Ugrás a fő tartalomra

Jude Deveraux: Madame Zoya látogatói

Mit tennél, ha újraírhatnád a múltad?

Ünnepi Könyvhetes szerzeményem a Madame Zoya látogatói, amelynek témáján már szinte mindenki elgondolkodott. Mit tennél, ha újraírhatnád a múltad? Mi lenne, ha visszamehetnél a múltba, egy általad kiválasztott napra, vagy akár három hétre? A jelenbe való visszatérés után megtartanád a régi életedet, vagy az újat választanád? Még úgy is, ha nem tudod, mi vár rád?

Adott három nő, akik még fiatalon, 19 évvel ezelőtt, tele tervekkel és reményekkel, New Yorkba érkeztek szerencsét próbálni. Most, 40 évesen újból találkoznak egyikük nyaralójában: kinek családja lett, ki elvált, mindenkinek megvan a maga gondja-baja. Három különböző női sorsot ismerhetünk meg, ami mégis a közös bennük, hogy nagy valószínűséggel egyikük sem boldog.
Aztán egyszer csak betévednek egy jósnőhöz. Pontosabban nem is jósnőhöz, hanem egy különös hölgyhöz, Madame Zoya-hoz, aki állítólag vissza tudja őket vinni a múltba.

A történet alapötlete szerintem nagyon jó. Azonban mégsem tetszett annyira.
Hogy miért nem?
Igazából, ha úgy vesszük, a 200. oldalig szinte alig történik valami érdemleges, azonkívül, hogy a három nő élettörténetét (szenvedését) hallgathatjuk. Vártam már az izgalmakat, az időutazást, de sokáig semmi. Aztán a maradék "százvalamennyi" oldalba van belesűrítve mind a három múltbéli "utazás".  
Szóval a jó ötlet ellenére nekem picit unalmas volt. Vagy csak nem voltam túl lelkizős-elmélkedős-szenvedős hangulatomban? Nem tudom. Azért nem akarok róla lebeszélni senkit, könnyed kis kikapcsolódás a regény.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Veréb Emese: A Happy End után

Veréb Emesét a Segítség, már megint egy gyökérrel járok! könyvéről ismerhetjük. Nemrégiben újabb regénye jelent meg A Happy End után címmel. Elsőre az ember azt gondolhatná, hogy ez az előző történet folytatása, ám nem. Teljesen más szereplők, teljesen más környezet, teljesen más felépítés és koncepció. Kicsit romantikus, kicsit időutazós, természetesen a humor sem hiányozhat belőle, ugyanakkor igencsak elgondolkodtató és komolyabb kérdéskört is feszeget. Megváltoztatható múlt, elkerülhetjük a sorsunkat? Vagy bármit teszünk, mégis csak bekövetkezik az, aminek be kell következnie?
Hogy miről is van szó? Kisha Raids egy teljesen átlagos lány. Évekkel ezelőtt balesetet szenvedett, amiben elveszítette emlékei nagy részét. Később valamilyen különös csoda folytán lehetősége adódik újraélni azokat, és ráébred a történtek szomorú okára is.
Kishának tehát - és ezzel remélem nem árulok el nagy titkot - sikerül visszajutnia a múltjába, az elfeledett emlékei közé. Ahogyan újból átéli a mindennapokat, …