2011. május 14., szombat

Milos Forman: Goya kísértetei

Kissé csalódtam, mikor elkezdtem olvasni a regényt. Pedig érdekes és izgalmas történetről van szó! A csalódást csupán az okozta, hogy teljesen más jellegű történetre számítottam. Mivel Goya, a festőművész az egyik főszereplője, olyasmi történetet képzeltem el, mint a Leány gyöngy fülbevalóval. Ehelyett kaptam egy kemény, pontos történelmi háttérrel tarkított, spanyol inkvizíciós könyvet! Aztán, mire (kb. a könyv felénél) ráhangolódtam, már tetszett, mert nagyon valóságos és kegyetlen. Nem egy könnyű olvasmány.

Az alaptörténet a következő:
Az 1790-es forradalmi évek legismertebb spanyol festője, Francesco Goya két portrén dolgozik egyszerre. Az egyik Lorenzo Casamaresről, a szegény, tehetséges parasztfiúból lett dominikánusról, a spanyol inkvizíció befolyásos papjáról készül. A másik egy dúsgazdag madridi kereskedő tizennyolc éves, angyali bájú leányáról, Inésről, aki eretnekség vádjával hamarosan az inkvizíció ítélőszéke elé kerül. A kínvallatás során mindent beismer, így börtönbe vetik, ahol Lorenzo lesz a gyóntatója, lelkiatyja. Sőt, több is annál…

Borzalmas volt olvasni, amikor kínvallatásoknak vetették alá az ártatlan, fiatal lányt, csak azért, hogy beismerje azt, amit hallani akartak tőle. Lorenzo, a pap, lett a támasza, akinek később el kell hagynia az országot. Inés pedig még hosszú éveken át a börtönben marad.
Aztán jön a fordulópont, amikor is a történelmi helyzetnek köszönhetően Inés kiszabadul, és kétségbeesetten keresi a kisbabáját, aki azóta már 16 éves, és akit annak idején elvettek tőle a börtönben, és állítólag Lorenzo az apja. Goya próbálja segíteni a megtört asszonyt.
A könyv két részből áll, az elsővel elég nehezen haladtam, olykor napokig félretettem a könyvet, ám a második rész (a kiszabadulás utáni események) már nagyon izgalmasak! És szomorúak (ld. a spanyol prostik sorsa, Inés babakeresése). De Lorenzo sem úszhatja meg a múltbéli sötét eseményeket, a bűnökért bizony vezekelni kell! Keserű kicsengésű, nyomasztó történet, amelyből film is készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Louise Jensen: A béranya

Elég gyorsan elolvastam ezt a könyvet, amelyet már a Libriben kinéztem (még mikor A Fal -at vettem), ám végül e-könyvként, a bookandwalk-...