2015. június 30., kedd

Győri Andrea: Örömlény

A Könyvfalók blogon keresztül, ahol szintén tag vagyok és írok, jutott el hozzám Győri Andrea Örömlény című könyve. Hallottam már róla, láttam is a facebook-os oldalát, de sosem jutottam odáig, hogy elkezdjem olvasni. Aztán belekezdtem... és folytattam... olvastam a villamoson, otthon... faltam a lapokat, reménykedtem, sírtam vagy éppen nevettem, néha magamra ismertem, néha a mai társadalmat és a lódító nős pasikat szidtam, néha a sorsot, hogy miért ilyen kegyetlen.
Valóságos regény, nem habos-babos - és ez benne a jó.

Boross Petra életútját kísérhetjük végig, egészen kislány korától. Nem volt felhőtlen gyermekkora, ld. két hónapos kisbaba volt, mikor édesanyja elköltözött édesapjától. Megismerhetjük a nagyszülőket, később az iskolás éveit, a buktatókat, barátokat, és Tibit, anyja új szeretőjét.
Telnek-múlnak az évet, és Petra hamarosan népszerű rádiós műsorvezető lesz. De az élet korántsem habostorta, és bátran kijelenthetem, hogy Petra megtapasztalta, milyen a "lent", pl. időseket gondozni Amerikában, vagy éppen egy hideg garázsban lakni, vagy amikor becsődöl egy vállalkozás. Ugyanakkor az ellenkezőjét is átélhette, hogy milyen híres tévésnek lenni, és sok pénzt keresni. Egyszer fent, egyszer lent - így jellemezném Petra sorsát.

Sokféle embert és sokféle karakter megismerhetünk a regényben, legyen az a német asszonyság, vagy az alkoholista apa, vagy Mária, a feleség, akitől "természetesen" még nem vált el a férje. (Ez különben annyira tipikus, mármint én is belefutottam sajnos ilyenbe annak idején, hogy á, már csak papíron vagyunk együtt, nem élünk együtt - mennyi, de mennyi ilyen van!) Győri Andrea nagyon jól ábrázolja a tipikus élethelyzeteket.
Petra élete sosem volt egyszerű, ahogyan ő fogalmazta, rumlis volt, és a baj is mindig csőstül jött.
Direkt hagytam a végére Gábort, a nagy szerelmet, a barátot, a lelki társat, akivel hol eltávolodtak, hol nagyon közel kerültek egymáshoz, mint ahogyan a hullám a parthoz, úgy sodródott az életük egymáshoz vagy éppen egymástól messzire, egészen a végsőkig.

A könyvről és a szerzőről a http://gyoriandrea.hu/ oldalon olvashattok többet, ahol a következőképpen ajánlja Győri Andrea a regényét:

Olvastál már igazi, bevállalós irodalmat egy mai nő tollából? A mai Életről? Nagybetűvel. Ahol a főhős, Boross Petra nincs belekényszerítve Carrie-k és Samatha-ák skatulyájába, noha elkalauzol minket más földrészre, bemutatja, hogy sehol sincs kolbászból a kerítés. Új és rizikós vállalkozásokért drukkolhatunk, miközben beleshetünk a televíziózás-rádiózás zárt világába a főhős életén keresztül? A könyv történetei valós filmkockák, akkor is, amikor hősünk nem fél kimondani, ha valakit nem kedvel, ha valaki idegesíti. Hányan vállaljuk be, hogy a NAV ellenőrt elküldjük melegebb éghajlatra vagy a rosszindulatú exfeleségnek felajánljuk a kenyérvágó kést alternatív konfliktuskezelési megoldásként? Nem az agresszió okán. Hanem, mert emberek vagyunk, vannak negatív és pozitív érzéseink.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Louise Jensen: A béranya

Elég gyorsan elolvastam ezt a könyvet, amelyet már a Libriben kinéztem (még mikor A Fal -at vettem), ám végül e-könyvként, a bookandwalk-...