Ugrás a fő tartalomra

Kordos Szabolcs: Turista from Hungary

Ezt a könyvet még valamikor októberben kezdtem el olvasni, de csak az első pár oldalig jutottam. (No nem azért mert rossz volt, vagy bármi ilyesmi, hanem mert ez volt az az időszakom, amikor a tankönyvek kerültek előtérbe.) Aztán most, december elején pár nap alatt végeztem is vele.
Olvasmányos, pörgős, érdekes, néhol nevettetős, néhol rácsodálkozós. Igen, a címéből adódóan rólunk, magyar turistákról (is) szól.

A könyvet tulajdonképpen idegenvezetők mesélik el, akik a világ minden táját bejárták. Vannak köztük ún. telepített idegenvezetők, görög partokon például (talán mi, magyarok, őket ismerjük a legjobban), vannak egzotikus utazásokat szervezők, vagy távol-keletre utaztatók, és vannak, akik a "régi rendszer" utazásairól mesélnek.

A könyv témánként fejezetekre van osztva, egy fejezeten belül többen is megszólalnak. Vannak itt Tesco-s buszos utak, szafari vadászatok, Dubaj. Mindenféle- és fajta társadalmai réteg megmutatkozik a könyvben. 
Érdekes volt belepillantani az idegenvezetők világába. Emberekkel foglalkozni sosem egyszerű, pláne amikor a "kedves vendég" idegen környezetben tartózkodik.
Vicces történésekből is van sok, de ugyanakkor az is bebizonyosodik, hogy az ember hiába próbál segíteni, néha pont emiatt kerül bajba, és rengeteg a bunkó, hálátlan ügyfél. A magyarok ráadásul szeretnek panaszkodni, tolakodni és feltételezni, hogy csak lehúzni akarják őket mindenhol. Persze az idegenvezetőket sem kell félteni.
A viccesebb történetek mellett vannak döbbenetesek is, sajnos halálesetek is. A 2004-es cunamiról is olvashatunk részletesen.
Férfi és női idegenvezetők is bemutatkoznak. Arról is mesélnek, hogyan lehet bírni ezt az irigylésre méltó életformát. 

Érdekes és olvasmányos könyv. Valahol írták róla, hogy nem egy irodalmi mű. De ez nem gond, egy ilyen műfajnál nem is kell ez. Nekem tetszett.
Kordos Szabolcs hasonló könyvei (nem olvastam egyiket se): Luxushotel, Hungary; Taxisvilág, Hungary; Eszem-iszom, Hungary (ez a legújabb).

A hivatalos ajánlóból:

Hogyan mulatunk Dubaiban, Zanzibáron fillérekért, és miként szórjuk a pénzt egy last minute tunéziai nyaraláson?... Hány ezer kilométert utazik egy téliszalámis szendvics? Hogyan jutunk be mi leleményes magyarok a WC-n keresztül a híres párizsi múzeumba? Hogyan rabolunk, fosztogatunk, csenünk, kölcsönzünk turistaként külföldön? Milyen különleges kívánságainkkal, hóbortjainkkal megyünk utastársaink vagy éppen vendéglátóink idegeire? Hogyan flörtölünk, mivel hódítunk egy nyaraláson? Hogy viselkednek hírességeink, színészeink, tévésztárjaink, politikusaink ott, ahol azt hiszik, senki nem ismeri fel őket? 

A könyvet a Könyvfalóknak ajánlotta fel a Bookandwalk, köszönjük!

Megjegyzések

  1. Tudom OFF, de ha kedved lenne hozzá ;o)
    http://azajtom.blogspot.hu/2015/12/dorothy-blog-award.html

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Veréb Emese: A Happy End után

Veréb Emesét a Segítség, már megint egy gyökérrel járok! könyvéről ismerhetjük. Nemrégiben újabb regénye jelent meg A Happy End után címmel. Elsőre az ember azt gondolhatná, hogy ez az előző történet folytatása, ám nem. Teljesen más szereplők, teljesen más környezet, teljesen más felépítés és koncepció. Kicsit romantikus, kicsit időutazós, természetesen a humor sem hiányozhat belőle, ugyanakkor igencsak elgondolkodtató és komolyabb kérdéskört is feszeget. Megváltoztatható múlt, elkerülhetjük a sorsunkat? Vagy bármit teszünk, mégis csak bekövetkezik az, aminek be kell következnie?
Hogy miről is van szó? Kisha Raids egy teljesen átlagos lány. Évekkel ezelőtt balesetet szenvedett, amiben elveszítette emlékei nagy részét. Később valamilyen különös csoda folytán lehetősége adódik újraélni azokat, és ráébred a történtek szomorú okára is.
Kishának tehát - és ezzel remélem nem árulok el nagy titkot - sikerül visszajutnia a múltjába, az elfeledett emlékei közé. Ahogyan újból átéli a mindennapokat, …