Ugrás a fő tartalomra

Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszik

Stieg Larsson nagy sikerű könyvének, A tetovált lánynak a második része. A történet kb. egy évvel később folytatódik, mint ahogyan az előző regény abbamaradt.
A tartalomból:
Tényfeltáró riport megjelentetésére készül a kérlelhetetlen szókimondásáról ismert folyóirat, a Millennium. Hogyan kerülnek Svédországba a prostitúcióra kényszerített fiatal külföldi lányok? Kik a futtatók? ... A tetovált lány című regényből már megismert Lisbeth Salander is tudomást szerez a Millennium tervéről, mégpedig korábbi barátja és bajtársa, az újságíró Mikael Blomkvist számítógépéről. Így keveredik bele ez a furcsa, öntörvényű lány egy az egész országot izgalomban tartó gyilkossági ügybe. Hajtóvadászat indul ellene, de ha valakit, őt nem könnyű elkapni, pedig nem csak a rendőrség keresi…

Ez a könyv is ugyanolyan izgalmas és letehetetlen, bár nekem az első rész picit jobban tetszett. Hogy miért? Egyrészt az alaptörténet miatt. A családfa-kutatós nyomozás hangulatosabb és érdekesebb volt, mint a második rész kiindulópontja, a prostitúciós ügy. Másodjára, tudom, hogy Lisbethnek iszonyú jó agya van, és iszonyú jól ért a számítógépekhez, de ezt nem kéne minden tizedik oldalon közölni az olvasóval, enélkül is szeretjük őt. Harmadrészt, ez a regény szerintem egy kicsit túl akciósra sikeredett: rengeteg verekedés, támadás, gyilkosság és gyilkossági kísérlet, üldözés-menekülés van benne.
De! Izgalmas, szövevényes és összetett, míg kiderül az igazság. És nagyon kell figyelni, hogy ki kicsoda - mindezt megnehezítik a kiejthetetlen svéd nevek (nem tudom, de nekem Björck-ről mindig egy béka jut eszembe a hangzása alapján. :P) Mindemellett ebben a részben Lisbeth múltjáról is sok titkot megtudunk.
Kicsit ledöbben az olvasó, mikor kiderül a végén, ki is az a híres Zalacsenko. De ami a nagyobb "baj", hogy a regény úgy fejeződik be, pontosabban nem fejeződik be, hogy olvasnád tovább a folytatását! A legizgalmasabb pillanatban hagyta abba Stieg Larsson a könyvet! (Sikít!)
Úgyhogy hajrá, olvashatom a harmadik részt is!

Az első részről, A tetovált lányról pedig itt írtam.

Megjegyzések

  1. Még csak most vettem észre, hogy kilinkeltél. :-)
    Nagyon szépen köszönöm!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Veréb Emese: A Happy End után

Veréb Emesét a Segítség, már megint egy gyökérrel járok! könyvéről ismerhetjük. Nemrégiben újabb regénye jelent meg A Happy End után címmel. Elsőre az ember azt gondolhatná, hogy ez az előző történet folytatása, ám nem. Teljesen más szereplők, teljesen más környezet, teljesen más felépítés és koncepció. Kicsit romantikus, kicsit időutazós, természetesen a humor sem hiányozhat belőle, ugyanakkor igencsak elgondolkodtató és komolyabb kérdéskört is feszeget. Megváltoztatható múlt, elkerülhetjük a sorsunkat? Vagy bármit teszünk, mégis csak bekövetkezik az, aminek be kell következnie?
Hogy miről is van szó? Kisha Raids egy teljesen átlagos lány. Évekkel ezelőtt balesetet szenvedett, amiben elveszítette emlékei nagy részét. Később valamilyen különös csoda folytán lehetősége adódik újraélni azokat, és ráébred a történtek szomorú okára is.
Kishának tehát - és ezzel remélem nem árulok el nagy titkot - sikerül visszajutnia a múltjába, az elfeledett emlékei közé. Ahogyan újból átéli a mindennapokat, …