2015. január 27., kedd

Carin Gerhardsen: A mézeskalács ház

A mézeskalács házzal egy olyan könyv került a kezembe, amit szó szerint nem lehet letenni. Szinte egy nap alatt, nagy részét egy szombat délután elolvastam.
Kis kitérő, hogy a regényt egy idős néni ajánlotta a könyvtárban, amikor is a sikerkönyvek polca előtt álltam és látta, hogy a borítóját nézegetem, megjegyezte, hogy "Ezt én olvastam, ez nagyon jó könyv!"

Svéd krimiről van szó, és a borítón utalnak is rá, hogy A tetovált lány svéd kiadójának új bestsellere, de nem olyan szövevényes és bonyolult, mint az említett mű. Ugyanakkor nagyon izgalmas, még úgy is, hogy mi, olvasók már elejétől fogva tudjuk, hogy van összefüggés az egyes gyilkosságok között!

Rejtélyes gyilkosságok tartják rettegésben Stockholm békés lakóit, a véres puzzle kirakása pedig Conny Sjöberg felügyelőre és kis csapatára vár. Sorra kerülnek elő a holttestek, egy zseniális és elfajzott sorozatgyilkos mestertervének áldozatai… de mi az indíték? Harmincnyolc évvel ezelőtt kinyílt egy ódon villa kapuja, és kisereglett rajta egy csoport óvodás. Majd újra megcsikordult a rozsdás vasajtó, s félve előbújt még egy kisfiú és egy kislány. Ami ezután történt, annak nem lett volna szabad megtörténnie… Az igazság pedig elviselhetetlenül fájdalmas…

Az ajánlóból már tudni lehet, hogy gyermekkori óvodai bántalmazás, és elfojtott sérelmek törnek a felszínre közel negyven év után.  A rendőrség először nem is sorozatgyilkosságra gyanakszik, csak  a negyedik haláleset után áll össze a kép Sjöberg rendőrnyomozó fejében. Fontos szerepet kap egy idős hölgy, Ingrid is a könyvben. Valamit - bár először, nem értettem, miért - bejön egy mellékszál is a történetbe (Petra). A rendőr családját is megismerhetjük, szóval vannak kis kitérők, de szépen halad előre a regény, ahogyan a gyilkosságok száma is egyre csak nő.
Majd, úgy nem sokkal a könyv vége előtt, amikor is azt hiszi az olvasó, hogy fellélegezhet, hogy végre megvan a megoldás, jön be a váratlan fordulat! Onnantól kezdve új értelmet nyernek bizonyos fejezetek (van, amit újra is olvastam, immáron más szemszögből), és nem is érnek véget az izgalmak.

Nekem nagyon tetszett ez a krimi, tényleg régen olvastam már olyan könyvet, amit, mint írtam, alig tudtam letenni. Borzasztó volt abba is belegondolni, hogy a gyermekkori negatív események mekkora hatással lehetnek az életünkre, és hogy a gyerekek milyen kis gonoszak is tudnak lenni.

A könyvnek van folytatása is, mint megtudtam. A mézeskalács ház ugyanis az ún. Hammarby-trilógia első része.

3 megjegyzés:

 1. Én is olvastam, nekem is nagyon bejött. Szeretem a skandináv krimik hideg, borzongató hangulatát. A folytatásról nem tudtam, de majd rákeresek.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, én is szeretem az ilyen jellegű krimiket. A folytatás számomra is "véletlenül" derült ki (mások írásaiból), de eddig én sem sokat találtam róla.

   Törlés
 2. Juj, ezt elolvasom, köszi! :)

  VálaszTörlés

Louise Jensen: A béranya

Elég gyorsan elolvastam ezt a könyvet, amelyet már a Libriben kinéztem (még mikor A Fal -at vettem), ám végül e-könyvként, a bookandwalk-...