Ugrás a fő tartalomra

Győri Andrea: Örömlény

A Könyvfalók blogon keresztül, ahol szintén tag vagyok és írok, jutott el hozzám Győri Andrea Örömlény című könyve. Hallottam már róla, láttam is a facebook-os oldalát, de sosem jutottam odáig, hogy elkezdjem olvasni. Aztán belekezdtem... és folytattam... olvastam a villamoson, otthon... faltam a lapokat, reménykedtem, sírtam vagy éppen nevettem, néha magamra ismertem, néha a mai társadalmat és a lódító nős pasikat szidtam, néha a sorsot, hogy miért ilyen kegyetlen.
Valóságos regény, nem habos-babos - és ez benne a jó.

Boross Petra életútját kísérhetjük végig, egészen kislány korától. Nem volt felhőtlen gyermekkora, ld. két hónapos kisbaba volt, mikor édesanyja elköltözött édesapjától. Megismerhetjük a nagyszülőket, később az iskolás éveit, a buktatókat, barátokat, és Tibit, anyja új szeretőjét.
Telnek-múlnak az évet, és Petra hamarosan népszerű rádiós műsorvezető lesz. De az élet korántsem habostorta, és bátran kijelenthetem, hogy Petra megtapasztalta, milyen a "lent", pl. időseket gondozni Amerikában, vagy éppen egy hideg garázsban lakni, vagy amikor becsődöl egy vállalkozás. Ugyanakkor az ellenkezőjét is átélhette, hogy milyen híres tévésnek lenni, és sok pénzt keresni. Egyszer fent, egyszer lent - így jellemezném Petra sorsát.

Sokféle embert és sokféle karakter megismerhetünk a regényben, legyen az a német asszonyság, vagy az alkoholista apa, vagy Mária, a feleség, akitől "természetesen" még nem vált el a férje. (Ez különben annyira tipikus, mármint én is belefutottam sajnos ilyenbe annak idején, hogy á, már csak papíron vagyunk együtt, nem élünk együtt - mennyi, de mennyi ilyen van!) Győri Andrea nagyon jól ábrázolja a tipikus élethelyzeteket.
Petra élete sosem volt egyszerű, ahogyan ő fogalmazta, rumlis volt, és a baj is mindig csőstül jött.
Direkt hagytam a végére Gábort, a nagy szerelmet, a barátot, a lelki társat, akivel hol eltávolodtak, hol nagyon közel kerültek egymáshoz, mint ahogyan a hullám a parthoz, úgy sodródott az életük egymáshoz vagy éppen egymástól messzire, egészen a végsőkig.

A könyvről és a szerzőről a http://gyoriandrea.hu/ oldalon olvashattok többet, ahol a következőképpen ajánlja Győri Andrea a regényét:

Olvastál már igazi, bevállalós irodalmat egy mai nő tollából? A mai Életről? Nagybetűvel. Ahol a főhős, Boross Petra nincs belekényszerítve Carrie-k és Samatha-ák skatulyájába, noha elkalauzol minket más földrészre, bemutatja, hogy sehol sincs kolbászból a kerítés. Új és rizikós vállalkozásokért drukkolhatunk, miközben beleshetünk a televíziózás-rádiózás zárt világába a főhős életén keresztül? A könyv történetei valós filmkockák, akkor is, amikor hősünk nem fél kimondani, ha valakit nem kedvel, ha valaki idegesíti. Hányan vállaljuk be, hogy a NAV ellenőrt elküldjük melegebb éghajlatra vagy a rosszindulatú exfeleségnek felajánljuk a kenyérvágó kést alternatív konfliktuskezelési megoldásként? Nem az agresszió okán. Hanem, mert emberek vagyunk, vannak negatív és pozitív érzéseink.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Veréb Emese: A Happy End után

Veréb Emesét a Segítség, már megint egy gyökérrel járok! könyvéről ismerhetjük. Nemrégiben újabb regénye jelent meg A Happy End után címmel. Elsőre az ember azt gondolhatná, hogy ez az előző történet folytatása, ám nem. Teljesen más szereplők, teljesen más környezet, teljesen más felépítés és koncepció. Kicsit romantikus, kicsit időutazós, természetesen a humor sem hiányozhat belőle, ugyanakkor igencsak elgondolkodtató és komolyabb kérdéskört is feszeget. Megváltoztatható múlt, elkerülhetjük a sorsunkat? Vagy bármit teszünk, mégis csak bekövetkezik az, aminek be kell következnie?
Hogy miről is van szó? Kisha Raids egy teljesen átlagos lány. Évekkel ezelőtt balesetet szenvedett, amiben elveszítette emlékei nagy részét. Később valamilyen különös csoda folytán lehetősége adódik újraélni azokat, és ráébred a történtek szomorú okára is.
Kishának tehát - és ezzel remélem nem árulok el nagy titkot - sikerül visszajutnia a múltjába, az elfeledett emlékei közé. Ahogyan újból átéli a mindennapokat, …