Ugrás a fő tartalomra

Jane Austen: Büszkeség és balítélet


Komolyan mondom, már kezdtem cikinek érezni, hogy még nem olvastam semmit Jane Austen-tól. Szerencsére férjem megelőzött, és névnapomra megkaptam tőle a Büszkeség és balítéletet. Most, hogy elolvastam, én is ezt ajánlom mindenkinek elsőre, aki még nem olvasott semmit az írónőtől.

A jómódú Mr. Bennetnek falusi földbirtoka, buta és fecsegő felesége, valamint öt lánya van. Jane, a legidősebb szép és kedves, bele is szeret Mr. Bingley, a szomszéd birtok bérlője. De barátja, Mr. Darcy, aki gőgös, kellemetlen alak, nemcsak hogy kemény vitákba keveredik Elizabeth-tel, Jane briliáns eszű és éles nyelvű húgával, de barátját is lebeszéli a hozzá nem illő házasságról. Eliza rosszul ítéli meg Darcyt, s amikor az váratlanul megkéri a kezét, fejére olvassa gőgösségét és kikosarazza. A regény végére mindkét főszereplő leküzdi hibáját: egyik a büszkeségét, másik az előítéleteket, s boldogan egymáséi lesznek, mire természetesen a másik pár boldogságának sincs többé akadálya. - olvasható a könyv hátoldalán.

Tetszett a regény. Egyrészt, mert nagyon szép a nyelvezete (én a klasszikus, Szenczi-féle műfordítást olvastam). Emiatt mondjuk elég lassan haladtam vele (kb. egy hét volt, míg elolvastam), de ez nem volt baj.
Tetszett, mert nagyon jó a korrajz, nagyon jól ábrázolja a XIX. századi Angliát, az akkori társadalmi viszonyokat. Bár bevallom, nem éltem volna akkor. Engem idegesítene ez a lassúság, pl. hogy telnek az évszakok, várok-várok, esetleg utazgatok, és a szerelmemről semmi hírem. Vagy hogy a társadalmi élet az állandó táncmulatságokat és ebédmeghívásokat jelenti. Vagy hogy az anyám azt lesi a hátam mögött, elég vagyonos-e az az ember, akit kiszemeltem, rosszabb esetben ő szemelt ki nekem.
Furcsa volt az is, hogy minden ismeretség nélkül, csak a származást/vagyont nézve kéregetik a nők kezét, pl. Collins, aki, miután kikosarazták, rá pár napra már egy másik hölggyel készül eljegyzésre.
Mosolyogtam azon, hogy Jane-ről már azt súgják a háta mögött, hogy vénlány marad, és az egyik húga megjegyzi, hogy ő nem szeretné, ha 23 éves korában még nem lenne férjnél. (Mondjuk az egyik kishúg 16 évesen férjhez is megy.)
Tetszett a jellemábrázolás! Kedvenc szereplőm Elizabeth, talán az eltökéltsége és szókimondása miatt. Lady Catherine viszont jól felidegesített, sosem bírtam az ilyen felfuvalkodott, ha pénzem van, mindent lehet hölgyeményeket. Aki negédesen kioktat, és megszabja, kivel barátkozhatok, kihez mehetek férjhez. És megjegyzést tesz a családomra. Szerencsére Elizabeth őt is jól helyre teszi!

Nem szaporítom a szót, jó kis regény, pedig korábban sosem bírtam a XIX. századi romantikus (lány)regényeket.
A könyvből film is, sorozat is készült, én egyiket sem láttam. De most kíváncsi lettem a filmre. Érdemes megnézni?

Megjegyzések

 1. Kedves Koalány!
  A BBC minisorozatát érdemes megnézni, márcsak azért is, mert Mr. Darcyt Colin Firth játsza.
  DVD-n is megszerezhető.
  Ha lesz időd még Jane Austent olvasni, ajánlom a Meggyőző érvek-et, ez az írónő utolsó, egyben -kritikusai szerint - a legérettebb regénye. Én mindkettőt nagyon szeretem.
  BPMárta

  VálaszTörlés
 2. Kedves BPMárta!
  Köszönöm a tippeket!

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fognyűvő Manócska (Hanna Künzel, Günter Schmitt)

Gyermekkorom egyik emlékezetes könyvét szeretném most bemutatni nektek, amely a fogmosás fontosságára hívja fel a figyelmet. Főszereplője, Gergő, az a kisfiú, aki nagyon szereti az édességeket (csokit, cukorkát, nyalókát - innen a gúny-beceneve), a fogmosást azonban mindig elsumákolja. Egyik este egy zöld cukorfejű kis manó jelenik meg a szobájában, kalapáccsal a kezében. Másnap Gergő iszonyú fogfájásra ébred. A manócska ugyanis éjszak kifúrta a fogát! Vajon mi történik ezután Gergővel a fogorvosi rendelőben? Megváltozik az eset után? Gyerekként nagyon nagy hatással volt rám ez a könyv, sokáig abban a tudatban éltem, hogy lyukas fogainkat valóban egy gonosz kis manócska okozza. A könyv még ma is megvan szüleimnél, már 4 éves kislányom is jól ismeri, és szorgalmasan sikálja a fogát esténként. Sőt, legutóbb, mikor szegény nagypapájának fogorvoshoz kellett menni, megjegyezte: "Biztos nem mosott fogat!" :)) Sajnos nem tudom, hol lehet beszerezni a könyvet. Az antikvari

Veréb Emese: A Happy End után

Veréb Emesét a Segítség, már megint egy gyökérrel járok! könyvéről ismerhetjük. Nemrégiben újabb regénye jelent meg A Happy End után címmel. Elsőre az ember azt gondolhatná, hogy ez az előző történet folytatása, ám nem. Teljesen más szereplők, teljesen más környezet, teljesen más felépítés és koncepció. Kicsit romantikus, kicsit időutazós, természetesen a humor sem hiányozhat belőle, ugyanakkor igencsak elgondolkodtató és komolyabb kérdéskört is feszeget. Megváltoztatható múlt, elkerülhetjük a sorsunkat? Vagy bármit teszünk, mégis csak bekövetkezik az, aminek be kell következnie? Hogy miről is van szó? Kisha Raids egy teljesen átlagos lány. Évekkel ezelőtt balesetet szenvedett, amiben elveszítette emlékei nagy részét. Később valamilyen különös csoda folytán lehetősége adódik újraélni azokat, és ráébred a történtek szomorú okára is. Kishának tehát - és ezzel remélem nem árulok el nagy titkot - sikerül visszajutnia a múltjába, az elfeledett emlékei közé. Ahogyan újból

Dr. Metzing Miklós: Gimnasztika

Mint látjátok, ismét nagyon eltűntem, ám ennek megvan az oka. Elkezdtem egy okj-s tanfolyamot, gyerekfitnesz oktatónak tanulok (a Zumba és Zumba Kids oktatói papírom ugye megvan, tartok is gyerekeknek órát, ám ez kevés, ezért is vágtam bele ebbe a tanfolyamba). Így mostanában ilyen olvasmányaim vannak, mint Dr. Metzing Miklós Gimnasztika könyve. Szerintem akinek nem kell levizsgázni belőle (mint nekem), annak is érdekes lehet ez a tankönyv. Bár viccesnek tűnhet laikusok szemében, hogy pálcikaemberekkel ábrázol, ezek mind-mind fontos elemek ahhoz, hogy jó órát tudjunk tartani, és ismerjünk minden mozdulatot. A könyv részletesen végigvezet minket a gimnasztika rejtelmein, kezdve az eredetével, alapfogalmakkal, de a gyakorlatrendszereket és a szakkifejezéseket is nagyon jól bemutatja. Mindez hol pálcikaemberekkel, hol képekkel is illusztrálva. Persze ahhoz, hogy valaki jó edző vagy tornatanár legyen, nem elég bemagolni a könyvet, hanem gyakorlatban is "nagyon ott kell len