Ugrás a fő tartalomra

Wass Albert: A funtineli boszorkány

Wass Albert: A funtineli boszorkány című műve egy három kötetes mű, ám senki se ijedjen meg a hosszúságától: mindhárom történet (ami tulajdonképpen egy történet) magával ragad, beszippant, és ahogyan olvasod, érzed a természet csendjét, a hó hidegségét magad körül, átérzed, milyen lehet ott fent élni a hegyen egy kis kunyhóban, egyszerűen, ám kiszolgáltatva, és küzdeni a betevő falatért és az emberi igazságért.

(Vigyázat! A három kötet ismertetője cselekményleírást tartalmazhat!)
Az első kötet Az urszubeli lány címet viseli. Nuca, a főszereplő lány akkor még alig 14 éves. Mivel apját letartóztatják a csendőrök, egyedül marad a hegyen, és semmi áron nem akar a faluba költözni az emberek közé. Csapdákkal vadászik, lenyúzott bőrrel kereskedik, cserébe élelmet kap, bárányokat és kecskéket.  Ártatlan, naiv és tiszta lelkű. Vannak segítői (barátai), és természetesen ellenségei is. Aztán véletlenül, egy cigányasszony jóslatának köszönhetően, megtudja, hogy kicsoda is ő. "A halál van az ágyadban, leány...! Aki veled alszik, meghal...!" Nuca megijed. Vajon igaz a jóslat? Ő tényleg boszorkány? Mi lesz szerelmével, Nátuval? És apja, a Tóderik - vajon látja még? A történet szomorúan zárul le - ám tudni lehet, hogy folytatódik.Kunyhó a Komárnyikon - ez a második rész címe. Sok új szereplő tűnik fel, életutakat ismerhetünk meg. Rejtélyes asszony költözik a kunyhóba, aki nem más, mint Nuca - néhány évvel idősebben. Sok izgalmas esemény történik ebben a részben, ám amit külön kiemelnék innen, az gyerekvárás időszaka. Számomra ez volt a legnagyobb hatással. Nuca, aki nem számolja se a hónapokat, se a napokat, még azt sem tudja, mikor fog szülni, csak azt, hogy körülbelül szarvasbőgéskor esett teherbe. (Az csak "mellékes", hogy akitől gyereke születik, lelépett.) A természetes, egyszerű, fájdalmas szülés leírása is fantasztikus! Ám ez a történet sem vidám - engem, mint anyát, nagyon megrázott a vége! (Sikítani tudtam volna, mikor az asszony belenézett a bölcsőbe!)


A harmadik rész alcíme, csakúgy mint az egész könyvvé: A funtineli boszorkány. A három rész közül ez a legboszorkányosabb, tele jóslatokkal, amelyeket Nuca mind az emberek szeméből olvas ki,és amelyek mind beválnak. Sejteni lehet, hogy a falu hívő népe nem sokáig tűri meg maga közt a boszorkányt. Ám hiába csukatják börtönbe, és üldözik el, az átka még sokáig megmarad, rejtélyes és hirtelen halálesetek következnek be a környéken.
Persze mindez már régen volt, tán igaz sem volt, és azt, hogy hogy mi történt valójában ott fent, a hegyekben, már csak szóbeszéd alapján ismerik az emberek.


A történet tehát lenyűgöző, gyönyörű tájleírásokkal, elbeszélésekkel, életbölcsességgel - kár lett volna kihagynom, örülök, hogy elolvastam! Tényleg a hatása alá kerültem, teljesen meg tudtam szüntetni a külvilágot olvasása közben. Hozzátenném, más könyvekkel ellentétben, sosem vittem magammal utazáshoz. Ehhez a könyvhöz csend és esti nyugalom kellett minden egyes alkalommal, mindenféle háttérzaj nélkül.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Veréb Emese: A Happy End után

Veréb Emesét a Segítség, már megint egy gyökérrel járok! könyvéről ismerhetjük. Nemrégiben újabb regénye jelent meg A Happy End után címmel. Elsőre az ember azt gondolhatná, hogy ez az előző történet folytatása, ám nem. Teljesen más szereplők, teljesen más környezet, teljesen más felépítés és koncepció. Kicsit romantikus, kicsit időutazós, természetesen a humor sem hiányozhat belőle, ugyanakkor igencsak elgondolkodtató és komolyabb kérdéskört is feszeget. Megváltoztatható múlt, elkerülhetjük a sorsunkat? Vagy bármit teszünk, mégis csak bekövetkezik az, aminek be kell következnie?
Hogy miről is van szó? Kisha Raids egy teljesen átlagos lány. Évekkel ezelőtt balesetet szenvedett, amiben elveszítette emlékei nagy részét. Később valamilyen különös csoda folytán lehetősége adódik újraélni azokat, és ráébred a történtek szomorú okára is.
Kishának tehát - és ezzel remélem nem árulok el nagy titkot - sikerül visszajutnia a múltjába, az elfeledett emlékei közé. Ahogyan újból átéli a mindennapokat, …