2011. május 4., szerda

José Saramago: Vakság

Hogy rögtön a középbe vágjak: hihetetlenül jó könyv José Saramago: Vakság című regénye! Bizarr, utópisztikus és nagyon elgondolkodtató. Mert szerintem nem is fogjuk fel, mi lenne ha egyik napról a másikra elveszítenénk a látásunkat, nemcsak mi, hanem a környezetünkben élő összes ember. Nem lenne, aki "termelne", előállítaná pl. az élelmet, nem lenne víz (csak ami természetből, pl. eső, adódik), és totális káosz és szemét uralkodna mindenütt.
A történet úgy kezdődik, hogy egy férfi autóvezetés közben hirtelen elveszíti a látását. Majd ez az ún. fehér vakság tovább terjed, mindenki, akivel találkozik, megkapja (szemorvos, kancsal kisfiú stb.). A vak embereket ill. a fertőzés-gyanúsakat egy régi épületbe (volt elmegyógyintézet) zárják be, ahol sorozatos megaláztatások részesei lesznek. Pl. küzdenük kell a mindennapi étel-fejadagukért. Vagy, ami szerintem a legdurvább rész, amikor a jelen lévő nőket kell felajánlaniuk szexuálisan, mert csak akkor kapnak ennivalót.
Nem árulok el többet, szerintem ennyi pont elég kedvcsinálónak, amit leírtam.
A szereplők is külön jellemek. Ami érdekes, hogy nincs nevük, csak tulajdonságaik alapján vannak említve, pl. sötét szemüveges lány, az orvos felesége stb. Az orvos felesége egyébként a legfontosabb szereplő, lévén ő az egyetlen, aki nem vakul meg és ezt egy ideig titokban is tudja tartani.
Hogy van-e kiút a vakságból, van-e remény a túlélésre, kiderül ebből az izgalmas, jól megírt regényből!

Az 1995-ben megjelent Vakság José Saramago egyik legmegrázóbb regénye: varázslatos erejű vízió arról, milyen mélyre süllyedhet az ember, ha egyszer csak szétfoszlik körülötte a civilizáció, s nyers ösztönök veszik át az uralmat az életben.
Saramago 1998-ban, hetvenhat évesen életművéért s jelentős részben az egész világon óriási sikert arató Vakság-nak köszönhetően elnyerte a Nobel-díjat.

4 megjegyzés:

 1. Juj, ez nagyon izginek tűnik, felrakom a listámra.

  VálaszTörlés
 2. Ez engem is érdekel már a film óta, de mennyire vannak benne durva jelenetek? Mert olvastam olyat, hogy vannak benne, és én elég nehezen tudom az ilyet olvasni, de amúgy meg érdekel. Szóval, szerinted mennyire durva?

  VálaszTörlés
 3. Niki, tényleg nagyon izgi könyv :) Én kölcsön kaptam, így nem tudom, hol/hogyan lehet beszerezni.

  Üstökös: számomra az volt a legdurvább, mikor a nőket kényszerítik szexuális kapcsolatra, mert hogy csak akkor kapnak enni, és ez le van írva részletesen. De ha láttad a filmet, gondolom ott is voltak durva jelenetek, olvasva nem hiszem h durvább lenne a történet. (Meg ez a sok mocsok, bűz stb, ami ellepi a várost, mikor kiszabadulnak... - de gondolom filmen ez is látványosabb.)
  Ami még nagyon megrázó volt számomra, ahogyan a kancsal kisfiú mindvégig keresi az anyukáját :(

  VálaszTörlés
 4. Köszi! A filmet nem láttam, de nem tudom... majd egyszer elolvasom, de most általában nagyon jó kedvem van, szóval, várok vele inkább :S

  VálaszTörlés

Louise Jensen: A béranya

Elég gyorsan elolvastam ezt a könyvet, amelyet már a Libriben kinéztem (még mikor A Fal -at vettem), ám végül e-könyvként, a bookandwalk-...