Ugrás a fő tartalomra

Anna Ekberg: Kétség

Nagyon felkeltette a figyelmemet  ez a regény a hátoldalán olvasható ajánlója alapján. Eszerint egy Louise nevű nőről, aki író szerelmével él együtt egy kis szigeten, kiderül, hogy ő tulajdonképpen nem is Louise! Hanem egy eltűnt, Helene nevű családanya, férjjel, két gyemekkel, aki egy fejsérülésnek köszönhetően elveszítette emlékezetét.

Innen indul a történet, hogy a férj megtalálja őt a kis szigeten, ahol egy kávézót vezet, és egyáltalán nem emlékszik előző életére. Helene a rendőrségi kihallgatás után nyomozni kezd, ki is ő és mi is történhetett. Ám egyre furcsább és sötétebb dolgok derülnek ki, mind családjáról, mind a Söderberg cégről, ahol tulajdonosként-vezetőként dolgozott. Közben veszélyben érzi magát, mert valaki követi, illetve mintha férje is titkolna előle valamit, és azt akarná, ne jöjjön rá a múltra.

Két szálon fut a történet, ugyanis közben Joachim, az író, Louise-Helene szerelme is nyomozni kezd - az állítólagos Louise után. A nyomok az ő esetében is egy elég megdöbbentő helyre vezetnek, és az ő élete is veszélybe kerül.

Könnyedebb, izgalmas történetre számítottam, hiszen annyian írtak már az amnéziáról, ám ez annál több. Kicsit hozza a skandináv krimik szövevényes világát, és nem csupán család, szerelmi szál áll a háttérben, hanem politika, hatalom, pénz, múltbéli történelmi események és gyilkosságok.

- SPOILER -
A végefele az izgalmak szerintem kicsit már túlzsúfoltak voltak (ld. tó-búvár-holttestek, illetve Joachim esetében a tűz - egyébként a dán festővel kapcsolatban én is szinte rögtön sejtettem azt a szörnyűséget, vagyis, hogy mi lehet a festménye "alapja")...

Ezek után, akinek kedve van, olvassa el, mert ahogyan a könyv borítója is hirdeti:
Szövevényes és izgalmas történet családról, pénzsóvárságról, hazugságokról, gyilkosságról és a mindent felülmúló szerelemről.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Fejős Éva: Bébi, bumm!

Emlékszem, amikor lehozta a sajtó, hogy Fejős Éva babát vár, én is ledöbbentem picit: nem is pont az életkora miatt (ld. 49 évesen szült), hanem mert számomra ő tipikusan az az utazgatós-világjárós szabadon élő (író)nő, akinek ha nincs gyereke, hát nincs gyereke, színes és nyüzsgős az élete anélkül is. Aztán mégis: ő is anya lett, még ha később is.
A könyvben még a várandósága előtti évekről is beszámol, amikor már (negyven felett) megfogalmazódott benne, hogy gyermeket szeretne, de még éveket kellett várnia rá, hogy kezében tarthassa kislányát. Többször is megemlíti a regény során, hogy valóban nincs időhöz kötve a gyermekvállalás, de senki se várjon ilyen sokáig, ne halogasson, hogy "majd akkor lesz gyerekem, ha ez és ez meglesz..." stb., mert ő is sokat halogatott. Meg nyilván az egészségügyi okok: kevesebb az esély a teherbeesésre, lehet, hogy műtét is kell előtte vagy csak mesterségesen eshet teherbe.
(Kis személyes kitérő. Korábban én is úgy voltam vele, hogy fialaton, t…