2011. november 5., szombat

Wass Albert: A funtineli boszorkány

Wass Albert: A funtineli boszorkány című műve egy három kötetes mű, ám senki se ijedjen meg a hosszúságától: mindhárom történet (ami tulajdonképpen egy történet) magával ragad, beszippant, és ahogyan olvasod, érzed a természet csendjét, a hó hidegségét magad körül, átérzed, milyen lehet ott fent élni a hegyen egy kis kunyhóban, egyszerűen, ám kiszolgáltatva, és küzdeni a betevő falatért és az emberi igazságért.

(Vigyázat! A három kötet ismertetője cselekményleírást tartalmazhat!)
Az első kötet Az urszubeli lány címet viseli. Nuca, a főszereplő lány akkor még alig 14 éves. Mivel apját letartóztatják a csendőrök, egyedül marad a hegyen, és semmi áron nem akar a faluba költözni az emberek közé. Csapdákkal vadászik, lenyúzott bőrrel kereskedik, cserébe élelmet kap, bárányokat és kecskéket.  Ártatlan, naiv és tiszta lelkű. Vannak segítői (barátai), és természetesen ellenségei is. Aztán véletlenül, egy cigányasszony jóslatának köszönhetően, megtudja, hogy kicsoda is ő. "A halál van az ágyadban, leány...! Aki veled alszik, meghal...!" Nuca megijed. Vajon igaz a jóslat? Ő tényleg boszorkány? Mi lesz szerelmével, Nátuval? És apja, a Tóderik - vajon látja még? A történet szomorúan zárul le - ám tudni lehet, hogy folytatódik.Kunyhó a Komárnyikon - ez a második rész címe. Sok új szereplő tűnik fel, életutakat ismerhetünk meg. Rejtélyes asszony költözik a kunyhóba, aki nem más, mint Nuca - néhány évvel idősebben. Sok izgalmas esemény történik ebben a részben, ám amit külön kiemelnék innen, az gyerekvárás időszaka. Számomra ez volt a legnagyobb hatással. Nuca, aki nem számolja se a hónapokat, se a napokat, még azt sem tudja, mikor fog szülni, csak azt, hogy körülbelül szarvasbőgéskor esett teherbe. (Az csak "mellékes", hogy akitől gyereke születik, lelépett.) A természetes, egyszerű, fájdalmas szülés leírása is fantasztikus! Ám ez a történet sem vidám - engem, mint anyát, nagyon megrázott a vége! (Sikítani tudtam volna, mikor az asszony belenézett a bölcsőbe!)


A harmadik rész alcíme, csakúgy mint az egész könyvvé: A funtineli boszorkány. A három rész közül ez a legboszorkányosabb, tele jóslatokkal, amelyeket Nuca mind az emberek szeméből olvas ki,és amelyek mind beválnak. Sejteni lehet, hogy a falu hívő népe nem sokáig tűri meg maga közt a boszorkányt. Ám hiába csukatják börtönbe, és üldözik el, az átka még sokáig megmarad, rejtélyes és hirtelen halálesetek következnek be a környéken.
Persze mindez már régen volt, tán igaz sem volt, és azt, hogy hogy mi történt valójában ott fent, a hegyekben, már csak szóbeszéd alapján ismerik az emberek.


A történet tehát lenyűgöző, gyönyörű tájleírásokkal, elbeszélésekkel, életbölcsességgel - kár lett volna kihagynom, örülök, hogy elolvastam! Tényleg a hatása alá kerültem, teljesen meg tudtam szüntetni a külvilágot olvasása közben. Hozzátenném, más könyvekkel ellentétben, sosem vittem magammal utazáshoz. Ehhez a könyvhöz csend és esti nyugalom kellett minden egyes alkalommal, mindenféle háttérzaj nélkül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Louise Jensen: A béranya

Elég gyorsan elolvastam ezt a könyvet, amelyet már a Libriben kinéztem (még mikor A Fal -at vettem), ám végül e-könyvként, a bookandwalk-...