2015. december 10., csütörtök

Kordos Szabolcs: Turista from Hungary

Ezt a könyvet még valamikor októberben kezdtem el olvasni, de csak az első pár oldalig jutottam. (No nem azért mert rossz volt, vagy bármi ilyesmi, hanem mert ez volt az az időszakom, amikor a tankönyvek kerültek előtérbe.) Aztán most, december elején pár nap alatt végeztem is vele.
Olvasmányos, pörgős, érdekes, néhol nevettetős, néhol rácsodálkozós. Igen, a címéből adódóan rólunk, magyar turistákról (is) szól.

A könyvet tulajdonképpen idegenvezetők mesélik el, akik a világ minden táját bejárták. Vannak köztük ún. telepített idegenvezetők, görög partokon például (talán mi, magyarok, őket ismerjük a legjobban), vannak egzotikus utazásokat szervezők, vagy távol-keletre utaztatók, és vannak, akik a "régi rendszer" utazásairól mesélnek.

A könyv témánként fejezetekre van osztva, egy fejezeten belül többen is megszólalnak. Vannak itt Tesco-s buszos utak, szafari vadászatok, Dubaj. Mindenféle- és fajta társadalmai réteg megmutatkozik a könyvben. 
Érdekes volt belepillantani az idegenvezetők világába. Emberekkel foglalkozni sosem egyszerű, pláne amikor a "kedves vendég" idegen környezetben tartózkodik.
Vicces történésekből is van sok, de ugyanakkor az is bebizonyosodik, hogy az ember hiába próbál segíteni, néha pont emiatt kerül bajba, és rengeteg a bunkó, hálátlan ügyfél. A magyarok ráadásul szeretnek panaszkodni, tolakodni és feltételezni, hogy csak lehúzni akarják őket mindenhol. Persze az idegenvezetőket sem kell félteni.
A viccesebb történetek mellett vannak döbbenetesek is, sajnos halálesetek is. A 2004-es cunamiról is olvashatunk részletesen.
Férfi és női idegenvezetők is bemutatkoznak. Arról is mesélnek, hogyan lehet bírni ezt az irigylésre méltó életformát. 

Érdekes és olvasmányos könyv. Valahol írták róla, hogy nem egy irodalmi mű. De ez nem gond, egy ilyen műfajnál nem is kell ez. Nekem tetszett.
Kordos Szabolcs hasonló könyvei (nem olvastam egyiket se): Luxushotel, Hungary; Taxisvilág, Hungary; Eszem-iszom, Hungary (ez a legújabb).

A hivatalos ajánlóból:

Hogyan mulatunk Dubaiban, Zanzibáron fillérekért, és miként szórjuk a pénzt egy last minute tunéziai nyaraláson?... Hány ezer kilométert utazik egy téliszalámis szendvics? Hogyan jutunk be mi leleményes magyarok a WC-n keresztül a híres párizsi múzeumba? Hogyan rabolunk, fosztogatunk, csenünk, kölcsönzünk turistaként külföldön? Milyen különleges kívánságainkkal, hóbortjainkkal megyünk utastársaink vagy éppen vendéglátóink idegeire? Hogyan flörtölünk, mivel hódítunk egy nyaraláson? Hogy viselkednek hírességeink, színészeink, tévésztárjaink, politikusaink ott, ahol azt hiszik, senki nem ismeri fel őket? 

A könyvet a Könyvfalóknak ajánlotta fel a Bookandwalk, köszönjük!

2 megjegyzés:

  1. Tudom OFF, de ha kedved lenne hozzá ;o)
    http://azajtom.blogspot.hu/2015/12/dorothy-blog-award.html

    VálaszTörlés

Louise Jensen: A béranya

Elég gyorsan elolvastam ezt a könyvet, amelyet már a Libriben kinéztem (még mikor A Fal -at vettem), ám végül e-könyvként, a bookandwalk-...