2018. április 11., szerda

Veronica Roth: A beavatott

Kolléganőmtől kaptam kölcsön ezt a könyvet, ő az egész trilógiát olvasta, nekem elég volt az első rész. A borítószövege alapján nekem olyan Az éhezők viadala fílingnek tűnt (itt írtam róla), ugye annak is az az alapja, hogy a társadalom csoportokra (körzetekre) van osztva, és a gyerekek, amint elérnek egy bizonyos kort, kemény kihívásoknak néznek elébe.

Az itteni társadalom öt csoportra tagolódik: Őszinték, Önfeláldozók, Bátrak, Barátságosak és Műveltek.
Ahogyan olvashatjuk az ajánlóban: Az év bizonyos napján a mindenkori tizenhat éveseknek el kell dönteniük, melyik csoporthoz kívánnak tartozni. Ennek kell szentelniük életük hátralévő részét.

A könyv főszereplője Beatrice, avagy Tris, aki, amikor döntenie kell, hogy melyik csoportba kerül, nem azt választja, ahová elvileg való lenne, tehát nem az Önfeláldozók, hanem a Bátrak csoportját -  még ha nagy kockázatot is jelent számára.

Elkezdődik tehát a "kiképzés", és valóban néha már-már kegyetlen próbatéteknek vannak kitéve, szinte egymás élete a tét, nem számítva, milyen sebesülést okoznak a társuknak. A Bátrakat a legsötétebb félelmeikkel is szembesítik. Szimulációkon keresztül kerülnek be veszélyes és félelmet keltő helyzetekbe - ezek a részek valóban érdekesek voltak, ki hogyan viselkedik, reagál az őt érő veszélyre.
Vajon Tris valóban megkapja a Bátor címet, vagy Elfajzott lesz?
Nemcsak erőszak, hanem bizony haláseset is bekövetkezik - az ilyen utópisztikus társadalmi regényekben ez sűrűn előfordul, hogy nem számít az emberélet, a cél a másik legyőzése, illetve az, hogy ki milyen csapatban van: ki barát és ki ellenség.
A vége nekem kicsit kaotikus volt, ráadásul a lány családja is bajba kerül, szóval teljesen mégsem happy end, még ha egy kisebb szerelmi szál is belekeveredik a történetbe.

Őszintén: nekem Az éhezők viadala jobban tetszett. Tudom, hogy teljesen más, de annak valahogy jobb volt az egész koncepciója.
Ennek a könyvnek nagyjából az a tanulsága, hogy egyetlen döntéssel az egész életed megváltozhat.

A regény két különböző borítóval is megjelent magyarul, én a képen látható "tüzessel" olvastam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Louise Jensen: A béranya

Elég gyorsan elolvastam ezt a könyvet, amelyet már a Libriben kinéztem (még mikor A Fal -at vettem), ám végül e-könyvként, a bookandwalk-...