2016. szeptember 2., péntek

Louis Sachar: Bradley, az osztály réme

Így iskolakezdéskor különösen aktuális olvasmány lehet Louis Sachar regénye, a Bradley, az osztály réme. A könyv a címben nevezett ötödikes fiúról szól, aki az osztály problémás gyereke, kívülálló, rossz tanuló, senki sem szereti, ciki vele barátkozni. Ez nagyon jellemző különben: egy közösség képes kiközösíteni bárkit, aki aztán magáról elhiszi, hogy ő valóban rossz és "szörnyeteg". Bradley-nek ráadásul az apjával kapcsolatban is van egy rossz élménye, sőt, otthon is a saját kis zárt világában él a plüssállataival.

A dolgok akkor kezdenek el megváltozni, amikor egyrészt új fiú jön az osztályba, aki szíve mélyén megkedveli Bradley-t, illetve amikor megjelenik az új nevelőtanár, Carla. A fiú természetesen ellenségének tekinti a fiatal nőt, ám később mégis megtörik a jég.

Még ha konkrétan egy kisfiúról is szól a könyv, nagyon hasznosak a Carlával folytatott rövidke beszélgetések: egy felnőtt is elgondolkodhat rajta és ezáltal saját közösségéről, munkájáról, hogy milyennek látja magát és ezáltal milyennek látják őt az emberek és mitől is fél valójában. Mert bizony, először önmagunkat kell rendbe tenni, magunkról kell elhinni, hogy kik is vagyunk, hogy szerethetőek vagyunk és képesek vagyunk a változtatásra.

Picit szomorú ugyan a vége, de ugyanakkor nagyon aranyos is.
Könnyen elolvasható, igazi ifjúsági regény, mind iskolásoknak, mind a "nagyoknak".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Louise Jensen: A béranya

Elég gyorsan elolvastam ezt a könyvet, amelyet már a Libriben kinéztem (még mikor A Fal -at vettem), ám végül e-könyvként, a bookandwalk-...