2016. augusztus 18., csütörtök

Suzanne Collins: Az éhezők viadala


Egy időben nagyon felkapott volt az Éhezők viadala-trilógia. Érdekes módon, akkor valahogy engem hidegen hagyott. Most azonban a könyvtárban belelapoztam, és úgy döntöttem, kikölcsönzöm. Nem bántam meg.

Észak-Amerika romjain ma Panem országa, a ragyogó Kapitólium és a tizenkét távoli körzet fekszik. A Kapitólium kegyetlenül bánik Panem lakóival: minden évben, minden körzetből kisorsolnak egy-egy tizenkét és tizennyolc év közötti fiút és lányt, akiknek részt kell venniük az Éhezők Viadalán. Az életre-halálra zajló küzdelmet élőben közvetíti a tévé.

A Könyv főszereplője a 16 éve Katniss, aki a kisorsolt húga helyett önként jelentkezik a Viadalra, vállalva ezzel akár a halált is. Ugyanis csak egyetlen egy ember maradhat életben.
Számomra különben az volt a legfurább az egészben, hogy minden egy valóságshow része, és hogy a szülők is végignézik azt, hogy gyermekeik egymást legyilkolják. Milyen beteg ez már, hogy gyerekeket küldenek harcolni egymással. Ráadásul tényleg show-ként van megrendezve az egész, van előtte felkészülés, csilli-villi ruhák, interjúk, majd mikor elindul a Viadal minden nap összegzés és aki meghalt, annak kivetítik a képét az égre. Teljesen más lett volna a könyv hangulata, ha az egész valóban a túlélésért zajlik, minden külső közvetítő és kamerák nélkül (ld. A Legyek ura). Bár valahol a külső hatalom is kellett bele, fokozva ezzel a hatást, hogy mennyire kiszolgáltatott a társadalom.

De ezt a (számomra) furcsaságot leszámítva nagyon jó volt a regény.  Az, hogy Katniss hogyan küzd a túlélésért, mint például az elején, amikor nem talál vizet, hogyan próbál elrejtőzni, kicselezni a többieket, védeni a gyengébbet, szövetségre lépni és kockáztatni. Izgalmas, fordulatos és nagyon olvasmányos, együtt izgulsz a szereplőkkel és neked is jár az agyad közben. Természetesen szerelmi szál is van benne. A többi szereplőt nem ismerjük meg annyira részletesen, de vannak tipikus karakterek, erősek és gyengék is. Ám valahol mindenki kegyetlen, mert a saját életet a tét.
Igazából (főleg mivel trilógia) már az elején sejteni lehet, hogy Katniss megmenekül, illetve azt is, hogy mi lesz a szerelmével, de addig sem fogunk unatkozni.

A könyvből készült film előzetesét megtekinthetitek ITT.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Louise Jensen: A béranya

Elég gyorsan elolvastam ezt a könyvet, amelyet már a Libriben kinéztem (még mikor A Fal -at vettem), ám végül e-könyvként, a bookandwalk-...