2014. július 29., kedd

Baráth Katalin: Az arany cimbalom

Az Ünnepi Könyvhétre jelent meg Dávid Veron legújabb története, amely Baráth Katalinnak már a negyedik regénye. A korábbi részekben (A fekete zongora, A türkizkék hegedű, A borostyán hárfa) már megismerhettük és megszokhattuk Veron egyéniségét, a lány elszántságát, ahogyan nyomoz, nem ismerve félelmet és akadályt.

A poros bácskai kisváros, Ókanizsa kávéházaiban és kocsmáiban azonban változatlan hévvel pörögnek a pletykás nyelvek, nyílnak-csukódnak a bicskák, a mezőkön suhog a kasza. Így hát alig akad valaki, aki észrevenné, hogy a társaskocsi, amely a szomszéd városba indult, nem érkezett meg. Utasait egyszerűen elnyelte a föld…
Vajon hová tűntek az utasok?

Ez az rész picit más mint a korábbiak. Ugyanis itt Veron is bajba kerül, és nem neki kell különböző helyszíneket bejárva nyomoznia, hanem őt kell megtalálnia férjének, Remete Pistának és csapatának. Nehezíti a helyzetet, hogy Veron várandós, és eléggé előrehaladott állapotban van már.
A történet 1914-ben játszódik, amikor is a trónörököspárt meggyilkolták. Ám még korábbra vezethető vissza. A múltból - és ez adja a történet alapját - megismerhetjük a betyárvilágot, egészen Rózsa Sándorig visszamenőleg. Baráth Katalin rendesen és alaposan körüljárta a témát, nagyszerű, hiteles képet fest a betyárok életéről, teljesen bele tudja magát élni az ember olvasás közben.
Veszélyes és könyörtelen világ ez, és a fogva tartott Veron - többi társával együtt-  valóban veszélyes helyzetbe kerül. Mondhatni ez a krimi sokkal izgalmasabb volt, mint a többi. A történet folyamán újabb gyilkosságok is történnek, mivel a betyárok valóban nem ismernek kegyelmet, még egy állapotos nő esetében sem. Sőt.
Persze sejteni lehet, hogy végül minden jóra fordul, kiderül egy-két régi rejtély, de addig sokat kell még izgulni.

Néha kicsit lassan haladtam ennek a regénynek az olvasásával, mert nagyon alapos, mindenre kitér, előfordult, hogy pár napig pihentettem is, de a hosszas olvasása ellenére nem volt rossz könyv: izgalmas, rejtélyes, baráthkatalinos.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Louise Jensen: A béranya

Elég gyorsan elolvastam ezt a könyvet, amelyet már a Libriben kinéztem (még mikor A Fal -at vettem), ám végül e-könyvként, a bookandwalk-...