Ugrás a fő tartalomra

Michael Morpurgo: Hadak útján

Nagyon szép könyv Michael Morpurgo regénye, amelynek Joey, a ló az elbeszélője, az ő szemszögéből ismerhetjük meg a világot, az embereket és az első világháború borzalmait.
Még mielőtt elkezdtem volna olvasni, kolléganőm az asztalomra pillantva megjegyezte, hogy ő látta filmen, és "ha szereted a lovakat, nem fogod kibírni bőgés nélkül" - mondta. Sejtettem, hogy megható történetről lesz szó.

Joey még kiscsikó korában kerül gazdájához, ahol a gazda fiával, Alberttel különös barátságot köt. A fiú gondozza, ápolja, neveli. Ám sajnos kitör az első világháború, és a lovat eladják a hadseregnek. Szomorú búcsút vesz tőle a fiú, ki tudja, látja-e még valaha szeretett lovát.
Miközben a háború zajlik, Joey különböző helyszíneken, különböző hadseregeknek szolgál. Talán akkor volt a legjobb sorsa (már ha jónak lehet mondani viszontagságait), amikor a franciáknál, egy nagyapánál és annak  Emily nevű unokájánál "lakhatott", miközben betegszállítóként dolgoztatták. Ám az élet kegyetlen, sajnos elkerül onnan, és nehéz ágyúkat kell húznia, kegyetlen körülmények között. Gondoljunk csak bele, milyen megerőltető lehet egy lónak a nehéz fizikai munka, minden pihenés nélkül, miközben robbannak a bombák mellette, és az ereje is csak egyre fogy, élelemhez is alig jut, és társai is megsérülnek, netán el is pusztulnak. Volt olyan pont, amikor azt lehet hinni, hogy ő is...
Ám a véletlen vagy szerencse műve, hogy a senki földjére kerül. Innentől kezdve a regény valóban nagyon megható és "bőgős".

Nagyon tetszett a könyv, nemcsak maga a történet kegyetlensége és szépsége, hanem, hogy mindezt a ló "meséli el". El tudom képzelni, hogy filmvásznon még látványosabb és ütősebb lehet.
A filmről egyébként itt olvashattok.

Ifjúsági regény kategória, a hossza miatt is (értsd: kb. 140 oldal, hamar elolvasható), és én is ajánlom minden fiatalnak, aki más szemszögből, nemcsak a történelemórák tanításaiból szeretné megismerni a világháborús eseményeket. Ló-rajongóknak pedig kötelező olvasmány!

Megjegyzések

  1. Szia!
    Szeretnélek meghívni egy általam készített tag kitöltésére (2in1 tag), nagyon örülnék ha kedvet kapnál a kitöltéséhez. :)

    http://konyvlelo.blogspot.hu/2015/02/konyvtar-book-tag.html

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Veréb Emese: A Happy End után

Veréb Emesét a Segítség, már megint egy gyökérrel járok! könyvéről ismerhetjük. Nemrégiben újabb regénye jelent meg A Happy End után címmel. Elsőre az ember azt gondolhatná, hogy ez az előző történet folytatása, ám nem. Teljesen más szereplők, teljesen más környezet, teljesen más felépítés és koncepció. Kicsit romantikus, kicsit időutazós, természetesen a humor sem hiányozhat belőle, ugyanakkor igencsak elgondolkodtató és komolyabb kérdéskört is feszeget. Megváltoztatható múlt, elkerülhetjük a sorsunkat? Vagy bármit teszünk, mégis csak bekövetkezik az, aminek be kell következnie?
Hogy miről is van szó? Kisha Raids egy teljesen átlagos lány. Évekkel ezelőtt balesetet szenvedett, amiben elveszítette emlékei nagy részét. Később valamilyen különös csoda folytán lehetősége adódik újraélni azokat, és ráébred a történtek szomorú okára is.
Kishának tehát - és ezzel remélem nem árulok el nagy titkot - sikerül visszajutnia a múltjába, az elfeledett emlékei közé. Ahogyan újból átéli a mindennapokat, …