Ugrás a fő tartalomra

D. Tóth Kriszta: Húszezer éjszaka

D. Tóth Kriszta első könyve, a Jöttem, hadd lássalak nagyon tetszett nekem, ezért is rendeltem meg karácsonyi ajándékként új regényét, a Húszezer éjszakát. Kíváncsi voltam, milyen lesz, hiszen csak jót hallottam róla, valamint, hogy minden negyvenes (negyven közeli) nőnek el kell olvasnia.
Nos, nagyot csalódtam! Nekem nem jött be. Bocsánat. Pedig közelebb vagyok már a negyvenhez, mint a harminchoz.

D. Tóth Kriszta új regénye a nagy sikerű Jöttem, hadd lássalak után ismét az emberi kapcsolatok izgalmasan kusza világába kalauzol, ahol minden választás újabb és újabb lehetőség megtalálni magunkban, ami oly fájdalmasan hiányzik. Kísértő múlt, gyötrő kétségek, elfojtott szexualitás, félelmek, szeretethiány, ürességérzés és a nyomában feltörő forró szenvedély: ez jellemzi az egykor pszichológusnak készülő, ma életvezetési tanácsadó céget működtető budai nő, Helga történetét. - olvashatjuk az ajánlóban.

Ami igaz, hogy egy negyvenes nőt, aki már túl van a párválasztáson, gyerekszülésen, és már elég nagyok ahhoz a gyerekei, hogy saját magával foglalkozhasson, valóban kétségek gyötrik és keresi az útját, hogyan-merre tovább, mind szakmailag, mind emberileg. Szomjas Helga azonban számomra egy idegesítő figura volt.
Kezdjük ott, hogy a könyv nem éppen pozitív képet fest a középkorú nőkről, sőt, általánosít! Tudom, hogy Kriszta több hasonló korú nővel beszélgetett, az ő történetüket szőtte bele, színezte ki, na de aki elolvassa ezt a könyvet, mondjuk egy huszas- vagy harmincas leány, esetleg férfi, azért kicsit ledöbbenhet, és azt a következtetést vonhatja le, hogy a negyvenes nők nem képesek már szeretkezni a férjükkel, unják az életüket, de ugyanakkor tele vannak vágyakkal, amire csak a félrelépés a megoldás. A könyv első fejezete csak ront ezen a helyzeten, és még jobban beskatulyázza a negyvenes nőket!

Mint legtöbben, én is is szoktam hezitálni, mondjuk nem magánéletileg, hanem hogy szakmailag jó helyen vagyok-e, hogyan tovább, na de amit ez a budai, jólétben (túl jólétben) élő Helga összenyafog a házassága miatt, az már túlzás! Nem hallgatja meg a férje? Tett érte valamit? A pasik nem gondolatolvasók, máshogy működik az agyuk, nem elég nekik az apró célzás, jelzés, erre azért rájöhetett volna már ennyi idősen! Sajnos minden kapcsolat ellaposodik egy idő után és a fellángolást átveszik a napi rutinok. Na de pont ezért kell tenni is valamit!

Helga múltját is megismerhetjük a könyvből, szüleit, pályaválasztását, ezek a kitérők hasznosak voltak. A barátnői is felbukkanak a történetben, mindenkinek megvan a saját története, legyen akár elhagyott feleség, akár többgyerekes családanya. Helga tehát szabadidejében barátnőzik és Pilatesre jár. (Ja, mert hogy aki negyvenes, az csak Pilatesre vagy jógára járhat.)

Aztán hosszas vívódás után megtörténik az, amire Helga vágyik. De vajon jobb lett neki utána? Megérte?
Amikor meg "hazatért", én a férje helyében, főleg, ha sejtem, mit tett (már pedig csak a hülye nem jön rá az eléggé egyértelmű jelekből), nem lettem volna ennyire békülékeny, sőt.

A lényeg, hogy egy dolog miatt vagyok hálás Krisztának a könyvért. Hogy ezentúl mindig azt fogom szem előtt tartani, negyvenes éveimben is, hogy soha ne legyek olyan, mint Helga!

Megjegyzések

 1. Láttam a könyvesboltban a kötetet, belelapoztam csak, de visszatettem...

  VálaszTörlés
 2. pedig én is gondolkodtam rajta karácsonytájt. Hátha könyvtárban is meglesz egyszer, akkor azért majd elolvasom.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Attól még lehet h neked tetszeni fog, nem akarlak lebeszélni. De az előző könyve valóban sokkal jobb volt!

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Fejős Éva: Bébi, bumm!

Emlékszem, amikor lehozta a sajtó, hogy Fejős Éva babát vár, én is ledöbbentem picit: nem is pont az életkora miatt (ld. 49 évesen szült), hanem mert számomra ő tipikusan az az utazgatós-világjárós szabadon élő (író)nő, akinek ha nincs gyereke, hát nincs gyereke, színes és nyüzsgős az élete anélkül is. Aztán mégis: ő is anya lett, még ha később is.
A könyvben még a várandósága előtti évekről is beszámol, amikor már (negyven felett) megfogalmazódott benne, hogy gyermeket szeretne, de még éveket kellett várnia rá, hogy kezében tarthassa kislányát. Többször is megemlíti a regény során, hogy valóban nincs időhöz kötve a gyermekvállalás, de senki se várjon ilyen sokáig, ne halogasson, hogy "majd akkor lesz gyerekem, ha ez és ez meglesz..." stb., mert ő is sokat halogatott. Meg nyilván az egészségügyi okok: kevesebb az esély a teherbeesésre, lehet, hogy műtét is kell előtte vagy csak mesterségesen eshet teherbe.
(Kis személyes kitérő. Korábban én is úgy voltam vele, hogy fialaton, t…