Ugrás a fő tartalomra

Paula Hawkins: A lány a vonaton

A címe és az összefoglalója alapján érdekesnek ígérkezett Paula Hawkins műve. Szeretem a rejtélyes, nyomozós történetetek, főleg, mikor egy "civil" szereplő segítségével áll össze az olvasó fejében, hogy hoppá, mi is történhetett.
A könyv főszereplője Rachel, aki, ne is szépítsük, alkoholista. Emiatt is ment tönkre a házassága. Minden nap Londonba vonatozik, és az egyik állomás közelében, egy fénysorompónál  mindig a sorházak hátsó udvarát nézegeti. Ismeri a lakókat, a szokásokat - már a regény elején kiderül, miért is vonzódik ehhez a kis utcához.
Aztán egyik este történik valami. Valami szörnyűség, amire Rachel - köszönhetően ittas állapotának - nem emlékszik! És innen indulnak be a történések, jönnek elő képek a múltból, ismerjük meg a többi szereplőt is.

Egy alkoholista nő, aki zaklatja volt férjét, annak új feleségét és gyermekét.
Egy volt férj, aki még aggódik exéért, és hazudozik jelenlegi kedvesének.
Egy eltűnt nő, akiről szintén döbbenetes dolgok derülnek ki.
Egy másik férj, akinek szintén van titkolnivalója.
Egy terapeuta, egy barátnő, és egyéb mellékszereplők.

A könyvet nemcsak Rachel meséli el, hanem Megan is - egy évvel korábbról kezdve, valamint később bekapcsolódik Anna is. Kicsit figyelni kellett az időpontokra, főleg Megan esetében, de aztán összeértek a szálak.
Rachel kiszámíthatatlan, ezért senki sem veszi komolyan, de fontos információk birtokában van. Volt, hogy leállítottam volna magamban, ne igyon már, mert ha nem iszik, valóban jól és logikusan gondolkodik.
Anna, a gyermekét védő anya (holott jómagam is anya vagyok, és én is pánikolva védeném a gyerekem mindenkitől, főleg egy zaklató exfeleségtől) nem volt nekem túl szimpatikus.
Őszintén szóva egyik nővel se tudtam azonosulni a három közül.

A könyvben el kell telnie egy kis időnek és jópár fejezetnek, míg az ember fejében kezd összeállni a kép, de onnantól kezdve, hogy megtörténik a bűncselekmény, és beindul a történet, szinte letehetetlen. Pörögnek az események, az olvasó gondolkodik, hogy most ki miért és hogyan lehetett a tettes, sőt, az utolsó pillanatig tartogat izgalmakat.

Úgyhogy - bár pozitív és negatív véleményeket egyaránt olvastam róla - nekem bejött a könyv.
A könyvet a Könyvfalók blognak ajánlotta fel a Bookandwalk, köszönjük, ott írtam róla először.
Megvásárolható az alábbi linken: https://bookandwalk.hu/A-lany-a-vonaton-10233-ebook.aspx

Megjegyzések

  1. Nagyon jól indul a könyv, faltam az oldalakat, de utána valahogy eluntam, nem is tudom....Nem rossz könyv, de jobbat vártam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, egy picit nekem is hiányérzetem volt, de nekem összességében azért tetszett.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Fejős Éva: Bébi, bumm!

Emlékszem, amikor lehozta a sajtó, hogy Fejős Éva babát vár, én is ledöbbentem picit: nem is pont az életkora miatt (ld. 49 évesen szült), hanem mert számomra ő tipikusan az az utazgatós-világjárós szabadon élő (író)nő, akinek ha nincs gyereke, hát nincs gyereke, színes és nyüzsgős az élete anélkül is. Aztán mégis: ő is anya lett, még ha később is.
A könyvben még a várandósága előtti évekről is beszámol, amikor már (negyven felett) megfogalmazódott benne, hogy gyermeket szeretne, de még éveket kellett várnia rá, hogy kezében tarthassa kislányát. Többször is megemlíti a regény során, hogy valóban nincs időhöz kötve a gyermekvállalás, de senki se várjon ilyen sokáig, ne halogasson, hogy "majd akkor lesz gyerekem, ha ez és ez meglesz..." stb., mert ő is sokat halogatott. Meg nyilván az egészségügyi okok: kevesebb az esély a teherbeesésre, lehet, hogy műtét is kell előtte vagy csak mesterségesen eshet teherbe.
(Kis személyes kitérő. Korábban én is úgy voltam vele, hogy fialaton, t…