Ugrás a fő tartalomra

Corinne Hofmann: Búcsú Afrikától

Corinne Hofmann ebben a regényében azt meséli el, mi történt azután, miután karján a másfél éves kislányával hazamenekült Svájcba. Mert hogy a beilleszkedés, pontosabban visszailleszkedés sem volt zökkenőmentes, és nem csak a hivatalos formaságok (lakhatási engedély, válás intézése) miatt. Gondoljunk csak bele, amikor az ember megszokott egy nyugodt (nomád), családias környezetet, vajon milyen lehet visszatérni egy benzingőzös, betonházas, nyüzsgő világba? Ahol eleinte azon is elcsodálkozik az ember, hogy  a csapból meleg víz folyik.
Corinne mindenesetre nem bánta meg, hogy visszatelepült. Főleg, miután lakóparki lakást szerzett, és elkezdett dolgozni,  vagyis üzletelni. Természetesen a lánya is megszereti az új környezetét, a nagymamát, a pótmamát és az új barátait.
A könyvből továbbá az is kiderül, sikerül-e Corinne-nak az "afrikai múltjával" párt találnia magának. Valamint, ami még a könyv nagy részét felöleli, hogy barátnője biztatására éjszakai óráiban megírja az Afrikai szeretőket, vagyis az első sikerkönyvét. Egyik napról a másikra népszerű lesz, felolvasó körütakra indul, de ugyanakkor ellenségeket is szerez.

Érdekes regény, de szerintem egy kicsit túlzsúfolt. Túl sok mindent le akart írni az írónő, és elég nehéz 260 oldalba tizenakárhány évet bezsúfolni. Vannak olyan időszakok, amin csak átszalad - pl. Napirai (lánya) az egyik oldalon még óvodába jár, két oldallal később már iskolás. Szóval nekem a regény kicsit túl sok volt, de ennek ellenére tetszett.
A befejezéséről még pár szót:  van egy hosszabb fejezet, tulajdonképpen egy külön epizód, amikor elmeséli, hogyan mászta meg a Kilimandzsárót, majd levonja a következtetést, hogy nem élne már Afrikában. Szóval elég hirtelen, ennyivel lezárja.

Mivel mindhárom részt olvastam, most már csak egy dolog érdekelne: a lánya vajon azóta járt Afrikában? Megismerte a családját, a helyet, ahonnan származik?

A másik két részről itt olvashattok:
Afrikai szeretők
Visszatérés Afrikába

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Fejős Éva: Bébi, bumm!

Emlékszem, amikor lehozta a sajtó, hogy Fejős Éva babát vár, én is ledöbbentem picit: nem is pont az életkora miatt (ld. 49 évesen szült), hanem mert számomra ő tipikusan az az utazgatós-világjárós szabadon élő (író)nő, akinek ha nincs gyereke, hát nincs gyereke, színes és nyüzsgős az élete anélkül is. Aztán mégis: ő is anya lett, még ha később is.
A könyvben még a várandósága előtti évekről is beszámol, amikor már (negyven felett) megfogalmazódott benne, hogy gyermeket szeretne, de még éveket kellett várnia rá, hogy kezében tarthassa kislányát. Többször is megemlíti a regény során, hogy valóban nincs időhöz kötve a gyermekvállalás, de senki se várjon ilyen sokáig, ne halogasson, hogy "majd akkor lesz gyerekem, ha ez és ez meglesz..." stb., mert ő is sokat halogatott. Meg nyilván az egészségügyi okok: kevesebb az esély a teherbeesésre, lehet, hogy műtét is kell előtte vagy csak mesterségesen eshet teherbe.
(Kis személyes kitérő. Korábban én is úgy voltam vele, hogy fialaton, t…