Ugrás a fő tartalomra

Jürgen Todenhöfer: Inside ISIS - 10 nap az Iszlám Államban

Ezt a blogbejegyzést pont azelőtt írtam meg, hogy a brüsszeli terrortámadás történt, így inkább pihentettem egy ideig, és csak most teszem közzé.

Nagyon nehéz erről a könyvről írnom, lévén egy elég komoly témát feszeget, ami nem más, mint  a terrorizmus, az ISIS és az Iszlám Állam. A szerző, Jürgen Todenhöfer mégis úgy dönt, közvetlen közelről szeretné megtudni az igazságot, ezért igencsak veszélyes dologra vállalkozik: elintézni, hogy elutazhasson az Iszlám Állam külvilágtól elzárt területére. Tíz napot tölt ott, hogy újságíróként megismerje és beszélgessen terroristákkal.
Maga az utazás körülbelül csak a könyv felénél kezdődik. Egyrészt nem olyan egyszerű elintézni a kiutazást, ami valahol érthető, másrészt a szerző először itthonról informálódik.
A könyv történelmi áttekintéssel kezdődik, majd Skype interjúk következnek, két dzsihádistával. Todenhöfer ugyanis arra akar rájönni elsőként, vajon mi vehet rá egy fiatalembert, főleg egy Németországban élő fiatalt, hogy beálljon közéjük.

A hírekből tudunk egyet és mást, mégis döbbenetes volt olvasni a könyvet, hogy  az Iszlámnak valóban a világ leigázása a célja, valóban kivégzik azt, aki nem közéjük való, de akár még azt is, hogy a lopást kézlevágással büntetik.
Arról is képet kapunk, hogyan zajlik a kiképzés, miből áll az iskola, mire tanítják a fiatalokat, a gyerekeket.
Todenhöfer igencsak kockáztatja saját és társai életét is, és nem csupán azzal, hogy veszélyes terepen tartózkodik, hanem mert szembe mer szállni az ottani emberekkel, ha nem tetszik neki valami. Ez szerintem azért elég kockázatos volt, hogy sokszor veszekedett, kötekedett vagy csupán védte az igazát. Valóban nem is tudom, minek köszönhető, hogy épségben megúszta ezt a tíz napot.
Leszámítva a veszélyeket, több helyen azért kedvesen fogadták, a bázis, ahol végül több napot töltött, is békésnek látszott, amikor is nem volt épp nem volt pl. bombatámadás.
Még ha túl sok újdonság nem is derül ki a műből,  mindenképpen érdekes és döbbenetes volt megismerni az iszlamista emberek életfelfogását, nézeteit a világról, ahogyan a "gonosz és romlott" Nyugatot látják.

A szerzőről - ill. ajánló a moly-on:
Jürgen Todenhöfer a német Parlament CDU/CSU frakciójának egykori képviselője, fegyverkezés-ellenőrzési és fejlesztési segélyekkel foglalkozó szakember az egyetlen nyugati állampolgár, aki hivatalosan ellátogathatott az Iszlám Állam területére, és onnan épségben, és egészben hazajuthatott.
Todenhöfer tavalyelőtt (2014-ben)!! hosszú előkészítés után magától a kalifától szerzett menlevelet, és tíz napot töltött a kalifátus világtól elzárt határai mögött. Abban a világban, ahonnan szinte semmi sem szivárog ki, és amelyet, ma már, ha csak tehetik, messze elkerülnek a nyugati újságírók. 

A könyvet a Könyvfalóknak ajánlotta fel a Bookandwalk, ott is írtam róla.
Megvásárolható ezen a linken.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Fejős Éva: Bébi, bumm!

Emlékszem, amikor lehozta a sajtó, hogy Fejős Éva babát vár, én is ledöbbentem picit: nem is pont az életkora miatt (ld. 49 évesen szült), hanem mert számomra ő tipikusan az az utazgatós-világjárós szabadon élő (író)nő, akinek ha nincs gyereke, hát nincs gyereke, színes és nyüzsgős az élete anélkül is. Aztán mégis: ő is anya lett, még ha később is.
A könyvben még a várandósága előtti évekről is beszámol, amikor már (negyven felett) megfogalmazódott benne, hogy gyermeket szeretne, de még éveket kellett várnia rá, hogy kezében tarthassa kislányát. Többször is megemlíti a regény során, hogy valóban nincs időhöz kötve a gyermekvállalás, de senki se várjon ilyen sokáig, ne halogasson, hogy "majd akkor lesz gyerekem, ha ez és ez meglesz..." stb., mert ő is sokat halogatott. Meg nyilván az egészségügyi okok: kevesebb az esély a teherbeesésre, lehet, hogy műtét is kell előtte vagy csak mesterségesen eshet teherbe.
(Kis személyes kitérő. Korábban én is úgy voltam vele, hogy fialaton, t…