Ugrás a fő tartalomra

Anna Ekberg: Kétség

Nagyon felkeltette a figyelmemet  ez a regény a hátoldalán olvasható ajánlója alapján. Eszerint egy Louise nevű nőről, aki író szerelmével él együtt egy kis szigeten, kiderül, hogy ő tulajdonképpen nem is Louise! Hanem egy eltűnt, Helene nevű családanya, férjjel, két gyemekkel, aki egy fejsérülésnek köszönhetően elveszítette emlékezetét.

Innen indul a történet, hogy a férj megtalálja őt a kis szigeten, ahol egy kávézót vezet, és egyáltalán nem emlékszik előző életére. Helene a rendőrségi kihallgatás után nyomozni kezd, ki is ő és mi is történhetett. Ám egyre furcsább és sötétebb dolgok derülnek ki, mind családjáról, mind a Söderberg cégről, ahol tulajdonosként-vezetőként dolgozott. Közben veszélyben érzi magát, mert valaki követi, illetve mintha férje is titkolna előle valamit, és azt akarná, ne jöjjön rá a múltra.

Két szálon fut a történet, ugyanis közben Joachim, az író, Louise-Helene szerelme is nyomozni kezd - az állítólagos Louise után. A nyomok az ő esetében is egy elég megdöbbentő helyre vezetnek, és az ő élete is veszélybe kerül.

Könnyedebb, izgalmas történetre számítottam, hiszen annyian írtak már az amnéziáról, ám ez annál több. Kicsit hozza a skandináv krimik szövevényes világát, és nem csupán család, szerelmi szál áll a háttérben, hanem politika, hatalom, pénz, múltbéli történelmi események és gyilkosságok.

- SPOILER -
A végefele az izgalmak szerintem kicsit már túlzsúfoltak voltak (ld. tó-búvár-holttestek, illetve Joachim esetében a tűz - egyébként a dán festővel kapcsolatban én is szinte rögtön sejtettem azt a szörnyűséget, vagyis, hogy mi lehet a festménye "alapja")...

Ezek után, akinek kedve van, olvassa el, mert ahogyan a könyv borítója is hirdeti:
Szövevényes és izgalmas történet családról, pénzsóvárságról, hazugságokról, gyilkosságról és a mindent felülmúló szerelemről.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Veréb Emese: A Happy End után

Veréb Emesét a Segítség, már megint egy gyökérrel járok! könyvéről ismerhetjük. Nemrégiben újabb regénye jelent meg A Happy End után címmel. Elsőre az ember azt gondolhatná, hogy ez az előző történet folytatása, ám nem. Teljesen más szereplők, teljesen más környezet, teljesen más felépítés és koncepció. Kicsit romantikus, kicsit időutazós, természetesen a humor sem hiányozhat belőle, ugyanakkor igencsak elgondolkodtató és komolyabb kérdéskört is feszeget. Megváltoztatható múlt, elkerülhetjük a sorsunkat? Vagy bármit teszünk, mégis csak bekövetkezik az, aminek be kell következnie?
Hogy miről is van szó? Kisha Raids egy teljesen átlagos lány. Évekkel ezelőtt balesetet szenvedett, amiben elveszítette emlékei nagy részét. Később valamilyen különös csoda folytán lehetősége adódik újraélni azokat, és ráébred a történtek szomorú okára is.
Kishának tehát - és ezzel remélem nem árulok el nagy titkot - sikerül visszajutnia a múltjába, az elfeledett emlékei közé. Ahogyan újból átéli a mindennapokat, …

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…