2010. november 28., vasárnap

Marina Fiorato: A muránói üvegfúvó

A legelső, ami megtetszett nekem ebben a könyvben, hogy nagyon szép a borítója! Volt, hogy olvasása közben néha becsuktam, és csak nézegettem a fedőlapot, végighúztam kezem a dombornyomott címen, és gondolkodtam az eseményeken.
Mert miről is szól ez a könyv?
Egyrészt visszavisz a múltba, betekintést nyerhetünk a XVII. századi Velencébe (illetve Muránóba), azon belül is az üvegfúvók mesterségébe. Corradino Manin, híres üvegfúvó eladja "lelkét", vagyis a tükörkészítés titkát Franciaországnak, XIV. Lajosnak. Persze nem úszhatja meg büntetlenül. Ez adja tehát az izgalmas történelmi hátteret.
A regény közben a jelenben egy másik szálon is fut. Leonora Manin - Corradino leszármazottja - Londonból tér vissza szülővárosába, Velencébe, egyrészt felejteni (tipikus: férje megcsalta és ilyenkor minden hősnő utazni kezd és kutat a múltja után), másrészt minél magasabb fokon  elsajátítani őse mesterségét.

Corradino és Nora Manin sorsa az időn átívelve összekapcsolódik, és mikor szörnyű titkok kerülnek napvilágra, a lány megérti, hogy csak akkor lelhet békére, ha tisztára mossa őse nevét.
A valós személyeket bemutató reneszánsz korszakban és napjainkban párhuzamosan játszódó izgalmas történet a világ egyik legszebb városába repíti az olvasót, aki úgy érzi, a két főhős társaságában maga is bejárja Velence gyönyörű tereit és utcáit.

Valóban nagyon kellemes volt olvasni a regényt. Bár csupán Leonora története egy szimpla romantikus regénynek is beillett volna - ugyanis természetesen szerelmi szál is van a regényben. Ami a többletet adta, az az, hogy megismerhetjük az üvegfúvók életét, munkáját - ennek (és a történelmi háttérnek) köszönhetően a regény túllendül a romantikus lányregény kategórián.
Izgalmas és horrorisztikus, mikor Corradino a temetőből menekül.
Gyönyörű leírás, mikor az anyaméhben fejlődő magzatot az üveggömb alakulásához hasonlítja az írónő.
És ez csupán két kiragadott példa a könyvből.
Aki szereti a történelmet, a művészetet, a romantikát és az cselszövéseket, ne hagyja ki ezt a könyvet!

Marina Fiorato félig velencei származású amerikai írónő. Korábban megjelent műve: A Botticelli titok.

2 megjegyzés:

  1. Jaj, te olvastad már! :oO Te mázlista, én is nagyon szeretném majd! :o)

    VálaszTörlés
  2. Igen, könyvkölcsönzős könyv ez is! Pont ma vittem vissza. Remélem majd neked is sikerül beszerezned - esetleg Jézuska? :)

    VálaszTörlés

Louise Jensen: A béranya

Elég gyorsan elolvastam ezt a könyvet, amelyet már a Libriben kinéztem (még mikor A Fal -at vettem), ám végül e-könyvként, a bookandwalk-...