Tomot, akinek a fia bajba keveredik, katonai bíróság elé kerül. Ez a negatív esemény idézi elő a férfiban a múltat.
Már a regény felütése, a börtönjelenet sem hagyja nyugodni az embert. Vajon mi történhetett?
Ezután, mint írtam, olvashatjuk a kis Tommy történetét, aki számára nyolcévesen válik világossá családjának nagy titka, hogy ki is ő, mi is ő. Tommy, aki nagy westernfilm rajongó, a iskolai megaláztatások után egy valóságos álomvilágba kerül - nővérének, a színésznő Dianának köszönhetően, aki a híres filmsztárral, Ray-jel jár. Ám hamarosan az álomvilág szörnyű fordulatot vesz. Persze vannak apró jelek, amiből sejteni lehet, hogy még Hollywoodban sem minden fenékig tejfel, és hogy a híres filmszínész sem biztos hogy az, akinek hisszük. A vége meg egyenesen megrázó, és szívbe markoló, és hűen bizonyítja, hogy egy anya mit meg nem képes tenni a gyermekéért!

Ez a könyv is tetszett tehát, bár egyes részek nagyon sűrűek voltak, nyilván Evans mindent (mellékszálat, múltbéli eseményt, családi kapcsolatot) részletesen szeretett volna felvázolni, hogy ne maradjon kérdéses pont az olvasóban.

Nicholas Evanstól korábban az alábbi regényeket olvastam és írtam is itt róluk:
Viharhegy (még mindig ez áll nálam az első helyen!)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fognyűvő Manócska (Hanna Künzel, Günter Schmitt)

Gyermekkorom egyik emlékezetes könyvét szeretném most bemutatni nektek, amely a fogmosás fontosságára hívja fel a figyelmet. Főszereplője, Gergő, az a kisfiú, aki nagyon szereti az édességeket (csokit, cukorkát, nyalókát - innen a gúny-beceneve), a fogmosást azonban mindig elsumákolja. Egyik este egy zöld cukorfejű kis manó jelenik meg a szobájában, kalapáccsal a kezében. Másnap Gergő iszonyú fogfájásra ébred. A manócska ugyanis éjszak kifúrta a fogát! Vajon mi történik ezután Gergővel a fogorvosi rendelőben? Megváltozik az eset után? Gyerekként nagyon nagy hatással volt rám ez a könyv, sokáig abban a tudatban éltem, hogy lyukas fogainkat valóban egy gonosz kis manócska okozza. A könyv még ma is megvan szüleimnél, már 4 éves kislányom is jól ismeri, és szorgalmasan sikálja a fogát esténként. Sőt, legutóbb, mikor szegény nagypapájának fogorvoshoz kellett menni, megjegyezte: "Biztos nem mosott fogat!" :)) Sajnos nem tudom, hol lehet beszerezni a könyvet. Az antikvari

Veréb Emese: A Happy End után

Veréb Emesét a Segítség, már megint egy gyökérrel járok! könyvéről ismerhetjük. Nemrégiben újabb regénye jelent meg A Happy End után címmel. Elsőre az ember azt gondolhatná, hogy ez az előző történet folytatása, ám nem. Teljesen más szereplők, teljesen más környezet, teljesen más felépítés és koncepció. Kicsit romantikus, kicsit időutazós, természetesen a humor sem hiányozhat belőle, ugyanakkor igencsak elgondolkodtató és komolyabb kérdéskört is feszeget. Megváltoztatható múlt, elkerülhetjük a sorsunkat? Vagy bármit teszünk, mégis csak bekövetkezik az, aminek be kell következnie? Hogy miről is van szó? Kisha Raids egy teljesen átlagos lány. Évekkel ezelőtt balesetet szenvedett, amiben elveszítette emlékei nagy részét. Később valamilyen különös csoda folytán lehetősége adódik újraélni azokat, és ráébred a történtek szomorú okára is. Kishának tehát - és ezzel remélem nem árulok el nagy titkot - sikerül visszajutnia a múltjába, az elfeledett emlékei közé. Ahogyan újból

Dr. Metzing Miklós: Gimnasztika

Mint látjátok, ismét nagyon eltűntem, ám ennek megvan az oka. Elkezdtem egy okj-s tanfolyamot, gyerekfitnesz oktatónak tanulok (a Zumba és Zumba Kids oktatói papírom ugye megvan, tartok is gyerekeknek órát, ám ez kevés, ezért is vágtam bele ebbe a tanfolyamba). Így mostanában ilyen olvasmányaim vannak, mint Dr. Metzing Miklós Gimnasztika könyve. Szerintem akinek nem kell levizsgázni belőle (mint nekem), annak is érdekes lehet ez a tankönyv. Bár viccesnek tűnhet laikusok szemében, hogy pálcikaemberekkel ábrázol, ezek mind-mind fontos elemek ahhoz, hogy jó órát tudjunk tartani, és ismerjünk minden mozdulatot. A könyv részletesen végigvezet minket a gimnasztika rejtelmein, kezdve az eredetével, alapfogalmakkal, de a gyakorlatrendszereket és a szakkifejezéseket is nagyon jól bemutatja. Mindez hol pálcikaemberekkel, hol képekkel is illusztrálva. Persze ahhoz, hogy valaki jó edző vagy tornatanár legyen, nem elég bemagolni a könyvet, hanem gyakorlatban is "nagyon ott kell len