2012. december 10., hétfő

Sophie Kinsella: Egy boltkóros naplója

Volt már olyan, hogy a hiteledet egy másikból fizetted ki? Sikerült már valaha meggyőznöd magad, hogy ha akciós terméket veszel, azzal tulajdonképpen pénzt keresel? Felvidít egy új cucc, ha rossz kedved van? Igen? Akkor te is boltkóros vagy! Akárcsak Becky Bloomwood, aki képtelen ellenállni a boltok csábításának, és csak vásárol, vásárol, vásárol.  (Libri.hu)

Bár már évek óta slágerkönyv, hozzám csak most jutott el Sophie Kinsella boltkóros sorozatának az első része, vagy A boltkóros naplója. Azt hallottam a könyvről, hogy nagyon jó, humoros, sokat lehet rajta nevetni. Igaz, nem nevettem magam rajta halálra, de azért tetszett.
A főszereplőt én például egy plázacicának képzeltem el (még mielőtt olvastam volna a könyvet), ám mint kiderült, van rendes foglalkozása, pénzügyi újságíró. Szakmája ellenére totál nem ért a pénzügyekhez, mindig túlköltekezik, tartozásai vannak, és sorra kapja a felszólító leveleket. Hiába próbál el tudatosan élni, és elhatározni, melyik nap mennyit költsön, vannak dolgok, amiknek nem tud ellenállni, legyen az egy szép sál vagy egy csokis briós.

(Kis kitérő. Bár én nem vagyok vásárlás-mániás, olyan velem is előfordult, hogy bementem csak úgy körülnézni egy ruhaboltba, és nem bírtam ki, hogy ne vegyek meg egy leárazott vagy jól kinéző terméket. Persze aztán  nyugtatgattam magam, hogy mennyire megérte, meg hogy mennyire kellett ez nekem stb. De, ha nincs pénzem, akkor azért eléggé meggondolom, mire költök, meg hát alapjába véve én azért inkább a spórolás kategóriába tartozom.)

Visszatérve a regényre. Nekem két olyan rész volt, amin nagyon jót röhögtem. Az egyik, amikor beáll a ruhaboltba dolgozni, a másik meg, amikor azt kamuzza az állásinterjún, hogy tud finnül, nem számítva a folytatásra.
Becky számos kínos szituációba keveredik, közben  természetesen egy pasi is feltűnik a színen, ám úgy néz ki, a sok kellemetlenség és félreértés után talán még a reménytelen pénzügyi helyzete is megoldódik.

A könyvnek több folytatása is van, illetve ebből a részből még film is készült. A filmről ITT olvashattok.
Sophie Kinsellától korábban az Emlékszel rám? című regényt olvastam, arról pedig ITT írtam.

2 megjegyzés:

  1. Én pont ezt a részt nem olvastam, csak filmben láttam, de olvastam amikor férjhez ment, babát várt, majd a kislányosat. Szerintem egyre gyengébbek lettek a részek és egyszerűen nem tudtam megérteni a vásárlásmániáját meg azt, hogy folyamatosan döntésképtelen. Mindig mindent csak húz és ebből lesznek a galibák.
    Viszont a Csörögj rám! tetszett az írónőtől. ;o)

    VálaszTörlés
  2. Szia, én közben kivettem a második részt is a könyvtárból (férjhez menőst), de még nem kezdtem bele, hát kíváncsi vagyok. Igen, azt olvastam nálad, h. a kislányos elég gyenge volt... A Csörögj rám!-ra akkor meg rákeresek :)

    VálaszTörlés

Louise Jensen: A béranya

Elég gyorsan elolvastam ezt a könyvet, amelyet már a Libriben kinéztem (még mikor A Fal -at vettem), ám végül e-könyvként, a bookandwalk-...