Ugrás a fő tartalomra

Krystyna Kuhn: A völgy

A moly-on cseréltem ezt a könyvet. Azért erre esett a választásom, mert a tartalmi összefoglalója alapján egy fordulatos, rejtélyes kis kriminek tűnt. Bár féltem, nem lesz-e csalódás - általában ha valamit nagyon beharangoznak, maga a mű nem egy nagy szám. (Sőt, valahol azt is olvastam róla, hogy ez egy "elcseszett tinihorror".)
Ám nem csalódtam, nagyon tetszett!

Röviden a tartalom:
Julia és öccse, Robert Frost is részt vesznek az elsőévesek üdvözlő partiján a csónakházban, ahol Robert akaratlanul valami hihetetlen dolog szemtanúja lesz: egy kék hajú lány beugrik a tóba és eltűnik. Robert megpróbál segíteni rajta, de a lánynak nyoma sincs. Senki nem hiszi neki, még a nővére sem.
A kanadai Sziklás-hegységben, egy elzárt völgyben található a híres Grace-College, az elit főiskola kiemelkedő tehetségek számára. De furcsa dolgok történnek itt: Miért nincs rajta a hely a Google Earth-ön? Mi köze van ennek ahhoz a diákcsoporthoz, akik a 70-es évek közepén eltűntek a hegyekben és eltűnésüket követően be is zárták az iskolát?- vetődnek fel a kérdések.

De térjünk vissza a regény elejére. Már az hátborzongató és misztikus, ahogyan a kollégiumot meg lehet közelíteni: Julia és Robert csak autóznak, autóznak egy végtelenül hosszú, kacskatóringós úton, sötét fák közt, fel a hegyre, az út olyan, mintha sosem érne véget. Aztán maga az épület is rejtélyes és zegzugos. A furcsa szobatársakról nem is beszélve. Maga  táj is olyan, mintha itt, a völgyben megállt volna az élet: hideg vizű tó, semmi élőlény, csak ragadozó madarak köröznek. Ugyanakkor Juliának van még egy szomorú titka, ám ez is csak a regény végén derül ki, addig mi sem tudjuk meg, mi történt a családjával.
Közben persze zajlik az iskolás élet, a diákok előadásokra járnak, tanulnak, barátkoznak egymással. A csónakházi bulin meg egy furcsa beavatási játékba keverednek. Ám aztán a játékból valóság lesz: ugyanis tényleg eltűnik egy lány!
Tetszett a könyv, bár az elején idegesített, hogy vagy százszor muszáj volt leírni, hogy Juliának mennyire nem tetszik ez a hely, mennyire ijesztő - ez nálam nem fokozta az izgalmakat, sőt. A szereplők viszont nagyon jól megformáltak! Emellett van benne szerelmi szál is, amolyan lájtosan. Maga a krimi szál is lájtos, tehát nagy vérengzésre ne számítson senki. Inkább a misztikum jellemzi az egész regényt. A vége természetesen nyitott, és újabb izgalmakat készít elő. Úgyhogy izgatottan várhatjuk a folytatást, amely A katasztrófa alcímet viseli.
A völgy ugyanis egy sorozat része. Az első évad négy kötetből áll, amelyek 3 hónapos időközönként jelennek meg. Egy évad egy tanévet foglal magában.

A szerzőről:
Krystyna Kuhn 1960-ban született Würzburgban, nyolc gyermek közül a hetedikként. Szlavisztikát, német irodalmat és művészettörténetet hallgatott. 1998 óta szabadúszó író. A würzburgi Arena Verlag „Thrillerek lányoknak” című sorozatának első számú bestseller szerzője.
(forrás: moly.hu)

Megjegyzések

  1. Hű, megijedtem, már azt hittem nem tetszett. :o) Ősszel jön a második rész, de ha szóltál volna, kölcsön adtam volna. ;o)

    VálaszTörlés
  2. De, nagyon tetszett, ez egy olyan könyv volt, amiben kellemesen csalódtam, úgyhogy én is várom már a folytatást!
    Legközelebb meg majd szólok :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Veréb Emese: A Happy End után

Veréb Emesét a Segítség, már megint egy gyökérrel járok! könyvéről ismerhetjük. Nemrégiben újabb regénye jelent meg A Happy End után címmel. Elsőre az ember azt gondolhatná, hogy ez az előző történet folytatása, ám nem. Teljesen más szereplők, teljesen más környezet, teljesen más felépítés és koncepció. Kicsit romantikus, kicsit időutazós, természetesen a humor sem hiányozhat belőle, ugyanakkor igencsak elgondolkodtató és komolyabb kérdéskört is feszeget. Megváltoztatható múlt, elkerülhetjük a sorsunkat? Vagy bármit teszünk, mégis csak bekövetkezik az, aminek be kell következnie?
Hogy miről is van szó? Kisha Raids egy teljesen átlagos lány. Évekkel ezelőtt balesetet szenvedett, amiben elveszítette emlékei nagy részét. Később valamilyen különös csoda folytán lehetősége adódik újraélni azokat, és ráébred a történtek szomorú okára is.
Kishának tehát - és ezzel remélem nem árulok el nagy titkot - sikerül visszajutnia a múltjába, az elfeledett emlékei közé. Ahogyan újból átéli a mindennapokat, …