2010. március 28., vasárnap

Csáth Géza: Mesék, amelyek rosszul végződnek


Manapság divatosak azok a könyvek, amelyek „megborzongtatnak”(ld. vámpíros sztorik), pedig nem kell messzire mennünk, ha borzongani akarunk, a klasszikus magyar irodalomban is megtehetjük ezt. Csupán kézbe kell venni egy kis „Csáth Gézát”.

A „Mesék, amelyek rosszul végződnek” címet viselő könyv öt novelláskötet gyűjteménye, illetve ezekből a kötetekből kimaradt novellákat tartalmazza.
Az írások többsége szürke hangulatú, szomorú történet, gyakran előkerül a betegség és a halál motívuma, valamint a szerelmi bánat, a szegénység, emellett a gyermekek ártatlansága és gonoszsága. „A kis Emma” című novellát szerintem mindenki ismeri, amikor is a barátok(?) játékból felakasztják a kislányt padláson. Hátborzongató és horrorisztikus „A béka” című novella, könnyfakasztó a „Találkoztam az anyámmal” (a mesélő a halott anyja fiatalkori képével találkozik álmában, ezek után már más nőre nem tud ránézni, mindenkiben az anyját keresi), gyermekien megmosolyogtató „A sarlach”, tanulságos a „Mese az emberek rosszaságáról”, és szomorúan szép „A kályha” (egy diák szerelmi bánatáról szól).

Csáth Géza írásaiban a betegség, a háborodott elme és az öngyilkosság gyakran terítékre kerül, ez annak köszönhető, hogy orvos (pszichiáter) volt, ezért is tudta ilyen hitelesen ábrázolni az eseményeket.
Semmiképp se hagyjuk ki ezt a remek összeállítást, amennyiben egy kis klasszikus 20. század eleji prózairodalomra vágyunk. Ám vigyázat, ne olvassunk belőle egyszerre túl sokat, mert enyhén szólva lehangolhat.

Csáth Géza életéről:
Eredeti neve Brenner József (Szabadka, 1888. február 13.—1919. szeptember 29., Szabadka közelében): író, kritikus, zeneesztéta, orvos.
Az emberi lélek új tájait térképezte fel, legjobb elbeszéléseivel, keményre fogott, szuggesztív írásaival a századelő magyar prózájának megújítói közé tartozik.

Fontosabb művei
:
A varázsló kertje (1908)
Az albíróék (1909)
A Janika (1911)
Délutáni álom (1911)
Zeneszerző portrék (1911)
Schmith mézeskalácsos (1912)
Muzsikusok (1913)
Napló (1992)
Hamvazószerda című egyfelvonásosa kiadatlan. (?)
Néhány novellája francia nyelven is megjelent.
(Forrás: http://members.iif.hu/visontay/ponticulus/rovatok/nyomhagyok/csath-geza.html)

2 megjegyzés:

  1. Na végre, látom lehet kommentelni is. ;o)

    VálaszTörlés
  2. :) Na én is vak vagyok, most veszem észre h kommenteltél, pedig már koradu beállítottam :)

    VálaszTörlés

Louise Jensen: A béranya

Elég gyorsan elolvastam ezt a könyvet, amelyet már a Libriben kinéztem (még mikor A Fal -at vettem), ám végül e-könyvként, a bookandwalk-...