2010. december 19., vasárnap

Cecelia Ahern: Ajándék

Cecelia Ahern könyveiben (bár ez csupán a második, amit olvastam tőle) mindig van valami meseszerű. Valós, mondhatni hétköznapi történettel indulnak, aztán már magad sem tudod, hogy épp valóság-e vagy mese, amit olvasol.
Az Ajándék című regénye pont Karácsonyra való, hogy egy kicsit magunkba szálljunk, lassítsunk, és átértékeljük a fontossági sorrendet az életünkben.
 
A kevély üzletember, Lou Suffern folyamatosan küzd az idővel, még álmában is csak a munka jár az eszében. Családjának meg kell harcolnia minden vele töltött pillanatért. Egy hideg téli reggel munkába menet Lou megismerkedik a hajléktalan Gabe-bel, és egy pillanatra mégis meglágyul a szíve: állást szerez a fiúnak a cégnél. Ez a ritka jócselekedet többszörösen megtérül: Gabe szerencsét hoz Lounak, sőt, úgy tűnik Gabe segítségével elérheti, amit mindig is akart: végre egyszerre lehet két helyen! Azonban rá kell jönnie, a rohanás sem mindig kifizetődő, és karácsony reggeléig még sok mindent rendbe kell hoznia a családjával…  - írja a moly. hu ajánlója.

A fenti sorokból is kiderül, hogy egy elfoglalt üzletember, Lou a történet főszereplője. Sajnos elég sok Lou-hoz hasonló férfi szaladgál a világban. Küzdenek, hogy megtartsák pozíciójukat, munkahelyüket, hogy jól teljesítsenek, előléptessék őket, ennek következtében szeretteik háttérbe szorulnak. És még ha gyötri  is őket a lelkiismeret-furdalás, hogy nem lehetnek együtt családjukkal, gyermekeikkel, nem tudnak változtatni rajta. Mert a munkahelyen teljesíteni kell, onnan nem lehet "hiányozni", a család meg úgyis megbocsát. Már ha megbocsát, mert azért  elég pocsék érzés lehet egy gyereknek, ha az apja nem megy el a karácsonyi fellépésére, mert fontos céges vacsorára kell mennie.
Lou  tehát Gabe-től kap egy csodapirulát, amelynek köszönhetően egyszerre lehet két helyen. De biztos hogy ez a csodapirula a megoldás? Szerintem inkább döntenie kellett volna Lou-nak, hogy mi a fontosabb az életben, nem mindkét helyen egyformán teljesítenie - egyszerre. Bár ez a pirula, mint tudjuk, ajándék volt Lou számára, hogy végre a családjával is időt tölthessen.

Tetszett a regény, de eléggé lehangolódtam utána. Ez a sok rohanás, vita, feszültség, ami áthatja az egész könyvet...! És hiába vártam a karácsonyi megbékélést... Cecelia Ahern nem szánt vidám befejezést ennek a "mesének".
Tanulság könyv, mindenkinek ajánlom a nagy karácsonyi rohanásban, főleg elfoglalt családapáknak!

Cecelia Ahern Talált tárgyak országa című könyvéről pedig ITT írtam.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Louise Jensen: A béranya

Elég gyorsan elolvastam ezt a könyvet, amelyet már a Libriben kinéztem (még mikor A Fal -at vettem), ám végül e-könyvként, a bookandwalk-...