Ugrás a fő tartalomra

Leonie Swann: Glennkill

Birkakrimi.
Amiben bárányok a nyomozók, ha lehet így mondani.
Mert mi is történik?
Glennkill falu legelőjén él egy összeszokott, jópofa birkanyáj. Ám egyik nap észreveszik, hogy gazdájuk, George hátából egy ásó áll ki - a juhászt ugyanis meggyilkolták! Miközben emberek (nyomozók, rokonok) jönnek-mennek, intézkednek és várják a nagy pillanatot, a végrendelet felbontását, addig a bárányok nyomozni kezdenek a gyilkos után.

Minden bárány emberi tulajdonsággal megáldott, a csapaton belül megvan mindenkinek a helye, ki a vezérkos, kinek jó a memóriája stb. (a könyv elején egyébként minden bárány neve és tulajdonsága fel van sorolva).
A bárányok izgatottan figyelik a körülöttük zajló eseményeket: a melléjük kényszerített másik birkanyájat, a mészárost, George lakókocsiját, ahol azt a bizonyos, rejtélyes "füvet" keresik az emberek. (Ezt a birkák nem is értik, hogy miért a lakókocsiban keresik a füvet, amikor itt, a legelőn is minden csupa fű, csak le kell hajolni érte - ehhez hasonló humoros gondolatok vannak a könyvben.)

Majd jön a végrendelet felbontása, a birkák vicces kocsmajelenete, és sorolhatnám. Természetesen a végére kiderül, hogyan is halt meg George.
Aranyos, néhol jópofa, néhol már-már butuska, de megmosolyogtató regény, az biztos.

A szerzőről: 
Leonie Swann 1975-ben Dachauban született. Jelenleg Berlinben él. Első regényét, a 2005-ben megjelent Glenkillt már több, mint húsz nyelvre fordították le. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Fejős Éva: Bébi, bumm!

Emlékszem, amikor lehozta a sajtó, hogy Fejős Éva babát vár, én is ledöbbentem picit: nem is pont az életkora miatt (ld. 49 évesen szült), hanem mert számomra ő tipikusan az az utazgatós-világjárós szabadon élő (író)nő, akinek ha nincs gyereke, hát nincs gyereke, színes és nyüzsgős az élete anélkül is. Aztán mégis: ő is anya lett, még ha később is.
A könyvben még a várandósága előtti évekről is beszámol, amikor már (negyven felett) megfogalmazódott benne, hogy gyermeket szeretne, de még éveket kellett várnia rá, hogy kezében tarthassa kislányát. Többször is megemlíti a regény során, hogy valóban nincs időhöz kötve a gyermekvállalás, de senki se várjon ilyen sokáig, ne halogasson, hogy "majd akkor lesz gyerekem, ha ez és ez meglesz..." stb., mert ő is sokat halogatott. Meg nyilván az egészségügyi okok: kevesebb az esély a teherbeesésre, lehet, hogy műtét is kell előtte vagy csak mesterségesen eshet teherbe.
(Kis személyes kitérő. Korábban én is úgy voltam vele, hogy fialaton, t…