2015. március 5., csütörtök

Martin Pistorius: Néma üvöltés

A Néma üvöltés című könyvvel ismét egy olyan mű került a kezembe, amelyet nem lehet letenni, és nem csupán azért, mert nagyon olvasmányos, hanem mert megrendítő, szívszorongató és őszinte, ahogyan Martin elmeséli szörnyű betegsége és nem mindennapi felépülése történetét.
Martint ugyanis 12 éves korában egy ritka betegség támadta meg, aminek következtében teljesen magatehetetlenné vált sőt, beszélni sem tudott. Szülei - akiknek a fiún kívül még két egészséges gyermekük volt - hétköznapokra egy bentlakásos intézménybe adták, ahol csupán "szellemfiúként" tekintettek rá az ápolók. Egy magatehetetlen emberről valóban sokan azt gondolnák, hogy elég kitolni a kertbe a napsütésre, vagy napi kétszer benézni hozzá a szobájába (esetleg etetni, mosdatni), pedig nem! Martin ugyan magatehetetlen volt, de szellemileg nem épült le, sőt. Gondolatai, érzelmei is voltak!

Belegondoltál, milyen érzés lehet, hogy legszívesebben világgá kiáltanád fájdalmadat, vagy akár csak a legapróbb, leghétköznapibb dolgot közölnéd valakivel, de nem tudod, mert tested fogva tart? Martin aprólékosan beszámol minderről, amin keresztülment, a negatív dolgokat (szexuális zaklatás is!) kiemelve.
A szülei nagyon kitartóak voltak, bár volt olyan pillanat, amikor az anya kiborult. Ez valahol érthető, lévén minden szülőnek a rémálma, hogy egészséges gyermekét nagy baj éri, megsérül, netán magatehetetlenné válik.
Hihetetlen volt olvasni Martin felépülését, amely mind a benne hívő embereknek, mind a modern technikának is köszönhető! Odáig is eljut (nem is hittem volna), hogy munkába áll, képes heti pár napot dolgozni. Sőt, bár elsőre ez is hihetetlennek hangzik, de még a szerelem is rátalál egy Johanna nevű lány személyében. Ennek érdekessége, hogy távkapcsolatnak indul, ám sem a távolság, sem Martin betegsége nem akadály.

Korábban már többször írtam, hogy szeretem az önéletrajzi ihletésű könyveket. Ám ez még annál is többet adott. Megmutatja, hogy a sérült, fogyatékkal élő emberek is ugyanolyanok, mint mi. Jó lenne, ha mindenki elfogadóbb lenne a mai világban!

Ami még tetszett, hogy a könyvben képek is találhatóak (ez e-könyv változat végén is). Így valóságban is láthattam Martint, aki egyébként egy elég jóképű srác.

Végezetül pedig csak annyi írnék, ami a hivatalos ajánló végén is olvasható:
A Néma üvöltés végtelenül megható, őszinte és lélekemelő vallomás egy csodás felépülésről és a szeretet erejéről. Martin újjászületésének igaz története fontos üzenet minden érző ember számára, hogy értékeljük saját életünk minden percét, és az emberi akaraterő csodáját.

A e-könyvet köszönöm az Athenaeum Kiadónak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Louise Jensen: A béranya

Elég gyorsan elolvastam ezt a könyvet, amelyet már a Libriben kinéztem (még mikor A Fal -at vettem), ám végül e-könyvként, a bookandwalk-...