Ugrás a fő tartalomra

Martin Pistorius: Néma üvöltés

A Néma üvöltés című könyvvel ismét egy olyan mű került a kezembe, amelyet nem lehet letenni, és nem csupán azért, mert nagyon olvasmányos, hanem mert megrendítő, szívszorongató és őszinte, ahogyan Martin elmeséli szörnyű betegsége és nem mindennapi felépülése történetét.
Martint ugyanis 12 éves korában egy ritka betegség támadta meg, aminek következtében teljesen magatehetetlenné vált sőt, beszélni sem tudott. Szülei - akiknek a fiún kívül még két egészséges gyermekük volt - hétköznapokra egy bentlakásos intézménybe adták, ahol csupán "szellemfiúként" tekintettek rá az ápolók. Egy magatehetetlen emberről valóban sokan azt gondolnák, hogy elég kitolni a kertbe a napsütésre, vagy napi kétszer benézni hozzá a szobájába (esetleg etetni, mosdatni), pedig nem! Martin ugyan magatehetetlen volt, de szellemileg nem épült le, sőt. Gondolatai, érzelmei is voltak!

Belegondoltál, milyen érzés lehet, hogy legszívesebben világgá kiáltanád fájdalmadat, vagy akár csak a legapróbb, leghétköznapibb dolgot közölnéd valakivel, de nem tudod, mert tested fogva tart? Martin aprólékosan beszámol minderről, amin keresztülment, a negatív dolgokat (szexuális zaklatás is!) kiemelve.
A szülei nagyon kitartóak voltak, bár volt olyan pillanat, amikor az anya kiborult. Ez valahol érthető, lévén minden szülőnek a rémálma, hogy egészséges gyermekét nagy baj éri, megsérül, netán magatehetetlenné válik.
Hihetetlen volt olvasni Martin felépülését, amely mind a benne hívő embereknek, mind a modern technikának is köszönhető! Odáig is eljut (nem is hittem volna), hogy munkába áll, képes heti pár napot dolgozni. Sőt, bár elsőre ez is hihetetlennek hangzik, de még a szerelem is rátalál egy Johanna nevű lány személyében. Ennek érdekessége, hogy távkapcsolatnak indul, ám sem a távolság, sem Martin betegsége nem akadály.

Korábban már többször írtam, hogy szeretem az önéletrajzi ihletésű könyveket. Ám ez még annál is többet adott. Megmutatja, hogy a sérült, fogyatékkal élő emberek is ugyanolyanok, mint mi. Jó lenne, ha mindenki elfogadóbb lenne a mai világban!

Ami még tetszett, hogy a könyvben képek is találhatóak (ez e-könyv változat végén is). Így valóságban is láthattam Martint, aki egyébként egy elég jóképű srác.

Végezetül pedig csak annyi írnék, ami a hivatalos ajánló végén is olvasható:
A Néma üvöltés végtelenül megható, őszinte és lélekemelő vallomás egy csodás felépülésről és a szeretet erejéről. Martin újjászületésének igaz története fontos üzenet minden érző ember számára, hogy értékeljük saját életünk minden percét, és az emberi akaraterő csodáját.

A e-könyvet köszönöm az Athenaeum Kiadónak!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Veréb Emese: A Happy End után

Veréb Emesét a Segítség, már megint egy gyökérrel járok! könyvéről ismerhetjük. Nemrégiben újabb regénye jelent meg A Happy End után címmel. Elsőre az ember azt gondolhatná, hogy ez az előző történet folytatása, ám nem. Teljesen más szereplők, teljesen más környezet, teljesen más felépítés és koncepció. Kicsit romantikus, kicsit időutazós, természetesen a humor sem hiányozhat belőle, ugyanakkor igencsak elgondolkodtató és komolyabb kérdéskört is feszeget. Megváltoztatható múlt, elkerülhetjük a sorsunkat? Vagy bármit teszünk, mégis csak bekövetkezik az, aminek be kell következnie?
Hogy miről is van szó? Kisha Raids egy teljesen átlagos lány. Évekkel ezelőtt balesetet szenvedett, amiben elveszítette emlékei nagy részét. Később valamilyen különös csoda folytán lehetősége adódik újraélni azokat, és ráébred a történtek szomorú okára is.
Kishának tehát - és ezzel remélem nem árulok el nagy titkot - sikerül visszajutnia a múltjába, az elfeledett emlékei közé. Ahogyan újból átéli a mindennapokat, …