Ugrás a fő tartalomra

Carin Gerhardsen: A mézeskalács ház

A mézeskalács házzal egy olyan könyv került a kezembe, amit szó szerint nem lehet letenni. Szinte egy nap alatt, nagy részét egy szombat délután elolvastam.
Kis kitérő, hogy a regényt egy idős néni ajánlotta a könyvtárban, amikor is a sikerkönyvek polca előtt álltam és látta, hogy a borítóját nézegetem, megjegyezte, hogy "Ezt én olvastam, ez nagyon jó könyv!"

Svéd krimiről van szó, és a borítón utalnak is rá, hogy A tetovált lány svéd kiadójának új bestsellere, de nem olyan szövevényes és bonyolult, mint az említett mű. Ugyanakkor nagyon izgalmas, még úgy is, hogy mi, olvasók már elejétől fogva tudjuk, hogy van összefüggés az egyes gyilkosságok között!

Rejtélyes gyilkosságok tartják rettegésben Stockholm békés lakóit, a véres puzzle kirakása pedig Conny Sjöberg felügyelőre és kis csapatára vár. Sorra kerülnek elő a holttestek, egy zseniális és elfajzott sorozatgyilkos mestertervének áldozatai… de mi az indíték? Harmincnyolc évvel ezelőtt kinyílt egy ódon villa kapuja, és kisereglett rajta egy csoport óvodás. Majd újra megcsikordult a rozsdás vasajtó, s félve előbújt még egy kisfiú és egy kislány. Ami ezután történt, annak nem lett volna szabad megtörténnie… Az igazság pedig elviselhetetlenül fájdalmas…

Az ajánlóból már tudni lehet, hogy gyermekkori óvodai bántalmazás, és elfojtott sérelmek törnek a felszínre közel negyven év után.  A rendőrség először nem is sorozatgyilkosságra gyanakszik, csak  a negyedik haláleset után áll össze a kép Sjöberg rendőrnyomozó fejében. Fontos szerepet kap egy idős hölgy, Ingrid is a könyvben. Valamit - bár először, nem értettem, miért - bejön egy mellékszál is a történetbe (Petra). A rendőr családját is megismerhetjük, szóval vannak kis kitérők, de szépen halad előre a regény, ahogyan a gyilkosságok száma is egyre csak nő.
Majd, úgy nem sokkal a könyv vége előtt, amikor is azt hiszi az olvasó, hogy fellélegezhet, hogy végre megvan a megoldás, jön be a váratlan fordulat! Onnantól kezdve új értelmet nyernek bizonyos fejezetek (van, amit újra is olvastam, immáron más szemszögből), és nem is érnek véget az izgalmak.

Nekem nagyon tetszett ez a krimi, tényleg régen olvastam már olyan könyvet, amit, mint írtam, alig tudtam letenni. Borzasztó volt abba is belegondolni, hogy a gyermekkori negatív események mekkora hatással lehetnek az életünkre, és hogy a gyerekek milyen kis gonoszak is tudnak lenni.

A könyvnek van folytatása is, mint megtudtam. A mézeskalács ház ugyanis az ún. Hammarby-trilógia első része.

Megjegyzések

 1. Én is olvastam, nekem is nagyon bejött. Szeretem a skandináv krimik hideg, borzongató hangulatát. A folytatásról nem tudtam, de majd rákeresek.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, én is szeretem az ilyen jellegű krimiket. A folytatás számomra is "véletlenül" derült ki (mások írásaiból), de eddig én sem sokat találtam róla.

   Törlés
 2. Juj, ezt elolvasom, köszi! :)

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Fejős Éva: Bébi, bumm!

Emlékszem, amikor lehozta a sajtó, hogy Fejős Éva babát vár, én is ledöbbentem picit: nem is pont az életkora miatt (ld. 49 évesen szült), hanem mert számomra ő tipikusan az az utazgatós-világjárós szabadon élő (író)nő, akinek ha nincs gyereke, hát nincs gyereke, színes és nyüzsgős az élete anélkül is. Aztán mégis: ő is anya lett, még ha később is.
A könyvben még a várandósága előtti évekről is beszámol, amikor már (negyven felett) megfogalmazódott benne, hogy gyermeket szeretne, de még éveket kellett várnia rá, hogy kezében tarthassa kislányát. Többször is megemlíti a regény során, hogy valóban nincs időhöz kötve a gyermekvállalás, de senki se várjon ilyen sokáig, ne halogasson, hogy "majd akkor lesz gyerekem, ha ez és ez meglesz..." stb., mert ő is sokat halogatott. Meg nyilván az egészségügyi okok: kevesebb az esély a teherbeesésre, lehet, hogy műtét is kell előtte vagy csak mesterségesen eshet teherbe.
(Kis személyes kitérő. Korábban én is úgy voltam vele, hogy fialaton, t…