2015. február 2., hétfő

Michael Morpurgo: Hadak útján

Nagyon szép könyv Michael Morpurgo regénye, amelynek Joey, a ló az elbeszélője, az ő szemszögéből ismerhetjük meg a világot, az embereket és az első világháború borzalmait.
Még mielőtt elkezdtem volna olvasni, kolléganőm az asztalomra pillantva megjegyezte, hogy ő látta filmen, és "ha szereted a lovakat, nem fogod kibírni bőgés nélkül" - mondta. Sejtettem, hogy megható történetről lesz szó.

Joey még kiscsikó korában kerül gazdájához, ahol a gazda fiával, Alberttel különös barátságot köt. A fiú gondozza, ápolja, neveli. Ám sajnos kitör az első világháború, és a lovat eladják a hadseregnek. Szomorú búcsút vesz tőle a fiú, ki tudja, látja-e még valaha szeretett lovát.
Miközben a háború zajlik, Joey különböző helyszíneken, különböző hadseregeknek szolgál. Talán akkor volt a legjobb sorsa (már ha jónak lehet mondani viszontagságait), amikor a franciáknál, egy nagyapánál és annak  Emily nevű unokájánál "lakhatott", miközben betegszállítóként dolgoztatták. Ám az élet kegyetlen, sajnos elkerül onnan, és nehéz ágyúkat kell húznia, kegyetlen körülmények között. Gondoljunk csak bele, milyen megerőltető lehet egy lónak a nehéz fizikai munka, minden pihenés nélkül, miközben robbannak a bombák mellette, és az ereje is csak egyre fogy, élelemhez is alig jut, és társai is megsérülnek, netán el is pusztulnak. Volt olyan pont, amikor azt lehet hinni, hogy ő is...
Ám a véletlen vagy szerencse műve, hogy a senki földjére kerül. Innentől kezdve a regény valóban nagyon megható és "bőgős".

Nagyon tetszett a könyv, nemcsak maga a történet kegyetlensége és szépsége, hanem, hogy mindezt a ló "meséli el". El tudom képzelni, hogy filmvásznon még látványosabb és ütősebb lehet.
A filmről egyébként itt olvashattok.

Ifjúsági regény kategória, a hossza miatt is (értsd: kb. 140 oldal, hamar elolvasható), és én is ajánlom minden fiatalnak, aki más szemszögből, nemcsak a történelemórák tanításaiból szeretné megismerni a világháborús eseményeket. Ló-rajongóknak pedig kötelező olvasmány!

1 megjegyzés:

  1. Szia!
    Szeretnélek meghívni egy általam készített tag kitöltésére (2in1 tag), nagyon örülnék ha kedvet kapnál a kitöltéséhez. :)

    http://konyvlelo.blogspot.hu/2015/02/konyvtar-book-tag.html

    VálaszTörlés

Louise Jensen: A béranya

Elég gyorsan elolvastam ezt a könyvet, amelyet már a Libriben kinéztem (még mikor A Fal -at vettem), ám végül e-könyvként, a bookandwalk-...