Ugrás a fő tartalomra

Mira Sabo: Amíg kinyílik a szemünk

Ez a könyv valóban nem egy rózsaszínű leányregény! Kegyetlen és durva, hogy röviden jellemezzem. Egy olyan világba nyújt betekintést, amit jobb, ha mi, az átlagemberek nem ismerünk. Gazdagság, erőszak, erotika, férfiuralom, nők megalázása. Nem, ez nem A szürke ötven árnyalata, aki ilyen céllal venné a kezébe a könyvet, azt lebeszélem róla nagyon gyorsan.

Adott egy fiatal nő, Radnay Szófia, aki vidéki kislányként költözik Budapestre. Itt kerül bele egy másik világba, és férjhez is megy Péterhez, a kispályás "gengszterhez". Ám mégsem ő okozza a vesztét.
Egy véletlen találkozásnak köszönhetően toppan be életébe a Férfi, Tamássy Áron, akinek onnantól kezdve a rabja lesz. Szó szoros értelemben.
Félelmetes volt olvasni a regényt. Egyrészt, hogy pénzzel és hatalommal mindent el lehet intézni, csak egy telefonhívásába kerül az embernek, és saját önző céljainak megfelelően iránytani tudja az egész világot, nem törődve a másik életével sem. Másrészt, hogy ezekben a  felsőbb körökben a férfiak szemében a nők semmit sem érnek, csupán rabszolgák, akik mind testi, mind lelki megaláztatásnak vannak kitéve. Hiába a csillogó luxus, a szenvedélyes(nek tűnő) szex, a nőnek nem lehet egy szava, egy ellentmondása sem, különben jön az erőszak.

Szofi persze, miután rádöbben, hova is csöppent, menekülni próbál, nem is egyszer. Ám a hatalom keze mindenhova elér, mindenhol megtalálják. Ha egyszer bekerültél ebbe a körbe, nincs kiút.
Megemlíteném még Áron bátyját, Zsoltot, neki is fontos szerepe van a történetben, illetve az ő "nőjét", Sárit, aki megalkuvóan él a megalázó kapcsolatban.
Igazából végig nem lehet tudni, hogy vajon sikerül-e Szofinak kilépnie innen vagy sem, nagyon izgalmas és kegyetlen a regény. 
Csak akkor olvasd el, ha van lelkierőd hozzá.

Mira Sabo könyvében mindennél tapinthatóbban és hitelesebben jeleníti meg a magyar elit exkluzív világát, merészen és provokatívan ír szexről és szerelemről, politikáról és alvilágról, családon belüli erőszakról, és mindenekfelett egy erős és bátor nőről, aki szenvedélyesen megküzd a szabad választás lehetőségével. (Bookandwalk ajánlója).

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Fejős Éva: Bébi, bumm!

Emlékszem, amikor lehozta a sajtó, hogy Fejős Éva babát vár, én is ledöbbentem picit: nem is pont az életkora miatt (ld. 49 évesen szült), hanem mert számomra ő tipikusan az az utazgatós-világjárós szabadon élő (író)nő, akinek ha nincs gyereke, hát nincs gyereke, színes és nyüzsgős az élete anélkül is. Aztán mégis: ő is anya lett, még ha később is.
A könyvben még a várandósága előtti évekről is beszámol, amikor már (negyven felett) megfogalmazódott benne, hogy gyermeket szeretne, de még éveket kellett várnia rá, hogy kezében tarthassa kislányát. Többször is megemlíti a regény során, hogy valóban nincs időhöz kötve a gyermekvállalás, de senki se várjon ilyen sokáig, ne halogasson, hogy "majd akkor lesz gyerekem, ha ez és ez meglesz..." stb., mert ő is sokat halogatott. Meg nyilván az egészségügyi okok: kevesebb az esély a teherbeesésre, lehet, hogy műtét is kell előtte vagy csak mesterségesen eshet teherbe.
(Kis személyes kitérő. Korábban én is úgy voltam vele, hogy fialaton, t…