Ugrás a fő tartalomra

Fejős Éva: Szeretlek, Bangkok

Mikor Fejős Éva, Bangkok, tranzit című regényét elolvastam, utána kezdett el vonzani a különös, keleti világ. Bevallom, nem mindig jönnek be nekem az írónő regényei, a Szeretlek, Bangkok mégis azért került fel a listámra, mert nem kitalált szereplős történet, hanem a saját élményeiről, érzéseiről szól.

A kiindulópont egy szomorú esemény: Éva édesapja halálos betegséggel küzd. Ő pedig "menekül", fél év fizetés nélküli szabadságot vesz ki, csak hogy Keletre utazhasson. Egyfajta útkeresés is ez a regény.
Az elején nem kötött le annyira a könyv, de aztán ahogy fogytak a lapok, egyre inkább magávaé ragadott ismét a keleti varázs. 

Olvashatunk például arról, hogy a thai nők miért fehérítik a bőrüket, és hogy ennek mekkora jelentősége van. Vagy ott vannak a plasztikai műtétek is, akár a nemváltoztató műtétek is. Megismerjük a barátnőket, az ázsai nők életútját, többek közt Mirjam sorsát is. Bepillantást nyerhetünk a nyüzsgő nagyvárosba, az utcai, mozgó büfék hangulatába, a pezsgésbe, tengerparti kalandokba. Egy nem mindennapi szexshow részesei is lehetünk (ennek is nagy hagyománya van ott), és bizony a szexturizmust sem titkolja az írónő. Sok európai férfi vágyik ugyanis mindig mosolygós, házias, alázatos thai lányra (vagy éppen csak egy kalandra), a keleti lányok pedig mind gazdag fehér férfiakról álmodoznak, akik majd feleségül veszik őket.
A könyv nagyszerű képet fest erről az európai ember számára misztikus világról, a nehezen indulása ellenére végül is tetszett, jó érzéssel tettem le.

Ahogyan Fejős Éva írja  a regényről:
Eljött az idő, hogy beváltsam a magamnak tett ígéretet, hogy teljesüljön gyermekkori álmom; tavaly télen „megszöktem” kedvenc városomba, Bangkokba, és körbeutaztam Délkelet-Ázsiát. Találkozásokról, naplementékről, ázsiai mesékről és elképesztő sorsokról, egzotikus nagyvárosi lüktetésről, lakatlan szigetekről és egy másfajta életszemléletről szól ez a könyv, amit egy thai pálma alatt kezdtem írni. Öt forró, napsütéses téli hónap alatt sokat tanultam, és szinte minden megváltozott bennem és körülöttem; a sors akaratából megtanultam elengedni, sorsfordító döntéseket hoztam, szembenéztem önmagammal, az újságíróval, a nővel, az emberrel, mint talán még soha azelőtt. Ez a könyv nem a képzelet szüleménye, de ahányszor beleolvasok, a képzeletemben újra utazom, újra ott vagyok azok között az emberek között, akiktől meg lehet tanulni ÉLNI. Csupa nagybetűvel.

Megjegyzések

 1. Helló!
  Elsőnek is szeretném elmondani, hogy szeretem a blogodat, és a rövid könyvbemutatókat.:)Másodjára pedig szeretnék segítséget kérni.Bloggerben vagyok, és nem tudok teljes képernyős hátteret berakni. Bár a háttérkép kiválasztásánál a saját képek berakásánál ott van, hogy "JPG, GIF vagy PNG formátumú fájlokat tölthetsz fel legfeljebb 300 kB méretkorlátig.Teljes háttérhez használj 1800x1600 képpontos vagy nagyobb képet." Csak egyetlen kép kiválasztása gomb van, és az csak kis mozaikképet enged. Fogalmam sincs, hogy mit kell csinálni. Tudom, hogy ez egy szörnyen nagy lerohanás, de már teljesen bekattantam, hogy nem bírom megoldani. Úgy döntöttem, írok az első bloggernek, aki az eszembe jut, hogy segítsen rajtam. Elfogadom, ha nem kapok választ, de kérlek...
  Üdvözlettel:R.V.

  VálaszTörlés
 2. Szia! Sajnos nem tudok ebben segíteni, mert én a blogspoton található kész sablonokat használom csak. Egyszer próbálkoztam csak saját képpel, de az nekem is mozaikos lett, így inkább hagytam, és a kész sablonokat használom. Remélem, más tud segíteni.
  Szia, Koalány

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Fejős Éva: Bébi, bumm!

Emlékszem, amikor lehozta a sajtó, hogy Fejős Éva babát vár, én is ledöbbentem picit: nem is pont az életkora miatt (ld. 49 évesen szült), hanem mert számomra ő tipikusan az az utazgatós-világjárós szabadon élő (író)nő, akinek ha nincs gyereke, hát nincs gyereke, színes és nyüzsgős az élete anélkül is. Aztán mégis: ő is anya lett, még ha később is.
A könyvben még a várandósága előtti évekről is beszámol, amikor már (negyven felett) megfogalmazódott benne, hogy gyermeket szeretne, de még éveket kellett várnia rá, hogy kezében tarthassa kislányát. Többször is megemlíti a regény során, hogy valóban nincs időhöz kötve a gyermekvállalás, de senki se várjon ilyen sokáig, ne halogasson, hogy "majd akkor lesz gyerekem, ha ez és ez meglesz..." stb., mert ő is sokat halogatott. Meg nyilván az egészségügyi okok: kevesebb az esély a teherbeesésre, lehet, hogy műtét is kell előtte vagy csak mesterségesen eshet teherbe.
(Kis személyes kitérő. Korábban én is úgy voltam vele, hogy fialaton, t…