Ugrás a fő tartalomra

Cecelia Ahern: Ajándék

Cecelia Ahern könyveiben (bár ez csupán a második, amit olvastam tőle) mindig van valami meseszerű. Valós, mondhatni hétköznapi történettel indulnak, aztán már magad sem tudod, hogy épp valóság-e vagy mese, amit olvasol.
Az Ajándék című regénye pont Karácsonyra való, hogy egy kicsit magunkba szálljunk, lassítsunk, és átértékeljük a fontossági sorrendet az életünkben.
 
A kevély üzletember, Lou Suffern folyamatosan küzd az idővel, még álmában is csak a munka jár az eszében. Családjának meg kell harcolnia minden vele töltött pillanatért. Egy hideg téli reggel munkába menet Lou megismerkedik a hajléktalan Gabe-bel, és egy pillanatra mégis meglágyul a szíve: állást szerez a fiúnak a cégnél. Ez a ritka jócselekedet többszörösen megtérül: Gabe szerencsét hoz Lounak, sőt, úgy tűnik Gabe segítségével elérheti, amit mindig is akart: végre egyszerre lehet két helyen! Azonban rá kell jönnie, a rohanás sem mindig kifizetődő, és karácsony reggeléig még sok mindent rendbe kell hoznia a családjával…  - írja a moly. hu ajánlója.

A fenti sorokból is kiderül, hogy egy elfoglalt üzletember, Lou a történet főszereplője. Sajnos elég sok Lou-hoz hasonló férfi szaladgál a világban. Küzdenek, hogy megtartsák pozíciójukat, munkahelyüket, hogy jól teljesítsenek, előléptessék őket, ennek következtében szeretteik háttérbe szorulnak. És még ha gyötri  is őket a lelkiismeret-furdalás, hogy nem lehetnek együtt családjukkal, gyermekeikkel, nem tudnak változtatni rajta. Mert a munkahelyen teljesíteni kell, onnan nem lehet "hiányozni", a család meg úgyis megbocsát. Már ha megbocsát, mert azért  elég pocsék érzés lehet egy gyereknek, ha az apja nem megy el a karácsonyi fellépésére, mert fontos céges vacsorára kell mennie.
Lou  tehát Gabe-től kap egy csodapirulát, amelynek köszönhetően egyszerre lehet két helyen. De biztos hogy ez a csodapirula a megoldás? Szerintem inkább döntenie kellett volna Lou-nak, hogy mi a fontosabb az életben, nem mindkét helyen egyformán teljesítenie - egyszerre. Bár ez a pirula, mint tudjuk, ajándék volt Lou számára, hogy végre a családjával is időt tölthessen.

Tetszett a regény, de eléggé lehangolódtam utána. Ez a sok rohanás, vita, feszültség, ami áthatja az egész könyvet...! És hiába vártam a karácsonyi megbékélést... Cecelia Ahern nem szánt vidám befejezést ennek a "mesének".
Tanulság könyv, mindenkinek ajánlom a nagy karácsonyi rohanásban, főleg elfoglalt családapáknak!

Cecelia Ahern Talált tárgyak országa című könyvéről pedig ITT írtam.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Fejős Éva: Bébi, bumm!

Emlékszem, amikor lehozta a sajtó, hogy Fejős Éva babát vár, én is ledöbbentem picit: nem is pont az életkora miatt (ld. 49 évesen szült), hanem mert számomra ő tipikusan az az utazgatós-világjárós szabadon élő (író)nő, akinek ha nincs gyereke, hát nincs gyereke, színes és nyüzsgős az élete anélkül is. Aztán mégis: ő is anya lett, még ha később is.
A könyvben még a várandósága előtti évekről is beszámol, amikor már (negyven felett) megfogalmazódott benne, hogy gyermeket szeretne, de még éveket kellett várnia rá, hogy kezében tarthassa kislányát. Többször is megemlíti a regény során, hogy valóban nincs időhöz kötve a gyermekvállalás, de senki se várjon ilyen sokáig, ne halogasson, hogy "majd akkor lesz gyerekem, ha ez és ez meglesz..." stb., mert ő is sokat halogatott. Meg nyilván az egészségügyi okok: kevesebb az esély a teherbeesésre, lehet, hogy műtét is kell előtte vagy csak mesterségesen eshet teherbe.
(Kis személyes kitérő. Korábban én is úgy voltam vele, hogy fialaton, t…