Ugrás a fő tartalomra

Baráth Katalin: A türkizkék hegedű

Nagy lendülettel vetettem magam bele Baráth Katalin új krimijébe, és nem csalódtam: hangulata, stílusa megegyezett A fekete zongoráéval (ITT írtam róla): századelő, jelzőkkel tarkított körmondatok, egy rejtélyes ügy és természetesen Dávid Veronika.
A történet Budapesten kezdődik, ahol is Veronika egy női magazin szerkesztőségében dolgozik, és szemtanúja lesz egy tárca ellopásának. Andrássy út (Sugár út), Nagykörút, Nagymező utca - Baráth Katalin remekül festi le a századelős Budapest képét. (Főleg, hogy én nap mint nap ezen a környéken járok, különösen tetszett.)
Rátérve magára a krimire. Eltűnik egy árva kisfiú (Dezsőke avagy Dede), és innen indulnak az izgalmak. Természetesen Veronika megint nem tud a fenekén maradni, és nyomozni kezd Marával és Lipovszkyval, Dede nagybátyjával. Feltűnik közben a fő gonosz, Szászi Barabás is, akit még Füredre is követnek. A következő helyszín tehát Balatonfüred: Tagore sétány, gyógyszálló, Anna bál - szintén remek leírásban is hangulatban. A krimi szál is fokozódik! Veronika ebben a könyvben sokkal veszélyesebb "játékba" keveredik, mint Ókanizsán.
Miután kiderül Dede holléte, majd Veronika Abbáziába utazik leleplezni a gonoszt, már kevésbé kötött le a történet. Nem tudom megmondani, miért. Pedig a vége is tartogat ám izgalmakat! 
Szóval bár itt erősebb a krimi szál, A fekete zongora picit jobban tetszett. Itt a címnek sincs semmi köze a történetnek, csupán egy vers idézet.
A lezárását (levelet) tekintve azonban lehet sejteni, hogy Veronika története nem ért véget, szerintem lesz még folytatás és újabb krimi.

A szerző első regénye, A fekete zongora átütő sikere után az olvasók ismét felejthetetlen kirándulást tehetnek a Monarchia korába a Baráth Katalintól megszokott élvezetes stílusban, fergeteges humorral és felejthetetlen szereplőkkel.- olvashatjuk pl. a Libri ajánlójában.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Veréb Emese: A Happy End után

Veréb Emesét a Segítség, már megint egy gyökérrel járok! könyvéről ismerhetjük. Nemrégiben újabb regénye jelent meg A Happy End után címmel. Elsőre az ember azt gondolhatná, hogy ez az előző történet folytatása, ám nem. Teljesen más szereplők, teljesen más környezet, teljesen más felépítés és koncepció. Kicsit romantikus, kicsit időutazós, természetesen a humor sem hiányozhat belőle, ugyanakkor igencsak elgondolkodtató és komolyabb kérdéskört is feszeget. Megváltoztatható múlt, elkerülhetjük a sorsunkat? Vagy bármit teszünk, mégis csak bekövetkezik az, aminek be kell következnie?
Hogy miről is van szó? Kisha Raids egy teljesen átlagos lány. Évekkel ezelőtt balesetet szenvedett, amiben elveszítette emlékei nagy részét. Később valamilyen különös csoda folytán lehetősége adódik újraélni azokat, és ráébred a történtek szomorú okára is.
Kishának tehát - és ezzel remélem nem árulok el nagy titkot - sikerül visszajutnia a múltjába, az elfeledett emlékei közé. Ahogyan újból átéli a mindennapokat, …