Ugrás a fő tartalomra

Marék Veronika: A kék kerítés

Van valahol egy kék kerítés, amelyik szereti, ha rajzolgatnak rá... - ki emlékszik erre? Gyermekkoromban nekem nagy kedvencem volt Marék Veronika: A kék kerítés képregénye, amely a Kisdobos újságban (bizony, ilyen is volt a nyolcvanas években, mikor iskolás voltam!) jelent meg éveken keresztül, az aktuális évszakokhoz, ünnepekhez és az iskolás gyerekek mindennapjaihoz igazodva.

Nagy örömmel vettem észre az Ünnepi Könyvhét katalógusában, hogy A kék kerítést kiadta könyvben a Móra Kiadó! Mivel amúgy is szerettem volna venni valamit kislányomnak, erre esett a választás, ami nagyon tetszik neki is!

A könyvben megismerkedhetünk Bencével, Rékával és Körmivel, akik elsőként kezdtek el rajzolgatni, üzengetni egymásnak a kék kerítésen, és mindezt ötödikes korukig folytatták. Öröm, bánat, kérés, játék, randi, cserebere - a kék kerítésre mindig lehetett számítani.
Nemcsak a képek melletti szövegek, hanem a kék kerítés üzenetei is fontos részei a történetnek.
A témák alapján könnyű beazonosítani, melyik rész mikor jelent meg az újságban, ld. karácsony, farsang, húsvét, iskolakezdés nyári emlékekkel.
Mosolyogtam azon a részen, amikor a csehszlovák(!) kislány, Hanka eltéved, és Körmi - természetesen a kerítésre rajzolva - megérti és útbaigazítja. Igen, abban az időben még mi is Csehszlovákiába jártunk nyaralni. Vagy, amikor kvarcjátéka van az egyik gyereknek. Menő dolog volt akkoriban.

Az eredeti képregények 1985 és 1989 között jelentek meg.
Kedves, aranyos, barátságról szóló történetek ezek, nemcsak nosztalgiázni vágyó felnőtteknek, hanem a mai kisiskolások számára is érdekes lehet.

Vajon ha ma is lenne kék kerítés, mit rajzolnának rá a gyerekek?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Fejős Éva: Bébi, bumm!

Emlékszem, amikor lehozta a sajtó, hogy Fejős Éva babát vár, én is ledöbbentem picit: nem is pont az életkora miatt (ld. 49 évesen szült), hanem mert számomra ő tipikusan az az utazgatós-világjárós szabadon élő (író)nő, akinek ha nincs gyereke, hát nincs gyereke, színes és nyüzsgős az élete anélkül is. Aztán mégis: ő is anya lett, még ha később is.
A könyvben még a várandósága előtti évekről is beszámol, amikor már (negyven felett) megfogalmazódott benne, hogy gyermeket szeretne, de még éveket kellett várnia rá, hogy kezében tarthassa kislányát. Többször is megemlíti a regény során, hogy valóban nincs időhöz kötve a gyermekvállalás, de senki se várjon ilyen sokáig, ne halogasson, hogy "majd akkor lesz gyerekem, ha ez és ez meglesz..." stb., mert ő is sokat halogatott. Meg nyilván az egészségügyi okok: kevesebb az esély a teherbeesésre, lehet, hogy műtét is kell előtte vagy csak mesterségesen eshet teherbe.
(Kis személyes kitérő. Korábban én is úgy voltam vele, hogy fialaton, t…