Ugrás a fő tartalomra

Corinne Hofmann: Afrikai szeretők

Emlékszem, mikor ez a könyv piacra került, a Nők lapja is közölt belőle részleteket. Már akkor felkeltette figyelmemet a történet, miszerint egy sikeres, fiatal, svájci nő úgy dönt, hogy feladja eddigi életét, és egy afrikai "bozótfaluban" kezd új életet maszáj harcos szerelme mellett. Végül akkor mégsem olvastam el a könyvet, viszont nemrégiben észrevettem a könyvtárban, és pótoltam a lemaradásomat.

Őszintén szólva ledöbbentett Corinne döntése. Főleg, hogy nem alakult túl szerencsésen a sorsa új otthonában. Kétszer is elkapta a maláriát, majdnem bele is halt, a kenyai hivatali ügyintézés (ld. házasság, útlevél a férjének) is mindig keresztbe tett neki, nehézségek árán végül, de sikerült boltot nyitnia, nem beszélve a nomád életkörülmények kellemetlenségeiről. Ekkora lett volna a szerelem az ismeretlen maszájjal? Akit tulajdonképpen ő "üldözött" a szerelmével, ő akarta mindenáron megkeresni nyaralása után? Szerintem Corinne nem csak szerelmes volt, hanem iszonyú makacs és öntörvényű, aki, amilyen célt kitűz maga elé, azt - még  ha szenvedések árán is - de el akarja érni, és el is érte. Később gyermeke is született. Az meg, hogy működött-e a házasság két teljesen különböző kultúra között, és végül visszatért-e Európába, kiderül a regény végén.

A könyvről sokan írják, hogy nem egy szépirodalmi alkotás, ez így is van, viszont nagyon érdekes, ahogyan betekintést nyújt egy számunkra ismeretlen kultúrába, és megismerhetjük, hogy a maszájok hogyan élnek, esznek, szeretkeznek, küzdenek. Szóval, még ha nem is értettem néha Corinne-t, nekem tetszett a könyv!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Veréb Emese: A Happy End után

Veréb Emesét a Segítség, már megint egy gyökérrel járok! könyvéről ismerhetjük. Nemrégiben újabb regénye jelent meg A Happy End után címmel. Elsőre az ember azt gondolhatná, hogy ez az előző történet folytatása, ám nem. Teljesen más szereplők, teljesen más környezet, teljesen más felépítés és koncepció. Kicsit romantikus, kicsit időutazós, természetesen a humor sem hiányozhat belőle, ugyanakkor igencsak elgondolkodtató és komolyabb kérdéskört is feszeget. Megváltoztatható múlt, elkerülhetjük a sorsunkat? Vagy bármit teszünk, mégis csak bekövetkezik az, aminek be kell következnie?
Hogy miről is van szó? Kisha Raids egy teljesen átlagos lány. Évekkel ezelőtt balesetet szenvedett, amiben elveszítette emlékei nagy részét. Később valamilyen különös csoda folytán lehetősége adódik újraélni azokat, és ráébred a történtek szomorú okára is.
Kishának tehát - és ezzel remélem nem árulok el nagy titkot - sikerül visszajutnia a múltjába, az elfeledett emlékei közé. Ahogyan újból átéli a mindennapokat, …