Ugrás a fő tartalomra

Jonas Karlsson: A számla

Sok változás volt az elmúlt két hónapban, vidékre költöztünk, új munka-új suli stb., de jelentem: beiratkoztam végre könyvtárba! Így - ha ritkán is - folytatódik a blog! :)

Az egyik könyv, amit frissiben kikölcsönöztem és kb. két nap alatt el olvastam, A számla címet viseli.
Korábban már nézegettem ezt a regényt könyvesboltban, ám drágállottam, mivel nagyjából csak 240 oldal, nagybetűkkel, nagy sorközökkel. A témája azonban érdekesnek, már-már abszurdnak bizonyult.

Te mit tennél, ha találnál egy eléggé nagy összegről szóló csekket a postaládádban? Nyilván az lenne az első gondolatod, hogy tévedés, netán ki is dobnád a kukába, ám azért csak-csak foglalkoztatna a dolog, mi is lehet ez.

Főhősünkkel ugyanis pont ez történik: közel hatmillió svéd koronáról kiállított csekk kerül a kezébe - mellette egy telefonszámmal. Fel is hívja, és mint kiderül, nem tévedés! Fizetnie kell, nincs mese. Mert az életben mindennek ára van. Annak is, amire nem gondolnál. Boldog vagy? Az nem jó, emeli a tétet. Nagyjából ez az oka a nagy összegű számlának, melyet minden ember megkap, ki alacsonyabb, ki magasabb összeggel. Mint kiderül, ráadásul egy nagy cég, egy egész rendszer áll minden mögött. Mondhatni kafkai szituáció, mint ahogyan Jonas Karlssont, a regény íróját Svédország kafkájának is nevezik.

Sok történése nincs a könyvnek: főhősünknek lesz egy telefonos kapcsolattartója, majd, mikor azt hiszi, jobb lesz a helyzet, és vannak enyhítő körülmények, kiderül, hogy nem, sőt.
Talán abba gondol bele az ember a hamar elolvasható regény közben, hogy mennyit számít, hogy ez embernek milyen az élethez való hozzáállása, hogyan éljük meg a pillanatnyi élményeket, és hogy mennyire látjuk reálisan, hogy ami velünk történik, az jó-e vagy sem (illetve mások máshogy látják helyzetünket). 
Kb. ennyi a bölcsesség, amit le lehetett szűrni a történetből, hát... olyan egyszer elolvashatónak jó volt.

Az íróról: Jonas Karlsson svéd színész, a Királyi Drámai Színház tagja, filmjei közül többet itthon is láthattunk:Rúzs, reptér, satöbbi; Stockholmi történetek; Kim Novak sosem úszott Genezárat tavában. S amellett regényeket és színdarabokat ír, amelyek lassan világszerte sikert aratnak.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Fejős Éva: Bébi, bumm!

Emlékszem, amikor lehozta a sajtó, hogy Fejős Éva babát vár, én is ledöbbentem picit: nem is pont az életkora miatt (ld. 49 évesen szült), hanem mert számomra ő tipikusan az az utazgatós-világjárós szabadon élő (író)nő, akinek ha nincs gyereke, hát nincs gyereke, színes és nyüzsgős az élete anélkül is. Aztán mégis: ő is anya lett, még ha később is.
A könyvben még a várandósága előtti évekről is beszámol, amikor már (negyven felett) megfogalmazódott benne, hogy gyermeket szeretne, de még éveket kellett várnia rá, hogy kezében tarthassa kislányát. Többször is megemlíti a regény során, hogy valóban nincs időhöz kötve a gyermekvállalás, de senki se várjon ilyen sokáig, ne halogasson, hogy "majd akkor lesz gyerekem, ha ez és ez meglesz..." stb., mert ő is sokat halogatott. Meg nyilván az egészségügyi okok: kevesebb az esély a teherbeesésre, lehet, hogy műtét is kell előtte vagy csak mesterségesen eshet teherbe.
(Kis személyes kitérő. Korábban én is úgy voltam vele, hogy fialaton, t…