2016. március 10., csütörtök

Mira Sabo: Amíg kinyílik a szemünk

Ez a könyv valóban nem egy rózsaszínű leányregény! Kegyetlen és durva, hogy röviden jellemezzem. Egy olyan világba nyújt betekintést, amit jobb, ha mi, az átlagemberek nem ismerünk. Gazdagság, erőszak, erotika, férfiuralom, nők megalázása. Nem, ez nem A szürke ötven árnyalata, aki ilyen céllal venné a kezébe a könyvet, azt lebeszélem róla nagyon gyorsan.

Adott egy fiatal nő, Radnay Szófia, aki vidéki kislányként költözik Budapestre. Itt kerül bele egy másik világba, és férjhez is megy Péterhez, a kispályás "gengszterhez". Ám mégsem ő okozza a vesztét.
Egy véletlen találkozásnak köszönhetően toppan be életébe a Férfi, Tamássy Áron, akinek onnantól kezdve a rabja lesz. Szó szoros értelemben.
Félelmetes volt olvasni a regényt. Egyrészt, hogy pénzzel és hatalommal mindent el lehet intézni, csak egy telefonhívásába kerül az embernek, és saját önző céljainak megfelelően iránytani tudja az egész világot, nem törődve a másik életével sem. Másrészt, hogy ezekben a  felsőbb körökben a férfiak szemében a nők semmit sem érnek, csupán rabszolgák, akik mind testi, mind lelki megaláztatásnak vannak kitéve. Hiába a csillogó luxus, a szenvedélyes(nek tűnő) szex, a nőnek nem lehet egy szava, egy ellentmondása sem, különben jön az erőszak.

Szofi persze, miután rádöbben, hova is csöppent, menekülni próbál, nem is egyszer. Ám a hatalom keze mindenhova elér, mindenhol megtalálják. Ha egyszer bekerültél ebbe a körbe, nincs kiút.
Megemlíteném még Áron bátyját, Zsoltot, neki is fontos szerepe van a történetben, illetve az ő "nőjét", Sárit, aki megalkuvóan él a megalázó kapcsolatban.
Igazából végig nem lehet tudni, hogy vajon sikerül-e Szofinak kilépnie innen vagy sem, nagyon izgalmas és kegyetlen a regény. 
Csak akkor olvasd el, ha van lelkierőd hozzá.

Mira Sabo könyvében mindennél tapinthatóbban és hitelesebben jeleníti meg a magyar elit exkluzív világát, merészen és provokatívan ír szexről és szerelemről, politikáról és alvilágról, családon belüli erőszakról, és mindenekfelett egy erős és bátor nőről, aki szenvedélyesen megküzd a szabad választás lehetőségével. (Bookandwalk ajánlója).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Louise Jensen: A béranya

Elég gyorsan elolvastam ezt a könyvet, amelyet már a Libriben kinéztem (még mikor A Fal -at vettem), ám végül e-könyvként, a bookandwalk-...