Ugrás a fő tartalomra

Marina Fiorato: A muránói üvegfúvó

A legelső, ami megtetszett nekem ebben a könyvben, hogy nagyon szép a borítója! Volt, hogy olvasása közben néha becsuktam, és csak nézegettem a fedőlapot, végighúztam kezem a dombornyomott címen, és gondolkodtam az eseményeken.
Mert miről is szól ez a könyv?
Egyrészt visszavisz a múltba, betekintést nyerhetünk a XVII. századi Velencébe (illetve Muránóba), azon belül is az üvegfúvók mesterségébe. Corradino Manin, híres üvegfúvó eladja "lelkét", vagyis a tükörkészítés titkát Franciaországnak, XIV. Lajosnak. Persze nem úszhatja meg büntetlenül. Ez adja tehát az izgalmas történelmi hátteret.
A regény közben a jelenben egy másik szálon is fut. Leonora Manin - Corradino leszármazottja - Londonból tér vissza szülővárosába, Velencébe, egyrészt felejteni (tipikus: férje megcsalta és ilyenkor minden hősnő utazni kezd és kutat a múltja után), másrészt minél magasabb fokon  elsajátítani őse mesterségét.

Corradino és Nora Manin sorsa az időn átívelve összekapcsolódik, és mikor szörnyű titkok kerülnek napvilágra, a lány megérti, hogy csak akkor lelhet békére, ha tisztára mossa őse nevét.
A valós személyeket bemutató reneszánsz korszakban és napjainkban párhuzamosan játszódó izgalmas történet a világ egyik legszebb városába repíti az olvasót, aki úgy érzi, a két főhős társaságában maga is bejárja Velence gyönyörű tereit és utcáit.

Valóban nagyon kellemes volt olvasni a regényt. Bár csupán Leonora története egy szimpla romantikus regénynek is beillett volna - ugyanis természetesen szerelmi szál is van a regényben. Ami a többletet adta, az az, hogy megismerhetjük az üvegfúvók életét, munkáját - ennek (és a történelmi háttérnek) köszönhetően a regény túllendül a romantikus lányregény kategórián.
Izgalmas és horrorisztikus, mikor Corradino a temetőből menekül.
Gyönyörű leírás, mikor az anyaméhben fejlődő magzatot az üveggömb alakulásához hasonlítja az írónő.
És ez csupán két kiragadott példa a könyvből.
Aki szereti a történelmet, a művészetet, a romantikát és az cselszövéseket, ne hagyja ki ezt a könyvet!

Marina Fiorato félig velencei származású amerikai írónő. Korábban megjelent műve: A Botticelli titok.

Megjegyzések

  1. Jaj, te olvastad már! :oO Te mázlista, én is nagyon szeretném majd! :o)

    VálaszTörlés
  2. Igen, könyvkölcsönzős könyv ez is! Pont ma vittem vissza. Remélem majd neked is sikerül beszerezned - esetleg Jézuska? :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Fejős Éva: Bébi, bumm!

Emlékszem, amikor lehozta a sajtó, hogy Fejős Éva babát vár, én is ledöbbentem picit: nem is pont az életkora miatt (ld. 49 évesen szült), hanem mert számomra ő tipikusan az az utazgatós-világjárós szabadon élő (író)nő, akinek ha nincs gyereke, hát nincs gyereke, színes és nyüzsgős az élete anélkül is. Aztán mégis: ő is anya lett, még ha később is.
A könyvben még a várandósága előtti évekről is beszámol, amikor már (negyven felett) megfogalmazódott benne, hogy gyermeket szeretne, de még éveket kellett várnia rá, hogy kezében tarthassa kislányát. Többször is megemlíti a regény során, hogy valóban nincs időhöz kötve a gyermekvállalás, de senki se várjon ilyen sokáig, ne halogasson, hogy "majd akkor lesz gyerekem, ha ez és ez meglesz..." stb., mert ő is sokat halogatott. Meg nyilván az egészségügyi okok: kevesebb az esély a teherbeesésre, lehet, hogy műtét is kell előtte vagy csak mesterségesen eshet teherbe.
(Kis személyes kitérő. Korábban én is úgy voltam vele, hogy fialaton, t…