2016. november 7., hétfő

Bogáti Péter: Halló, itt Mátyás király!

Szerintem nincs olyan ember, aki ne játszott volna el a gondolattal, milyen lehet visszamenni a múltba, például a középkorba, Mátyás király korába. Bogáti Péter 1966-ban írt regényében még ez is megtörténik!
(Kis kitérő: a könyv, pontosabban e-könyv úgy került hozzám, hogy kislányomnak keresgéltem Mátyás királyos meséket a neten, akkor akadtam rá erre a műre, aminek már a címe is figyelemfelkeltő.)

Egy kis kutatócsoport indul a Dunakanyarba, ám egy hegyomlás következtében Visegrádon ragadnak, mégpedig nem a saját korukban, hanem ötszáz évvel korábban. Sok vicces és érdekes szituáció adódik: a középkori emberek például nagyon csodálkoznak, hogy a "kocsi" előtt miért nincsenek lovak, ám hőseink is átélnek olyan helyzeteket, mint amikor késődélután már nincsen fény, csak fáklyával lehet világítani - még szerencse, hogy van náluk zseblámpa. De van náluk golyóstoll, magnó és sok modern dolog is. Mármint 1966-ban modern dolog. Ha belegondolok, hogy ha most íródott volna a regény, mennyi technikai "kütyüt" és "ördögi találmányt" lehetett volna még belevinni! Itt talán a telefon volt a legjobb (ld. cím).

De a regény nem csupán erről szól, sőt. Az egész történelmi kort (törökök, Kinizsi Pál) megismerhetjük, közben Julikát el is rabolják. Hosszú párbeszédek és sok leírás található benne, alapos történelmi háttérrel. Volt, hogy kicsit lassabban is haladtam vele, és inkább történelmi műnek tűnt, mint szórakoztató regénynek.

Sok kérdést is felvet (ld. ajánló):
Tudás és eszközeik birtokában fölébe keveredhetnek-e a náluk ötszáz évvel fejletlenebb társadalomnak?  Segíthetnek-e Mátyásnak, hogy ne történjék, aminek történnie kell? Megváltoztathatják-e a kort az emberek?

Vártam a végét, a fordulatot, vajon hogyan keverednek ki innen és mi volt ez az egész tulajdonképpen. Hogy őszinte legyek, a végében kicsit csalódtam. "Ja, ennyi volt?"- ezt tudtam csak reagálni.
Aki szereti Mátyás király korát, és a történelmet, annak figyelmébe ajánlom a regényt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Louise Jensen: A béranya

Elég gyorsan elolvastam ezt a könyvet, amelyet már a Libriben kinéztem (még mikor A Fal -at vettem), ám végül e-könyvként, a bookandwalk-...