Ugrás a fő tartalomra

Andy Weir: A marsi

Egy könyv, ami nem csupán egy sci-fi. Jóval több annál.
Izgalmas, emberi határokat feszegető kalandregény és túlélőkalauz is egyben, amely valóban letehetetlen.
Az ember rövidke élete során sosem kerül olyan szituációba, hogy egy másik bolygón ragad, de a túlélőösztön, az "én mit tennék a helyében" gondolatsorok mindenkiben ott motoszkálnak egy ilyen, fantáziára épített, de annál realisztikusabb regény olvasása közben is.

Néhány szóban maga a történet:
Hat nappal ezelőtt Mark Watney az elsők között érkezett a Marsra. Most úgy fest, hogy ő lesz az első ember, aki ott is hal meg.
Miután csaknem végez vele egy porvihar, ami evakuációra kényszeríti az őt halottnak gondoló társait, Mark teljesen egyedül a Marson ragad. Még arra is képtelen, hogy üzenetet küldjön a Földre, és tudassa a világgal, hogy életben van – de még ha üzenhetne is, a készletei elfogynának, mielőtt egy mentőakció a segítségére siethetne.

Mark személyében egy példaértékű embert ismerhettem meg. Hihetetlen volt a kitartása, akaratereje, gondolkodása, ahogyan nem hagyta elveszni a hitét, mindig előbbre vitte egy újabb feladat, egy újabb akadály, amelyben mindig a megoldást kereste.
Persze azért tegyük hozzá, a túlélőösztön, a hit és akarat édeskevés egy ilyen "földön túli" szituációban: igenis számít a fizika-kémia-biológia tudás is! Mark végzettsége botanikus, de az űrhajózásra is profin ki van képezve, így ért egyhez s máshol, pl. krumplit termeszt egy olyan helyen ahol se víz, se táptalaj, ő mégis mindkettőt megalkotja (erről jut szembe, milyen jó lenne, ha az iskolákban is gyakorlatiasabbak lennének a fizika és kémiaórák...), mindent megtervez, kiszámol,  mérnöki precízséggel, mert itt aztán nem lehet hibázni. Szóval a tudomány is kellett ahhoz, hogy túléljen. És egy nagy adag szerencse. Néha valóban pillanatokon múlt az élete.

Egyszer fent, egyszer lent - így jellemezném napjait. Érdekfeszítő volt belelátni az agyába, ahogyan rájön bizonyos dolgokra, összefüggésekre, kalkulál, kiszámol, aztán rádöbben, hogy mégsem jó, baj van, elszámította magát.
Irtó hosszú idő másfél év még a Földön is a hétköznapokban, nemhogy a Marson. Ráadásul egyedül.
Naplóbejegyzésekből épül fel a regény, de nem csak Mark jegyzeteit olvashatjuk, hanem a NASA központba is bepillantást nyerhetünk, és annak az űrhajónak a személyzetét is megismerhetjük, akik "ott hagyták" őt a bolygón. 

A vége is nagyon izgalmas. Az utolsó pillanatokig is - habár reménykedik az olvasó - nem lehet biztosra tudni, hogy megmenekül-e a főhős vagy sem.
 Egy biztos, soha nem lettem volna asztronauta. Nemcsak a veszély miatt. Lelkileg sem bírnám.

A könyvből film is készült Mentőexpedíció címmel - én igazándiból innen szereztem róla tudomást, hogy létezik ez a regény. A filmet, amelyről itt olvashattok, nemrégiben mutattak be a mozikban. Ami érdekesség, hogy egy részét itt nálunk, Magyarországon forgatták. Aki szemfüles, annak feltűnhetnek ismerős budapesti helyszínek is.

A könyvet a Könyvfalók blognak ajánlotta fel a Bookandwalk.
Ezen a linken ti is megvásárolhatjátok.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Fejős Éva: Bébi, bumm!

Emlékszem, amikor lehozta a sajtó, hogy Fejős Éva babát vár, én is ledöbbentem picit: nem is pont az életkora miatt (ld. 49 évesen szült), hanem mert számomra ő tipikusan az az utazgatós-világjárós szabadon élő (író)nő, akinek ha nincs gyereke, hát nincs gyereke, színes és nyüzsgős az élete anélkül is. Aztán mégis: ő is anya lett, még ha később is.
A könyvben még a várandósága előtti évekről is beszámol, amikor már (negyven felett) megfogalmazódott benne, hogy gyermeket szeretne, de még éveket kellett várnia rá, hogy kezében tarthassa kislányát. Többször is megemlíti a regény során, hogy valóban nincs időhöz kötve a gyermekvállalás, de senki se várjon ilyen sokáig, ne halogasson, hogy "majd akkor lesz gyerekem, ha ez és ez meglesz..." stb., mert ő is sokat halogatott. Meg nyilván az egészségügyi okok: kevesebb az esély a teherbeesésre, lehet, hogy műtét is kell előtte vagy csak mesterségesen eshet teherbe.
(Kis személyes kitérő. Korábban én is úgy voltam vele, hogy fialaton, t…