Ugrás a fő tartalomra

Menna Van Praag: Szerelem, pénz és csokoládé

Ez a kedves, megható, fanyar bölcsességgel megírt könyv olyan, mint a csokoládé: édes és finom.(Katie Fforde)

Lily egykor csokoládéboltot vezetett, amelyet hirtelen halála után lánya, Maya folytat. Holott a fiatal lány épphogy elkezdte az egyetemet, és írni szeretett volna - ezek az álmok most szétfoszlanak. Marad a csokoládébolt a finom kávékkal, édességekkel  és sütikkel, amiket a betérő vendégek nagyon szeretnek - és természetesen Maya is tömi magába az ínycsinkaldó finomságokat. Ha már csak ennyi boldogsága maradt az életben.
Vagy mégsem?
Betér egy különös, idős hölgy a boltba, akivel hosszasan elbeszélget és elindítja valamiféle úton. Ezután Sophie, a médium is ad neki egy löketet: merjen váltani. Maya - kis hezitálás után - drasztikus elhatározást hoz: bezárja a csokiboltot és regény írásba kezd! A változás feldobja, teljesen más ember lesz belőle, még a hőn áhított férfi is észreveszi.
Aztán jön a kudarc, és visszakerül minden az eredetibe: Maya ismét a boltban ül és falja az édességeket.

A könyv jól rávilágít arra, hogy sokszor a kényelem és a félelem miatt nem merünk váltani és előbbre lépni, még ha lenne is lehetőségünk. Félünk, hogy elveszítjük korábbi, jól megszokott életünket, félünk, hogy mi lesz, ha nem lesz pénzünk... Pedig változni, fejlődni kell. Szirupos duma, hogy "merd megvalósítani az álmodat" - de néha igenis tennünk kell a cél érdekében. Persze tudjuk, ez nem mindig egyszerű.
Maya-nak, akarom mondani May-nek végül mégis sikerül új életet kezdenie.

A könyv kellemes, könnyed, akár a tejszínhab a forrócsokin. Útkeresős regény, de inkább szórakoztató és romantikus kategória, mintha mély filozofikus tartalommal bírna. Azért vannak benne jó gondolatok, és talán az ember picit végiggondolja az életét, a mindennapi robotmunkáját, álmokat sző, aztán visszazökken a valóságba, hogy mégsem olyan egyszerű ez a "légy bátor és valósítsd meg önmagad" gondolat. De hátha egyszer...

A könyv érdekessége, hogy a végén receptek (tavaszi, nyári, téli és őszi kategóriában) találhatóak. Nem kimondottan csokisak, de édességek is vannak köztük.

A szerzőről:
Menna Van Praag az Oxfordi Egyetemen diplomázott, jelenleg újságíró és nagy csokirajongó. Angliában él ínyenc férjével, Arthurral, aki egy vegetáriánus kávézót üzemeltet.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Veréb Emese: A Happy End után

Veréb Emesét a Segítség, már megint egy gyökérrel járok! könyvéről ismerhetjük. Nemrégiben újabb regénye jelent meg A Happy End után címmel. Elsőre az ember azt gondolhatná, hogy ez az előző történet folytatása, ám nem. Teljesen más szereplők, teljesen más környezet, teljesen más felépítés és koncepció. Kicsit romantikus, kicsit időutazós, természetesen a humor sem hiányozhat belőle, ugyanakkor igencsak elgondolkodtató és komolyabb kérdéskört is feszeget. Megváltoztatható múlt, elkerülhetjük a sorsunkat? Vagy bármit teszünk, mégis csak bekövetkezik az, aminek be kell következnie?
Hogy miről is van szó? Kisha Raids egy teljesen átlagos lány. Évekkel ezelőtt balesetet szenvedett, amiben elveszítette emlékei nagy részét. Később valamilyen különös csoda folytán lehetősége adódik újraélni azokat, és ráébred a történtek szomorú okára is.
Kishának tehát - és ezzel remélem nem árulok el nagy titkot - sikerül visszajutnia a múltjába, az elfeledett emlékei közé. Ahogyan újból átéli a mindennapokat, …