Ugrás a fő tartalomra

Marina Fiorato: A muránói üvegfúvó

A legelső, ami megtetszett nekem ebben a könyvben, hogy nagyon szép a borítója! Volt, hogy olvasása közben néha becsuktam, és csak nézegettem a fedőlapot, végighúztam kezem a dombornyomott címen, és gondolkodtam az eseményeken.
Mert miről is szól ez a könyv?
Egyrészt visszavisz a múltba, betekintést nyerhetünk a XVII. századi Velencébe (illetve Muránóba), azon belül is az üvegfúvók mesterségébe. Corradino Manin, híres üvegfúvó eladja "lelkét", vagyis a tükörkészítés titkát Franciaországnak, XIV. Lajosnak. Persze nem úszhatja meg büntetlenül. Ez adja tehát az izgalmas történelmi hátteret.
A regény közben a jelenben egy másik szálon is fut. Leonora Manin - Corradino leszármazottja - Londonból tér vissza szülővárosába, Velencébe, egyrészt felejteni (tipikus: férje megcsalta és ilyenkor minden hősnő utazni kezd és kutat a múltja után), másrészt minél magasabb fokon  elsajátítani őse mesterségét.

Corradino és Nora Manin sorsa az időn átívelve összekapcsolódik, és mikor szörnyű titkok kerülnek napvilágra, a lány megérti, hogy csak akkor lelhet békére, ha tisztára mossa őse nevét.
A valós személyeket bemutató reneszánsz korszakban és napjainkban párhuzamosan játszódó izgalmas történet a világ egyik legszebb városába repíti az olvasót, aki úgy érzi, a két főhős társaságában maga is bejárja Velence gyönyörű tereit és utcáit.

Valóban nagyon kellemes volt olvasni a regényt. Bár csupán Leonora története egy szimpla romantikus regénynek is beillett volna - ugyanis természetesen szerelmi szál is van a regényben. Ami a többletet adta, az az, hogy megismerhetjük az üvegfúvók életét, munkáját - ennek (és a történelmi háttérnek) köszönhetően a regény túllendül a romantikus lányregény kategórián.
Izgalmas és horrorisztikus, mikor Corradino a temetőből menekül.
Gyönyörű leírás, mikor az anyaméhben fejlődő magzatot az üveggömb alakulásához hasonlítja az írónő.
És ez csupán két kiragadott példa a könyvből.
Aki szereti a történelmet, a művészetet, a romantikát és az cselszövéseket, ne hagyja ki ezt a könyvet!

Marina Fiorato félig velencei származású amerikai írónő. Korábban megjelent műve: A Botticelli titok.

Megjegyzések

  1. Jaj, te olvastad már! :oO Te mázlista, én is nagyon szeretném majd! :o)

    VálaszTörlés
  2. Igen, könyvkölcsönzős könyv ez is! Pont ma vittem vissza. Remélem majd neked is sikerül beszerezned - esetleg Jézuska? :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fognyűvő Manócska (Hanna Künzel, Günter Schmitt)

Gyermekkorom egyik emlékezetes könyvét szeretném most bemutatni nektek, amely a fogmosás fontosságára hívja fel a figyelmet. Főszereplője, Gergő, az a kisfiú, aki nagyon szereti az édességeket (csokit, cukorkát, nyalókát - innen a gúny-beceneve), a fogmosást azonban mindig elsumákolja. Egyik este egy zöld cukorfejű kis manó jelenik meg a szobájában, kalapáccsal a kezében. Másnap Gergő iszonyú fogfájásra ébred. A manócska ugyanis éjszak kifúrta a fogát! Vajon mi történik ezután Gergővel a fogorvosi rendelőben? Megváltozik az eset után? Gyerekként nagyon nagy hatással volt rám ez a könyv, sokáig abban a tudatban éltem, hogy lyukas fogainkat valóban egy gonosz kis manócska okozza. A könyv még ma is megvan szüleimnél, már 4 éves kislányom is jól ismeri, és szorgalmasan sikálja a fogát esténként. Sőt, legutóbb, mikor szegény nagypapájának fogorvoshoz kellett menni, megjegyezte: "Biztos nem mosott fogat!" :)) Sajnos nem tudom, hol lehet beszerezni a könyvet. Az antikvari

Mihail Pljackovszkij: A sün, akit meg lehetett simogatni

Egy bűbájos mesekönyvet szeretnék figyelmetekbe ajánlani, amely gyermekkorom nagy kedvence volt! Ez pedig nem más, mint A sün, akit meg lehetett simogatni . Most új kiadásban megvásárolható a Móra Kiadó gondozásában. A mesék szereplői mind állatok, és minden mesének van valamilyen tanulsága. Hasonlít a Vidám mesék re (szintén gyerekkori kedvenc), főleg, hogy ezt a könyvet is Vlagyimir Szutyejev illusztrálta. Kislányom a hétvégén, a negyedik születésnapjára kapta meg a könyvet, és már többször is el kellett neki olvasnom neki az elejétől a végéig! Nagy kedvence a két struccfióka, Fuj és Pfuj története, akik nem szeretik a tejbegrízt. Kedvence még az Egy darabka hol a háztetőn is, amely Csahosról, a kiskutyáról és Fehértappancsról a cicáról szól. De az összes mese bűbájos, hol vidámabb, hol meghatóbb befejezéssel.  Az állatok nevei is beszédesek,  pl. a csacsit Ábécének hívják, az egeret Morzsának, a kacsát Hápisápinak, a teknőst pedig Nekem-Aztán-Nem-Sürgős-nek.  Ajánlom

Leiner Laura: Állj mellém

Lassan már szinte egy év telt el azóta, hogy az Iskolák Országos Versenye (II. trilógia) második kötetét elolvastam, és mennyire vártam a folytatást, lévén akkor még meg sem jelent. Aztán el is felejtettem, ám még Húsvét előtt kölcsönkértem- és kaptam tanítványomtól. Könnyen felvettem a fonalat, lévén kedvenc főhőseinket nem lehet elfelejteni: Sára, Vivien, Rajmund és Dominik mind jópofa és szerethető karakterek - Tahi, a fizikatanár kíséretében. A vetélkedő a múltkori furcsa feladvány (ld. ki a beépített ember) után ismét folytatódik. A Szirtes gimi csapata nagyon összetartó, a párok ugye már összejöttek, ebben sincs sok újdonság (vicces, ahogy Tahi mindig őrködni próbál), minden halad a szokásos mederben. Talán a túl szokásosban is. Nekem a harmadik kötet már kicsit sablonosnak tűnt (ld. tudni előre, hogy úgyis mindig továbbjutnak, úgyis ők nyerik majd meg), az igazgató élőit a kommentszekcióval sokszor csak lapoztam (bár most is mind nagyon humorosak és fárasztóak voltak, de inkább