Ugrás a fő tartalomra

Wass Albert: Elvész a nyom

 "Azt mondtam, ugye, hogy a vén Hiribi évekig tagadta azt, hogy van Isten. Azért, mert a fiai meghaltak. De amikor látta, hogy egy evező nélküli csónak, amit hat gyerekekkel leragadott a víz, megállt a vízesés fölött, ott ahol nem volt semmi, ami megakassza és addig állt ott, amíg mind a hat gyereket kimentették: akkor az öreg Hiribi arra gondolt, hogy talán mégiscsak van Isten, mindössze ő nem találkozott még vele. Nos tehát ez a vén Hiribi elhatározta, hogy végére jár a dolognak. Tudni akarta, hogy van-e Isten, vagy nincs. Nem csak hinni, hanem tudni. Fogta magát és beült egy másik csónakba, eldobta az evezőt és hagyta, hogy sodorja a víz a csónakot..."

Mivel A funtineli boszorkány nagyon tetszett Wass Alberttől, úgy gondoltam, folytatom a sort további írásaival. (Köszönet kedves kolléganőmnek, aki sorra adja kölcsön nekem a könyveket!)

Az Elvész a nyom című regény komoly vallási kérdést feszeget: Létezik-e Isten? Történik ugyanis (és ez az egész könyv kiindulópontja), hogy Erdélyben, egy nyári táborban, hat tizenéves fiú ellop egy csónakot, amelyet egy vízesés felé sodor az ár! Ám valamilyen különös oknál fogva a csónak a vízesés tetején "fennakad", és csak miután kimentik mind a hat fiút, zuhan le a mélybe. A faluban szolgáló papnak ez épp elég bizonyíték, hogy Isten valóban létezik. Ám van, aki kételkedik ebben (Hiribi).

Közben évek telnek el, kitör a második világháború, és a pap, aki épp Amerikából tér haza a lepusztult Európába, fejébe veszi, hogy megkeresi ezt a hat (már felnőtt) embert. 
Innen indul a regény, és minden egyes fejezet egy-egy élettörténetet mesél el. Mindenki máshol és más körülmények között élt és dolgozott, ám a háború mindannyiukat megviselte. Nekem a legjobban A művész, valamint A bankár című fejezetek tetszettek, talán mert ezek több szálon össze is kapcsolódnak. Volt olyan életút, amely kicsit szürkébbre sikeredett (A politikus), a többihez képest ez nem volt annyira kidolgozva szerintem.
Persze minden fejezet végén megjelenik a pap, és az emberek szépen sorban felkerülnek a vonatra. Vajon mi történik velük, hogyan folytatódik a sorsuk, miért kellett újra találkozniuk? Hová visz ez a vonat? És mi a pap sorsa?
Minden kiderül a regény utolsó fejezetéből, és utána komolyan elgondolkodhat rajta az ember, hogy mi miért történik, és valóban létezik-e, aki "irányít" minket.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Veréb Emese: A Happy End után

Veréb Emesét a Segítség, már megint egy gyökérrel járok! könyvéről ismerhetjük. Nemrégiben újabb regénye jelent meg A Happy End után címmel. Elsőre az ember azt gondolhatná, hogy ez az előző történet folytatása, ám nem. Teljesen más szereplők, teljesen más környezet, teljesen más felépítés és koncepció. Kicsit romantikus, kicsit időutazós, természetesen a humor sem hiányozhat belőle, ugyanakkor igencsak elgondolkodtató és komolyabb kérdéskört is feszeget. Megváltoztatható múlt, elkerülhetjük a sorsunkat? Vagy bármit teszünk, mégis csak bekövetkezik az, aminek be kell következnie?
Hogy miről is van szó? Kisha Raids egy teljesen átlagos lány. Évekkel ezelőtt balesetet szenvedett, amiben elveszítette emlékei nagy részét. Később valamilyen különös csoda folytán lehetősége adódik újraélni azokat, és ráébred a történtek szomorú okára is.
Kishának tehát - és ezzel remélem nem árulok el nagy titkot - sikerül visszajutnia a múltjába, az elfeledett emlékei közé. Ahogyan újból átéli a mindennapokat, …