Ugrás a fő tartalomra

Richard Scarry: Tesz-vesz város - frissítve!


Gyermekkorom nagy kedvence volt a Tesz-vesz város, amely színes lapjain vidám állatfigurákkal mutatja be a város nyüzsgő hétköznapjait .

Reggeli csúcsforgalom Tesz-vesz városban. Mindenki siet valahova. Hogy hova? Kiderül Richard Scarry mára klasszikussá vált gyerekkönyv sorozatának most újra kiadott első részéből. Tesz-vesz város kutya, cica, malac, sőt kukaclakóinak mindennapi foglalatosságaiból a legkisebbek könnyedén megtanulhatják mi történik a postán, hová kerül a szemét, mit csinálnak a tűzoltók, vagy éppen hogy hogyan vizsgálja betegeit Leó doktor? (pagony.hu)


A könyv újabb kiadásába (2004-ben jelent meg újból) egy gyerekkönyvtárban botlottam bele, és ki is kölcsönöztem kislányomnak. Ő is nagy élvezettel lapozgatta, és hallgatta, ahogyan mesélek neki - a postásról, a kukásautóról, a gazdaságban vagy épp a kikötőben zajló munkákról.


Sajnos se a régi, se az új kiadás sincs meg nekem (mindkettő borítója mellékelve), mert a régi példány szüleimnél porosodik valahol, az újabb meg visszakerült a balatoni könyvtárba, de amint tudom, beszerzem (vagy előkotrom a padlásról), mert a Tesz-vesz város kedves kis képeivel és rövidke leírásaival kicsiknek és nagyobbaknak is egyaránt szórakoztató!

A Tesz-vesz szótár viszont szerencsére most is itt van a polcomon. Gyermekkoromban ezen kívül volt még néhány kisebb alakú könyvecském is (sajnos a címükre nem emlékszem) egy-egy Tesz-vesz városbéli mesével. (Az egyikben, ha jól emlékszem, sütöttek valamit az állatok, aminek az lett a vége, hogy kirobbant a sütő ajtaja, a másikban meg egy iskolabuszt öntött el a víz - mi ezeken a történeteken nagyon jól szórakoztunk húgommal.)

A Libri oldalán egyébként rengeteg Tesz-vesz könyvet találtam: Csúcsforgalom Tesz-vesz városban, Karácsonyi kavarodás Tesz-vesz városban... stb, további könyvek megtekinthetők és megrendelhetők itt.

FRISSÍTVE!
Megtaláltam a régi Tesz-vesz várost szüleimnél. De! Érdekes, hogy amelyik könyv régen a Tesz-vesz város címet viselte, annak ma az a címe, hogy Sürgés-forgás Tesz-vesz városban. A borító, tartalom teljesen ugyanaz, csak más lett a címe. Ami meg most viseli a Tesz-vesz város címet, az egy teljesen más könyv! Kérdés, hogy a most piros borítójúnak mi volt az eredeti címe? (Mert ezt is olvastam régen, emlékszem rá.)Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fognyűvő Manócska (Hanna Künzel, Günter Schmitt)

Gyermekkorom egyik emlékezetes könyvét szeretném most bemutatni nektek, amely a fogmosás fontosságára hívja fel a figyelmet. Főszereplője, Gergő, az a kisfiú, aki nagyon szereti az édességeket (csokit, cukorkát, nyalókát - innen a gúny-beceneve), a fogmosást azonban mindig elsumákolja. Egyik este egy zöld cukorfejű kis manó jelenik meg a szobájában, kalapáccsal a kezében. Másnap Gergő iszonyú fogfájásra ébred. A manócska ugyanis éjszak kifúrta a fogát! Vajon mi történik ezután Gergővel a fogorvosi rendelőben? Megváltozik az eset után? Gyerekként nagyon nagy hatással volt rám ez a könyv, sokáig abban a tudatban éltem, hogy lyukas fogainkat valóban egy gonosz kis manócska okozza. A könyv még ma is megvan szüleimnél, már 4 éves kislányom is jól ismeri, és szorgalmasan sikálja a fogát esténként. Sőt, legutóbb, mikor szegény nagypapájának fogorvoshoz kellett menni, megjegyezte: "Biztos nem mosott fogat!" :)) Sajnos nem tudom, hol lehet beszerezni a könyvet. Az antikvari

Veréb Emese: A Happy End után

Veréb Emesét a Segítség, már megint egy gyökérrel járok! könyvéről ismerhetjük. Nemrégiben újabb regénye jelent meg A Happy End után címmel. Elsőre az ember azt gondolhatná, hogy ez az előző történet folytatása, ám nem. Teljesen más szereplők, teljesen más környezet, teljesen más felépítés és koncepció. Kicsit romantikus, kicsit időutazós, természetesen a humor sem hiányozhat belőle, ugyanakkor igencsak elgondolkodtató és komolyabb kérdéskört is feszeget. Megváltoztatható múlt, elkerülhetjük a sorsunkat? Vagy bármit teszünk, mégis csak bekövetkezik az, aminek be kell következnie? Hogy miről is van szó? Kisha Raids egy teljesen átlagos lány. Évekkel ezelőtt balesetet szenvedett, amiben elveszítette emlékei nagy részét. Később valamilyen különös csoda folytán lehetősége adódik újraélni azokat, és ráébred a történtek szomorú okára is. Kishának tehát - és ezzel remélem nem árulok el nagy titkot - sikerül visszajutnia a múltjába, az elfeledett emlékei közé. Ahogyan újból

Dr. Metzing Miklós: Gimnasztika

Mint látjátok, ismét nagyon eltűntem, ám ennek megvan az oka. Elkezdtem egy okj-s tanfolyamot, gyerekfitnesz oktatónak tanulok (a Zumba és Zumba Kids oktatói papírom ugye megvan, tartok is gyerekeknek órát, ám ez kevés, ezért is vágtam bele ebbe a tanfolyamba). Így mostanában ilyen olvasmányaim vannak, mint Dr. Metzing Miklós Gimnasztika könyve. Szerintem akinek nem kell levizsgázni belőle (mint nekem), annak is érdekes lehet ez a tankönyv. Bár viccesnek tűnhet laikusok szemében, hogy pálcikaemberekkel ábrázol, ezek mind-mind fontos elemek ahhoz, hogy jó órát tudjunk tartani, és ismerjünk minden mozdulatot. A könyv részletesen végigvezet minket a gimnasztika rejtelmein, kezdve az eredetével, alapfogalmakkal, de a gyakorlatrendszereket és a szakkifejezéseket is nagyon jól bemutatja. Mindez hol pálcikaemberekkel, hol képekkel is illusztrálva. Persze ahhoz, hogy valaki jó edző vagy tornatanár legyen, nem elég bemagolni a könyvet, hanem gyakorlatban is "nagyon ott kell len